Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Figuri ilustre -

Arhiepiscopul Alexandru Theodor Cisar (II)

de pr. Petru Ciobanu

După ce în numărul trecut am prezentat pe scurt viața arhiepiscopului Alexandru Th. Cisar, în acest număr vom urmări vizitele pe care acest ierarh le-a efectuat în Basarabia.

Prin decretul Quum nonnullae din 2 august 1921, Papa Benedict al XV-lea trecea parohiile catolice din Basarabia sub jurisdicția Diecezei de Iași, iar prima vizită a episcopului Cisar dincolo de Prut a avut loc tocmai pentru a lua în posesie respectivele parohii. Prima parohie vizitată cu această ocazie a fost Crasna, la 19 septembrie, unde era "mare vâlvă", pentru că "nu s-a mai pomenit să fie deodată 3 prelați". A doua zi, episcopul Cisar s-a îndreptat spre Tighina. După luarea în posesie și a acestei parohii, următorul popas a fost făcut la Chișinău, parohie luată în posesie la 23 septembrie. Din capitala provinciei, în aceeași zi, episcopul Alexandru Cisar a mers la Bălți.

Parohiile catolice din Basarabia l-au mai primit pe episcopul Cisar ulterior, mai ales cu ocazia vizitelor canonice. Prima vizită canonică a avut loc în anul 1922: "La 8 August s'a vizitat Crasna, la 9 August Chișinău, la 10 Orheiu."

A doua vizită canonică în Basarabia a avut loc în luna septembrie 1923, când au fost vizitate parohiile din nordul regiunii. Cea dintâi comunitate vizitată a fost cea din Bălți, între 7 și 9, când sacramentul Mirului a fost administrat la 475 de persoane. La 10 septembrie, episcopul Cisar a vizitat Soroca, Liturghia pontificală fiind celebrată a doua zi, ocazie cu care Mirul l-au primit 57 de persoane. În zilele de 15 și 16 septembrie, a fost vizitată Parohia Hotin, cu "leturghie pontificală cu predică, miruindu-se 94 persoane". La 17 septembrie, a vizitat orașul Ocnița, unde a administrat sacramentul Mirului la 25 de persoane.

În luna mai a anului 1924, episcopul Cisar a vizitat canonic pentru a treia oară Basarabia, însă doar o singură parohie, cea din Ismail. Liturghia pontificală în această parohie a fost celebrată la 25 mai. "Această slujbă pontificală a făcut o foarte frumoasă impresie asupra credincioșilor, cari nu-și pot aduce aminte să mai fi fost vreodată un episcop catolic în Ismail."

Pe lângă aceste vizite, Alexandru Th. Cisar a vizitat Basarabia și cu alte ocazii. Prima dintre ele a avut loc la începutul lunii martie 1924, fiind ocazionată de "frumoasa serbare organizată de catolicii acestui oraș în cinstea prea iubitului lor paroh Mons. Dr. Marcu Glaser cu prilejul numirei sale de Camerier secret supranumerar al Prea Sf. Părinte Papa".

O altă vizită în Basarabia a avut loc în luna iulie a anului 1924, când la Emmental a fost pusă piatra de temelie a noii biserici. În drum spre Emmental, au fost vizitate comunitățile din Balmaz și Larga. La Emmental, "tot poporul aștepta cu icoanele pe P.S. Sa". Liturghia pontificală de sfințire a pietrei de temelie a avut loc la 12 iulie. "Ajungând la biserica în construcție, P.S. Sa se urcă pe tronul pregătit aproape de altar [.] și începe sfințirea pietrei fundamentale, asistat de toți preoții ce-l însoțiseră. La terminarea ceremoniei P.S. Sa Episcopul ținu cuvântarea de ocazie, în care n-a uitat să laude pe locuitorii din Emmental pentru râvna depusă până acum la construirea bisericii." Cu ocazia vizitei, episcopul Cisar a administrat Mirul la 74 de persoane. Duminică, 13 iulie, a fost celebrată iarăși Liturghia pontificală, tot sub cerul liber. Plecarea episcopului a avut loc în aceeași zi, spre seară, "după ce P.S. Sa [și-]a luat rămas-bun de la credincioși, făgăduindu-le că la anul se va întoarce, ca să dea sf. Mir aici".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat