Curajul de a evangheliza
de pr. Florin-Petru Sescu
La sfârșitul lunii ianuarie, la invitația pr. Roberto Vacaru și a pr. Paul Roca, PS Petru Sescu, episcop auxiliar al Diecezei de Iași, însoțit de pr. Florin-Petru Sescu, director al Centrului Misionar Diecezan de Iași, a pornit către Panama pentru a-l reprezenta pe episcopul Iosif Păuleț și Dieceza de Iași la sfințirea celor trei biserici construite în misiuni: Ojo di Agua, Mila 3 și Chirique Grande. Aceste biserici sunt rodul muncii misionarilor români, dar și rodul sprijinului misionar oferit de preoți și credincioși ai Diecezei de Iași, precum și al multor altor binefăcători români.
Vizita realizată în Panama a ajutat mai mult la cunoașterea dificultăților cu care se confruntă preoții misionari, atât în comunitățile mari pe care le păstoresc, cât mai ales în satele mici, îndepărtate și situate la distanțe mari, greu accesibile din cauza vegetației înalte. Vizitând acele sate, ne-am dat seama cât de importantă este activitatea de evanghelizare de la persoană la persoană. Un misionar se bucură chiar și de un singur suflet salvat, pe care îl susține și îl încurajează, pentru ca acea persoană să devină, la rândul ei, misionar care ajută la mântuirea sufletelor, vorbind cu alte persoane, evanghelizând. Privind la modul în care misionarii noștri intrau în casele oamenilor, la modul în care le vorbeau, am înțeles că a fi misionar curajos înseamnă, în primul rând, a nu te descuraja chiar dacă nu toată lumea te ascultă; a înfrunta cu tărie și speranță mai ales momentele de răceală, dezinteres sau refuz ale altora. Am văzut de mai multe ori preotul misionar intrând într-o casă în care o singură persoană îl asculta, iar celelalte îl ignorau. Pentru faptul că nu se descurajează și continuă să evanghelizeze, misionarii merită toată aprecierea noastră.
La sfințirea bisericii din Ojo de Agua, pr. Roberto Vacaru a povestit tuturor prima sa experiență misionară în acea localitate. În prima zi, când a mers să celebreze Sfânta Liturghie în această localitate, la celebrare au venit doar două persoane botezate, două persoane foarte în vârstă, dintre care una nu auzea prea bine, iar cealaltă nu vedea prea bine. Și-a amintit că la acea Sfântă Liturghie a fost întrerupt de multe ori de către cele două persoane, pentru că persoana care nu auzea îi spunea să repete, iar cea care nu prea vedea îl întreba de ce țipă. La șase ani după această întâmplare, comunitatea în sărbătoare avea credincioși de toate vârstele. În multe localități, misionarii au pornit de la o persoană sau două și au ajuns la un număr mult mai mare de credincioși. A fost un drum lung și anevoios, dar cu multe împliniri spirituale.
Această "turmă mică", așa cum a numit-o PS Petru Sescu la una dintre Sfintele Liturghii celebrate, are nevoie încă de rugăciunile credincioșilor din România și de ajutorul lor pentru a nu-și pierde curajul în înfruntarea greutăților. Asemenea apostolilor, la începutul Bisericii, ei sunt puțini, dar știu că Isus cel viu va fi mereu alături de ei. Bisericile construite în Panama vin să întărească în oameni convingerea că Dumnezeu și-a făcut loc și între ei. Dumnezeu coboară în mijlocul lor într-o biserică sfințită, pe un altar consacrat.
Mii de mulțumiri misionarilor din Panama și tuturor celor care au susținut proiectele: picturile bisericii din Ojo de Agua, altarul și construirea bisericii din Mila 3, renovarea bisericii din Chirique Grande. Dumnezeu să răsplătească fiecăruia în parte!