Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Din grijă pentru sănătatea mintală

de dr. Bianca Hanganu

Aproape toți oamenii trec prin cel puțin o perioadă de stres sau de anxietate pe parcursul vieții, fie din cauza unor probleme de la locul de muncă, fie din cauza unor probleme personale. Anxietatea este un sentiment de neliniște ca răspuns la o situație stresantă.

Uneori stresul și anxietatea pot fi utile sau ne pot motiva. Însă atunci când perioadele de stres și anxietate se prelungesc și încep să ne afecteze viața, desfășurarea activităților zilnice, socializarea, activitatea profesională, concentrarea, odihna, trebuie să ne alertăm și să luăm măsurile necesare sau să căutăm sprijin pentru îndepărtarea lor. Sănătatea mintală este un element esențial al unei vieți armonioase.

Pentru menținerea sănătății mintale, specialiștii vin în sprijinul oamenilor cu o serie de recomandări:

- Apelați la un prieten apropiat sau la cineva mai apropiat din familie și discutați despre sentimentele și stările prin care treceți, despre preocupări. Dacă nu găsiți pe cineva apropiat dispus să vă asculte, puteți apela la specialiști. La ora actuală, există numeroase organizații care oferă linii telefonice pentru a veni în sprijinul persoanelor care au nevoie să discute cu cineva - în special pentru a ține sub control sănătatea mintală.

- Încercați să fiți cât mai activi din punct de vedere fizic. Chiar dacă în sine exercițiile nu fac să dispară stresul și anxietatea pur și simplu, fiind activi fizic, veți reduce din încărcătura emoțională asociată acestora, vă veți limpezi mintea și veți putea gestiona cu calm problemele pe care le întâmpinați. Propuneți-vă să faceți în fiecare zi puțină mișcare!

- Intrați în contact cu oamenii, pentru socializare: fie că sunt colegii de muncă, fie că sunt colegii de studiu, prietenii sau membrii familiei, este important să rămâneți conectați social.

- Dedicați-vă un timp pentru voi înșivă! Un timp în care să faceți ceva ce vă place, ceva care vă ajută să vă relaxați, să vă detașați, un timp de calitate pentru voi înșivă. Fie că asta înseamnă să ieșiți la un restaurant preferat, să întreprindeți o călătorie, să asistați la un concert special, la o piesă de teatru, să citiți o anumită carte, să gătiți - și lista poate continua.

- Învățați ceva nou, care să vă mențină creierul în formă. Câteva exemple ar fi învățarea unei limbi noi, dobândirea unor noi competențe, practicarea unui nou sport sau cântatul la un instrument muzical.

- Oferiți ajutor altor persoane! În funcție de timpul avut la dispoziție, orice ajutor, oricât de mic, poate fi de folos atât celui ajutat, cât și celui care ajută: de la implicarea în activități de voluntariat, la a ajuta pe cineva necunoscut să urce sau să coboare niște scări, să traverseze strada și până la a ajuta colegii de muncă sau de studiu cu o deplasare pentru o gustare. Studiile arată că actele de bunătate față de cei din jur îmbunătățesc sănătatea mintală. De exemplu, atunci când spunem Mulțumesc!, atunci când întrebăm un prieten Ce mai faci?, atunci când spunem Iartă-mă! sau Îmi pare rău! celor cărora le-am greșit.

- Prioritizați activitățile! Concentrați-vă pe activitățile care contează cel mai mult și lăsați activitățile mai puțin importante spre final. Conștientizarea faptului că nu avem timp să le facem mereu pe toate este un punct forte pentru o viață în echilibru mintal.

- Atitudinea pozitivă poate face diferența între o viață cu stres și una fără. Aici intră inclusiv recunoștința pentru lucrurile bune de care avem parte în viață. Altfel spus, să vedem partea plină a paharului. Nu ne ies toate lucrurile într-o zi, dar să ne bucurăm pentru cele care ne-au ieșit. Aici recomandarea vine însoțită de o activitate practică: să scrieți la finalul fiecărei zile trei lucruri care au mers bine în ziua respectivă sau pentru care sunteți recunoscători.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat