Curier juridic
de av. Mihaela Ciobanu
* C. Tudos (Iași). "În baza legii fondului funciar, părinții mei au obținut titlul de proprietate pentru mai multe suprafețe de teren din intravilan și extravilan. Întrucât suntem mai mulți frați, iar unii sunt decedați și copiii acestora sunt plecați la muncă în străinătate și nu le cunoaștem adresele, am făcut o cerere de chemare în judecată pentru a împărți terenurile. În cadrul procesului a fost efectuată o expertiză topometrică care a constatat că sunt greșite parcelele și tarlalele, iar suprafața înscrisă în titlul de proprietate este mai mare decât cea înscrisă în anexa de validare. Dosarul a fost suspendat pentru corectarea titlului de proprietate. Până când va fi suspendat dosarul?"
Titlurile de proprietate au fost eliberate potrivit legii 18/1991, în baza unor documentații întocmite de către Comisiile Locale de Aplicare a acestei legii, documentații avizate de Comisiile Județene de Aplicare a legii 18/1991, comisii ce funcționează pe lângă Prefecturi și de către Oficiul de Cadastru. Din păcate, la momentul la care au fost întocmite aceste documentații și au fost eliberate titlurile de proprietate, multe dintre primării nu aveau la dispoziție planuri cadastrale cu privire la amplasamentul suprafețelor de teren, iar identificarea și măsurarea acestora a fost făcută cu compasul sau cu alte mijloace neperformante, motiv pentru care s-au făcut multe greșeli cu privire la indicatorii topocadastrali.
Pentru a soluționa dosarul de partaj succesoral, trebuie rectificat sau modificat titlul de proprietate cu privire la toate erorile înscrise în act, astfel încât instanța să poată stabili prin hotărârea de partaj succesoral în mod corect suprafețele de teren ce urmează a fi atribuite fiecărui moștenitor și amplasamentul acestora. Titlul de proprietate poate fi corectat pe cale administrativă, urmând aceeași procedură ca la reconstituire, și, în anumite situații, trebuie corectat pe cale judecătorească. Prin hotărârea nr. 70 din 25.02.2020 emisă de Comisia Județeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor au fost stabilite condițiile de rectificare, modificare a titlurilor de proprietate și actele care urmează să fie depuse de persoanele interesate, odată cu cererea formulată la primării. Potrivit art. 5 din această hotărâre, "modificarea suprafeței totale în plus sau în minus față de cea reconstituită nu poate fi soluționată în condițiile prezentei hotărâri (HCJ 70/25.02.2020) și se realizează prin hotărâre judecătorească definitivă, potrivit art. 58 din legea 18/1991 republicată cu modificările și completările ulterioare".
Față de raportul de expertiză topometrică efectuat în cauză și raportat la dispozițiile legale menționate, urmează să formulați o cerere la primăria în raza căreia este amplasată suprafața de teren inclusă în titlul de proprietate sau la instanța de judecată, în cazul în care greșelile din titlu nu pot fi corectate pe cale administrativă.
Dosarul de partaj succesoral va fi suspendat până la corectarea greșelilor din titlul de proprietate, urmând a fi repus pe rol și continuată judecata după ce va fi depus titlul corect.
* N. Manea (Iași). "De câte ori poate fi amânată pronunțarea unei soluții de completul de judecată?"
Potrivit art. 395 din Codul de procedură civilă, "După închiderea dezbaterilor, completul de judecată deliberează în secret asupra hotărârii ce urmează să pronunțe", iar conform art. 396 din același cod, "În cazuri justificate, dacă instanța nu ia hotărârea de îndată, pronunțarea acesteia poate fi amânată pentru un termen care nu poate depăși 15 zile", iar "dacă pronunțarea a fost amânată, hotărârea nu poate fi pronunțată mai înainte de data fixată în acest scop."
În practică însă, situația este cu totul diferită, întrucât magistrații amână pronunțarea de mai multe ori, termenul prevăzut de art. 396 nefiind un termen care să atragă nulitatea hotărârii, aceștia invocând lipsa de timp pentru deliberare din cauza numărului mare de dosare aflat pe rolul instanțelor de judecată.
Menționăm că, potrivit art. 394 al. 3 din Codul de procedură civilă, după închiderea dezbaterilor, părțile nu mai pot depune niciun înscris la dosarul cauzei, sub sancțiunea de a nu fi luat în seamă.