- Partasi la viata Bisericii - |
Plan, dorință și voință
de Vlad Ropotică
"Dumnezeu privește spre planurile oamenilor și râde" spune un proverb evreiesc, care parafrazează un verset din Psalmul 59. Dacă proverbul ar fi adevărat, acum cred că e momentul în care Dumnezeu râde cel mai mult.
Milioane de pământeni încep anul cu liste de planuri. Printr-o traducere aproximativă, am adus și în limba română un termen pentru aceste planuri - rezoluții. Noile generații, în special, se întreabă ce rezoluții să-și noteze pentru anul care începe.
Planuri, rezoluții, ținte, denumiri diverse pentru aceeași realitate. Ne dorim să începem o nouă etapă a vieții, un an care să fie mai bun, în care să recuperăm neîmplinirile trecutului. Să ne schimbăm locul de muncă, să ne căsătorim, să cumpărăm o casă sau o mașină, să fim mai sănătoși, să slăbim și așa mai departe. Din nefericire, cel mai adesea eșuăm și o facem destul de repede. Renunțăm până la apariția primăverii la lista noastră lungă de planuri și obiective. Ne consolăm cu ideea că la anul va fi mai bine și atunci vom reuși.
Acest început de an poate să arate și altfel decât până acum. Putem să facem mai mult decât o lungă listă cu intenții, pe care să constatăm că nu le-am atins. Dar cum să facem aceasta? Sfântul Iacob ne dă un sfat bun, și anume să ținem cont de providență, de ceea ce Dumnezeu are în plan. "Voi care ziceți: «Astăzi sau mâine vom pleca în cutare cetate, vom sta acolo un an, vom face comerț și vom câștiga», dar nu știți ce va fi mâine! [.] Ar trebui să spuneți: «Dacă Domnul va vrea, vom trăi și vom face cutare sau cutare lucru»" (Iac 4,13-15).
Încă din primii ani ai vieții, părinții ne învață această lecție, prin rugăciunea Tatăl nostru. Rostim "facă-se voia ta" și apoi, când creștem, punem virgulele, facă-se voia ta, dar mai ales planurile mele. Luăm la rând toți sfinții, sperând că poate măcar unul ne va obține împlinirea planurilor. Dar uităm de "facă-se voia ta". Admirăm curăția și măreția Fecioarei Maria, dar să ne amintim și cuvintele ei: "Fie mie după cuvântul tău" (Lc 1,38). Purtăm crucea la gât, dar neglijăm faptul că, în clipele dramatice din Ghetsemani, Isus s-a rugat Tatălui: "Nu cum vreau eu, ci cum [vrei] tu" (Mt 26,39).
Oare este această acceptare un fel de resemnare mioritică? Dacă așa vrea Dumnezeu, eu n-am ce face. Bineînțeles că nu! A fi creștin este totuna cu a fi un resemnat pasiv? Nicidecum. Un vechi dicton spune: "Voiesc să voiesc voia ta, Doamne". Voința lui Dumnezeu se cere căutată, descoperită și trăită în deplină libertate, fără vreun determinism îngust sau predestinare fixă.
Dar, dincolo de toate, trebuie să ne fie clar cum dorim să arate începutul. Vrem să pornim la un nou drum? Cum facem acești primi pași? Răspunsul stă chiar în primele cuvinte ale Bibliei: "La început, Dumnezeu (.)" (Gen 1,1). Cât de des pornim de la acest început? Suntem gata să "cumpărăm" orice tehnică prin care ne putem îndeplini planurile noastre, dar Dumnezeu este pe la finalul listei de priorități? Sfântul Ioan, evanghelistul, ne spune că la început era Cuvântul și toate au luat ființă prin el. Dacă ne dorim ca visele și planurile noastre să ia ființă, să devină realitate, atunci și începutul trebuie să fie la fel.
"În voința lui Dumnezeu, nimic nu se petrece la întâmplare" (Sfântul Ioan Paul al II-lea). Planurile lui Dumnezeu sunt întotdeauna spre binele nostru și al celor de lângă noi.