La numărul 400...
de pr. Adrian Blăjuță
Revista Diecezei de Iași, "Lumina creștinului", continuă să fie o lumină pentru creștinii de azi, ajungând la numărul 400 de la "reaprinderea" sa după anul 1989.
Acest număr aniversar este o ocazie de a reflecta asupra călătoriei noastre de până acum și de a ne aminti de toți cei care au contribuit la răspândirea "luminii" lui Cristos în cele 400 de numere.
Ne amintim de Mons. Anton Gabor, care, cu binecuvântarea primului episcop de Iași, Nicolae Iosif Camilli, a deschis seria numerelor publicației la 1 ianuarie 1913, dar și de cei care, după ce revista fusese redusă la tăcere în 1948, au continuat acest proiect după 1989: pr. Aurel Percă (1990), pr. Isidor Chinez (ianuarie 1991 - septembrie 1992) și neobositul pr. Cornel Cadar, care a coordonat revista până în decembrie 2019, când a plecat prematur dintre noi.
Primul articol din ianuarie 1990 explica faptul că se reia publicarea vechii reviste, un instrument indispensabil și eficace de evanghelizare, dar și de formare și educare a credincioșilor, cu dorința de a fi fideli programului inițial, "acela de a răspândi cunoștința credinței și de a îndemna la o viață cu adevărat creștinească, bazată pe principiile credinței catolice, iar scopul secundar este de a aduce faptele mai însemnate din Biserica Catolică, ca să știe și catolicii noștri ce se petrece în lumea catolică".
În anul 2013, am sărbătorit 100 de ani de la primul număr, iar cu această ocazie s-au organizat mai multe manifestări și celebrări, fiind publicată și cartea aniversară "Lumina creștinului" - o sută de ani. În acel an, revista era distribuită la 13.705 abonați, observându-se deja o scădere care a continuat și în anii următori, motivată și de răspândirea internetului și a platformelor sociale, ajungând ca astăzi revista să fie distribuită la peste 7.000 de abonați.
Deși multe dintre revistele religioase au dispărut sau au rămas doar în format digital, "Lumina creștinului" merge mai departe, Mântuitorul nostru Isus Cristos, adevărata "lumină a lumii", continuând să-și reverse lumina sa peste toți cei care doresc și caută razele binefăcătoare ale luminii sale, luminând pe mai departe ungherele vieții cititorilor.
Alături de Sfânta Scriptură și de alte cărți potrivite pentru hrănirea și menținerea vie a vieții spirituale, această revistă este o sursă de lectură spirituală care continuă astfel să mângâie și să întărească sufletul, fiind un aliment care luminează caritatea și îndreaptă cititorul spre rugăciune.
Cele 400 de numere ale revistei rămân o dovadă scrisă, incontestabilă a nenumăratelor evenimente din viața Bisericii, atât locale, cât și universale, petrecute în acest interval de 33 de ani.
Suntem bucuroși și recunoscători să purtăm acum în mâini numărul 400 al seriei noi, de după 1989, a revistei "Lumina creștinului", care a rămas și sperăm să rămână pe mai departe o flacără vie a luminii lui Cristos, îmbrăcată într-o nouă formă și așezată pe un nou sfeșnic, fiind purtată mai departe credincioșilor din zilele noastre, în aceste vremuri atât de tulburi.
Ne gândim cu recunoștință la cei care au trudit la înființarea revistei, la scrierea articolelor, la așezarea lor în pagină, la corectarea lor, la tipărirea publicației și la distribuirea acesteia. Nu îi uităm nici pe cei care au sprijinit publicația prin abonamente, donații sau colectele făcute în parohii.
Vă mulțumim dumneavoastră, tuturor cititorilor, care lună de lună primiți această publicație în case, o citiți și poate multe dintre aceste 400 de ediții le-ați oferit unei rude sau unui prieten, împărtășind speranțele și bucuriile care de multe ori sunt asemănătoare.
În timp ce ne bucurăm de acest moment important, suntem conștienți că misiunea noastră de a răspândi "lumina creștinului", de a împărtăși valorile creștine continuă și sperăm ca această aniversare să fie doar începutul unor alte patru sute de ediții.