Suferința, o cale de iubire
de sr. Monica Bogdănel, Surorile Providenței
Joi, 19 ianuarie, Papa Francisc a autorizat promulgarea decretului privind virtuțile eroice ale slujitoarei lui Dumnezeu Bertilla Antoniazzi. "Dacă Dumnezeu vrea să am meseria de bolnavă... O îndeplinesc din toată inima, chiar dacă uneori mi-e foarte greu și mă descurajez, dar apoi o iau de la capăt", sunt cuvintele Bertillei, o tânără de 18 ani, care a trăit experiența bolii din copilărie până la sfârșitul vieții, la numai 20 de ani.
Bertilla Antoniazzi s-a născut la 10 noiembrie 1944 la San Pietro Mussolino (Vicenza, Italia), fiind penultima dintre cei nouă frați. Părinții, simpli agricultori, educau întâi prin exemplul vieții, apoi, prin cuvinte. Nu se temeau de oboseala muncii și știau să împartă din puținul pe care îl aveau. În această familie - mică biserică domestică - a crescut Bertilla.
Totul a luat întorsătură nouă în viața ei la vârsta de opt ani. În martie 1953, a trebuit să abandoneze cursurile școlare din cauza unor puternice dureri articulare. Diagnosticul, primit câteva luni mai târziu, a fost însoțit de comentariul dureros al medicului specialist: "Dacă ar fi unul dintre copiii mei, aș prefera orice altă boală, dar nu pe aceasta: endocardită reumatologică".
De-a lungul perioadelor îndelungate de spitalizare, a înțeles că misiunea ei era de a-i mângâia pe cei aflați în suferință și de a-i apropia de Dumnezeu pe cei păcătoși. A devenit o misionară a suferinței. În fiecare dimineață, cu entuziasm, "îmbrăca" durerea precum îți pui uniforma de lucru, chiar dacă uneori era grea ca o piatră de moară. Astfel, oferea din iubire "meseria de bolnavă" pentru mântuirea universală, încredințându-se în mod special Sfintei Fecioare Maria de pe Muntele Berico.
Și-a trăit cei mai frumoși ani ai adolescenței "răstignită" pe această cruce, dar mereu cu zâmbetul pe buze. Cei dragi, care îi erau mereu alături, o auzeau des șoptind: "Totul din iubire pentru Dumnezeu". Inițial, nu au acordat importanță acestor cuvinte, considerând că le repeta pentru a-și face curaj. În schimb, ele reprezentau regula de viață a Bertillei.
Pe parcursul ultimilor doi ani de viață, petrecuți în mod stabil la pat, i-au apărut escare de decubit, a făcut insuficiență valvulară și edem pulmonar.
În timpul pelerinajului diecezan al bolnavilor la Lourdes din 25 septembrie 1963, a cerut harul sfințeniei, nu al vindecării.
A murit pe 22 octombrie 1964 la Vicenza, puțin înainte de a împlini 20 de ani.
Iubirea față de Dumnezeu i-a transformat viața, dându-i o extraordinară tărie care i-a deschis sufletul carității. Nu s-a închis în sine și nici în durerile bolii, ci și-a îndreptat atenția spre suferința celorlalți. În ciuda fragedei vârste, a demonstrat o mare maturitate spirituală care a condus-o la oferirea propriei vieți și infirmități pentru mântuirea sufletelor.
Nu se plângea niciodată. Seninătatea, rod al harului, i-a permis să suporte durerea fizică și să nu cedeze descurajării. Abandonul în mâinile lui Dumnezeu și speranța în viața veșnică au alimentat în ea o extraordinară tărie sufletească: prin rugăciune, intensifica raportul cu Domnul, invocând haruri în beneficiul aproapelui.
Faima sfințeniei s-a manifestat atât în timpul vieții, cât și după moartea Bertillei, ajungând până în zilele noastre, unită cu fama signorum ("faima minunilor").
Într-o societate care privește exclusiv la prestația fizică și la succes, ea a găsit slăbiciunea, fragilitatea și boala drept mijloace pentru a fi de ajutor celorlalți, pentru a-i iubi. Răstoarnă valorile. Își petrece zilele între patul de suferință de acasă și cel al spitalului, departe de viața socială și de orice așteptare și totuși își găsește sensul vieții în boala însăși. Nu este resemnare, nici iluzie, ci acceptarea voinței lui Dumnezeu.