Cenușă pe cap și apă pe picioare
de pr. Ioan Balan
Postul Mare este cuprins între două rituri deosebite: cenușa impusă pe cap în Miercurea Cenușii și apa pe care Cristos o folosește în Joia Sfântă pentru a spăla picioarele ucenicilor.
De la cap la picioare nu este o distanță colosală și totuși este lungimea mâinilor suflecate, o cale obositoare care cere trudă, întrucât implică plecarea de la propriul cap pentru a ajunge la picioarele celorlalți. Pentru a parcurge această cale nu ajung doar 40 de zile; cenușa, odată primită pe creștet, te implică pentru totdeauna sau ar trebui să o facă...
Părere de rău și slujire: două mari predici pe care Biserica le referă la cenușă și apă, mai mult decât la cuvinte. Este greu a te sustrage ,,ciocnirii" cu acea cenușă; ea, în mod lejer, coboară pe cap cu violența unei ploi de vară și transformă într-o autentică și continuă bătaie cu ciocanul acea rechemare la unicul lucru care contează: ,,Convertiți-vă și credeți în evanghelie!". Cenușa nu murdărește părul spălat și nici măcar nu schimbă culoarea părului proaspăt vopsit! Tot la fel, rămâne neșters pentru totdeauna acel clinchet al apei în lighean. Este predica cea mai veche pe care și-o amintește fiecare. De mici copii, am văzut-o cu ochii, plini de stupoare, după ce ne-am făcut loc prin mulțime pentru a trece în primul rând și mai ales cu scopul de a percepe de la cei 12 bărbați emoțiile lumii. O predică construită din fraze identice, dar fără monotonie: ofertoriul unui picior, spălatul unei căni, învârtirea unui prosop, sigiliul unui sărut. O predică stranie, deoarece se pronunță fără cuvinte; îngenuncheat înaintea a 12 simboluri ale sărăciei umane, este un om pe care mintea și-l amintește în genunchi doar dinaintea ostiei consacrate. Orbire provocată de somn sau simbol pentru cine veghează în așteptarea lui Cristos? O adorație pentru seara paradoxurilor sau breviar plastic pentru alegerile noastre cotidiene?
Semnele vorbesc fără cuvinte! Drumul Postului Mare este mereu suspendat între cenușă și apă. Cenușa să ne ardă pe cap, ca și cum ar fi abia ieșită din craterul unui vulcan, și, pentru a stinge ardoarea, să căutăm apa pe care mai apoi să o vărsăm pe picioarele celorlalți. Părere de rău și slujire! Binare obligatorii prin care să regăsim drumul întoarcerii noastre acasă. Cenușa și apa: ingredientele principale ale spălării inimii și simbolurile unei convertiri complete, care nu vrea să se oprească numai la cap, ci continuă până la picioare.