- Partasi la viata Bisericii - |
Intenția de rugăciune pentru luna martie
Omul și umanitatea
de Celina Romila
Atunci când l-a creat pe om, Dumnezeu i-a încredințat tot ceea ce are nevoie pentru existență: plantele, animalele, apele, viețuitoarele apelor, ale văzduhului etc. Cu toate capacitățile cu care a fost înzestrat, el poate acționa asupra acestora pentru a-și asigura trebuințele de bază: hrană, adăpost, deplasarea pe anumite distanțe, dar și alte aspecte care să-i înfrumusețeze viața.
Un tip diferit de relație decât cea a omului cu natura, viețuitoarele și obiectele, care au o existență finită, este relația cu ceilalți oameni și cu el însuși. În om, Dumnezeu a pus sămânță de viață veșnică, având rațiune, voință și libertate. Aceasta îi dă omului demnitatea pe care nicio altă ființă nu o are; aceasta face din om o persoană și, mai mult decât atât, o persoană unică, a cărei existență este cunoscută și voită de însuși Dumnezeu. De aceea, orice acțiune întreprinsă asupra sa în alt scop decât binele reprezintă un abuz și, în același timp, o ofensă adusă Creatorului, întrucât singura grijă a unui om față de altul este iubirea - "Să nu datorați nimic nimănui, decât să vă iubiți unii pe alții" (Rom 13,8) - și datoria de a-l iubi ca pe propria persoană (cf. Gal 5,14).
Abuzul este o acțiune voluntară a unei persoane care se află într-o relație de răspundere, încredere sau de autoritate față de o altă persoană, prin care sunt periclitate viața, dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală sau socială, integritatea corporală, sănătatea fizică sau psihică a acesteia. Abuzul poate fi verbal, fizic, emoțional, psihologic, sexual, economic, instituțional.
Suferința cauzată de abuz este una dintre cele mai grave experiențe prin care poate trece o ființă umană, deoarece victimele acestor acte pot suferi nu numai consecințe la nivel fizic, ci și psihologic, care pot dura mult timp, chiar și o viață.
Referindu-se la acest aspect, Papa Francisc îndeamnă la "caritate față de toți" și la a fi "instrumente folositoare ale Domnului, în serviciul victimelor care au suferit abuzuri, văzând în acestea însoțitori și protagoniști ai unui viitor comun, învățând unii alături de alții să devenim mai credincioși și mai întăriți" (Mesaj pentru Conferința de la Varșovia, 2021).
Să fim umani!