Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Figuri ilustre -

Arhiepiscopul Alexandru Theodor Cisar (III)

de pr. Petru Ciobanu

Luarea în posesie și vizitarea parohiilor catolice din Basarabia nu au fost singurele acțiuni ale episcopului Cisar în favoarea credincioșilor și preoților basarabeni, pe parcursul păstoririi sale la Iași arătându-se că este cu adevărat păstor și părinte al acestora.

La 13 mai 1922, pr. Nicolae Szczurek trimitea la Iași suma de 408 lei. Dintre aceștia, 188 de lei reprezentau suma colectei "atât de mică", restul sumei fiind contribuția personală a unor credincioși. La 31 mai, episcopul Cisar îi răspundea lui Szczurek, scriindu-i că a primit cu bucurie colecta și scrisoarea, și-l îndemna să nu creadă că primește "cu mai puțină bucurie daruri de la o parohie mică decât de la o parohie mare", rugându-l să le mulțumească în mod deosebit unor enoriași de-ai săi.

Rămași fără păstor, catolicii din Tighina și Balmaz i s-au adresat episcopului Cisar cu cererea de a-l numi ca paroh de Tighina pe pr. Nicolae Szczurek, la acel moment paroh de Orhei. Răspunsul episcopului a venit la data de 30 august 1922, prin care catolicii din Tighina erau anunțați că cererea lor a fost rezolvată și, prin urmare, pr. Nicolae Szczurek "îi va conduce pe credincioșii din Tighina și Balmaz". De asemenea, Alexandru Cisar îi îndemna "să contribuie în vreun fel la susținerea preotului", să-i urmeze sfaturile, să-i acorde încredere și să-l ajute "ca toți catolicii să-și îndeplinească obligațiile lor de buni credincioși și buni cetățeni". Prin aceeași scrisoare, îi informa totuși că pr. Nicolae Szczurek va merge "de câteva ori la Orhei".

La 23 iunie 1922, adresându-se parohului și comunității din Emmental, episcopul Alexandru Cisar scria că nimic nu poate să bucure inima unui păstor care vede că evlavia și credința enoriașilor săi se manifestă și în exterior prin dorința de a zidi o biserică, anunțându-i că punerea pietrei de temelie dorește să o facă el în persoană, ceea ce s-a și întâmplat în iulie 1924. La 21 septembrie 1922, episcopul Cisar îi dădea pr. Ioan Fuchs, paroh de Emmental, facultatea de a strânge "pomeni pioase" pentru construirea bisericii, după ce, mai înainte, la 15 iunie același an, adresase o scrisoare către binefăcători, în care cerea ajutorul pentru biserica din Emmental prin strângerea de oferte.

La 26 septembrie 1922, printr-o scrisoare adresată pr. Bernhard Leibham, episcopul Cisar înființa Societatea Mamelor Creștine din Parohia Crasna. În aceeași zi, adresându-se Arhiconfraternității Mamelor creștine din Regensburg, episcopul de Iași ruga respectiva arhiconfraternitate să primească în componența sa nou-înființata Societate a Mamelor Creștine din Crasna. Tot atunci, Cisar, "în avantajul devoțiunii față de Fericita Fecioară Maria", înființa și încuraja Congregația Mariană, punând-o sub tutela Sfintei Agneza și a Sfântului Iosif. La aceeași dată, printr-o scrisoare adresată Societății Primare a Fericitei Fecioare Maria din Roma, episcopul Cisar ruga să fie alipită ei nou-înființata congregație.

La 25 ianuarie 1924, Papa Pius al XI-lea i-a acordat Diploma și Crucea Pro Ecclesia et Pontifice ctitorei bisericii din Orhei, Cezarina Doliwo-Dobrowolska. Cu ocazia vizitei sale în Basarabia, Alexandru Cisar a ținut să-i ducă în persoană Cezarinei respectiva distincție. "Găsind-o pe patul de suferințe, P.S. Sa, pe lângă felicitările cuvenite odată cu predarea decorațiunei, a exprimat d-nei Dobrowolska și compătimirile sale de a o vedea suferindă - îndemnând-o la răbdare și încredere în Dumnezeu." Când, la 3 iulie același an, Cezarina a plecat în casa Tatălui, aflând despre decesul ei, Alexandru Th. Cisar a trimis o telegramă de condoleanțe familiei răposatei.

La 8 mai 1925, Cisar îi cerea pr. Felix Wierciński, SJ, care i-a ținut locul lui Glaser cât acesta a fost plecat la Roma, "să se intereseze de catolicii din împrejurimile Chișinăului". Folosindu-se de prezența acestui iezuit la Chișinău, l-a rugat "să facă misiuni sfinte în mai multe localități".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat