Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Ce să cauți tu la mănăstire? Eu vreau nepoți de la tine!

de pr. Alexandru Percu, director al Oficiului pentru Vocații

Recent mă aflam într-o parohie pentru animare vocațională și o ministrantă mi-a zis la sfârșitul Liturghiei, în sacristie: "Mama îmi spune că nu am ce să caut la mănăstire, că ea vrea nepoți de la mine!". Atunci eu i-am răspuns: "Spune-i mamei tale că voința lui Dumnezeu este mai importantă decât voința ei".

Vocațiile la preoție și la viața consacrată scad tot mai mult nu doar pentru că sunt mai puțini copii, ci pentru că, de multe ori, nu sunt încurajate în familiile noastre de creștini practicanți. Când auzi un astfel de răspuns din partea unui copil, ce poți să mai zici, ce poți să mai faci? Uneori simți că te lupți cu morile de vânt. Curentul acestei lumi ne ia foarte ușor la vale fără a ne împotrivi prea mult.

Și totuși, în timp ce pregăteam acest articol, am primit un mesaj de la o tânără studentă, care mi-a spus că, după ce a parcurs un discernământ serios, ar dori să meargă la mănăstire și că acum este în căutarea unei congregații. Atunci eu am îndrumat-o spre o anumită soră. De multe ori am văzut-o pe această tânără la Sfânta Liturghie, la diferite exerciții spirituale și zile de reculegere, am văzut-o în rugăciune personală. Mi-am dat seama cu câtă seriozitate trata ea vocația sa. Vă invit să ne rugăm pentru ca Dumnezeu să o îndrepte spre comunitatea călugărească potrivită pentru ea.

Revin la exemplul cu ministranta, care este mai importantă: fericirea părinților de a avea nepoți sau fericirea propriilor copii? Și dacă mai târziu copiii nu vor dori să le ofere nepoți, dacă nu vor putea, dacă vor fi bolnavi, dacă vor muri între timp... (sunt atâtea motive). Nu mai bine tu, ca părinte, te-ai ruga și ai susține în diferite moduri vocația propriului copil?

Să mă leg și de ideea de a avea urmași (nepoți). Pe când eram misionar în Coasta de Fildeș, am participat la înmormântarea unui tată de preot. Episcopul diecezei, în predica sa, a spus atunci că părinții de preot devin părinții tuturor preoților, bineînțeles, spiritual vorbind. Aș putea adăuga: părinții unei persoane consacrate devin părinții spirituali ai tuturor consacraților. Îmi vine în minte exemplul Sfântului Ioan Bosco. Mama lui, Margherita, care se îngrijea de parohie, era numită de copiii de la oratoriul lui Don Bosco "mama Margherita". Cred că ar trebui să prețuim tot mai mult această paternitate și maternitate spirituală pe care le dobândesc părinții unui preot sau ai unei persoane consacrate.

Încă un aspect important. Este foarte ușor să spui: vreau să am nepoți de la tine, dar (mă gândesc eu) nu orice fel de nepoți, ci nepoți educați, sănătoși, realizați în viață, care să fie mândria familiei. Este de dorit acest lucru pentru fiecare familie. Dar să vă spun ceva, fericirea adevărată mai are și alte fațete: când un preot îi slujește cu pasiune pe credincioșii lui, iar aceștia îl susțin în toate activitățile; când un preot aduce pace în sufletul unui păcătos, și dacă ne gândim la câți păcătoși trec prin scaunul de spovadă împovărați de greutățile lor și ies liberi "ca pasărea cerului"; când o soră aduce o bucurie pe chipul unui bolnav de care se îngrijește cu dăruire sau este înconjurată de copii la grădiniță. Sunt atâtea fațete ale fericirii pe care preoții și persoanele consacrate le prezintă oamenilor. Dar câți oameni au ochi să vadă acest gen de fericire?

Și închei cu o mărturie a sorei Jaqueline-Marie: "A răspunde la vocație înseamnă a căuta mereu să fii în acord cu planul lui Dumnezeu cu tine. Din aceasta emană o pace și o bucurie profundă. Este o aventură frumoasă care merită să fie trăită pe deplin".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat