Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Începutul Postului Mare în Catedrala din Iași

de pr. Cristian Diac

Miercurea Cenușii (22 februarie, în acest an) marchează începutul Postului Mare în Biserica Romano-Catolică. În Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași s-a celebrat o Liturghie cu un caracter penitențial, dat de ritul impunerii cenușii pe capul credincioșilor. A prezidat PS Iosif Păuleț. Solemnitatea momentului liturgic a fost amplificată de prezența la altar a PS Petru Sescu, episcop auxiliar, și a PS Petru Gherghel, episcop emerit. Sute de credincioși au umplut catedrala, lucru care exprimă sensibilitatea pe care o are această zi în conștiința creștinilor. Celebrarea a fost precedată de Calea sfintei cruci. Cei trei episcopi au parcurs fiecare stațiune, rostind rugăciunile alternativ.

Miercurea Cenușii este o zi specială în Biserica Romano-Catolică, ea fiind poarta de intrare în Postul Mare. Timp de 40 de zile, creștinii sunt chemați să se pregătească prin penitență și fapte de pocăință pentru cea mai mare sărbătoare din întregul an liturgic: Învierea Domnului. Numărul 40 are un puternic simbolism în Biblie și trimite cu gândul, în primul rând, la numărul de zile pe care l-a petrecut Isus în pustiu, în post și rugăciune, lăsându-se ispitit de diavol. În forma actuală, Postul Mare a fost instituit în Biserica Romano-Catolică în timpul pontificatului Papei Grigore cel Mare (590-604).

Cenușa pe care o primesc credincioșii pe cap rezultă din arderea ramurilor din Duminica Floriilor a anului precedent. Ea simbolizează efemeritatea omului, condiția de trecător a acestuia prin lumea vizibilă, în care toate pier, invitându-l să se pregătească în umilință pentru viața veșnică. "Convertiți-vă și credeți în evanghelie!" au fost cuvintele pe care fiecare le-a auzit în timp ce primea în formă de cruce cenușa pe cap.

Calea sfintei cruci este cea mai practicată devoțiune în acest timp de penitență. În zilele de miercuri, vineri și duminică, de obicei, înainte de Sfânta Liturghie, în bisericile Diecezei de Iași, creștinii parcurg cele 14 stațiuni, însoțindu-l pe Isus în spirit și simțire pe drumul Calvarului, începând cu momentul condamnării și până la punerea sa în mormânt. Din punct de vedere istoric, stațiunile au apărut în biserici mai ales la sfârșitul secolului al XVII-lea, fixându-se numărul de 14 la jumătatea secolului al XVIII-lea. Această cale a crucii, cunoscută și ca "Via dolorosa", se încheie în catedrala din Iași cu stațiunea a 15-a, "Învierea lui Isus din morți", pentru a întări în toți convingerea că moartea nu este ultima stațiune, epilogul absolut al omului care se încrede în Cristos, ci noua viață pe care o aduce învierea sa.

Pe toată durata Postului Mare, în cadrul Liturghiilor din zilele de miercuri și vineri de la catedrală sunt ținute predici tematice. Predicatorul de anul acesta, pr. Ionuț-Eremia Imbrișcă, spiritual și profesor la Seminarul Mare din Iași, vorbește despre trăirea virtuților creștine.

Meditând la suferințele și moartea lui Cristos, participând la celebrările sfinte, la devoțiunea Căii sfintei cruci, ajungem să transpunem mai ușor în viața noastră postul, pomana și rugăciunea, pe care ni le recomandă Isus Cristos pentru acest timp.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat