Stațiunea a V-a și vocația la Preoție
prelucrare de pr. Felician Tiba
Era Postul Mare. În biserică se celebra în fiecare miercuri, vineri și duminică devoțiunea Căii sfintei cruci. Noi, ministranții, eram protagoniștii. Unul dintre noi purta crucea, doi purtau lumânările de-o parte și de alta, iar ceilalți, pur și simplu în jurul celor trei, însoțeam crucea prin biserică în fața tuturor celor 14 stațiuni.
Eram o mulțime de băieți, frumos îmbrăcați, cuminți, că altfel se supăra părintele paroh, unii cu speranțe de seminar, alții cu alte proiecte în viață, dar toți eram mânați de aceeași pietate populară: Calea sfintei cruci. Nu știu cât conștientizam din ceea ce se întâmpla. Nici nu știu dacă eram foarte atenți la conținutul celor 14 stațiuni. Știu că, atunci când începea cântecul dintre stațiuni, trebuia să ne mutăm și să mergem mai departe, la următoarea. Atât de atenți eram că odată, în loc să merg înainte (întâmplător, purtam eu crucea), m-am întors la stațiunea precedentă, în râsetele colegilor ministranți.
Cu toate acestea, într-una din zile, nefiind implicat neapărat în mod direct, eram mai degrabă în mulțimea care îi acompania pe cei trei ministranți principali, pe cel care purta crucea și pe cei doi cu lumânările, stând la distanță și privind către una dintre stațiuni, este vorba de a cincea, o idee mi-a venit în suflet: "De ce nu m-aș duce la seminar?" Ca preot, asemenea lui Simon, aș putea să ajut la rândul meu pe alții să poarte crucea vieții. Și am rămas fixat pe ideea aceasta.
Și astăzi, preot fiind, merg deseori în biserica din comunitatea natală, mă așez într-o bancă alăturată stațiunii a V-a, o privesc și mă întreb ce m-a determinat să iau această decizie. Înțeleg doar atât, că Dumnezeu are nenumărate căi prin care cheamă tineri să-l urmeze pe calea Preoției sau a vieții consacrate.
Postul Mare pe care îl trăim poate fi o bună ocazie vocațională... (pr. Mihai)