Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Efes

de pr. Iosif Dorcu

Pentru un pelerin creștin care vrea să parcurgă urmele biblice pe teritoriul Turciei de azi, un popas obligatoriu trebuie să fie și vechiul Efes. Se află la 80 km sud de orașul Izmir. Poate fi vizitat vechiul oraș, cu construcțiile sale, cu teatrul cel mai mare din Orient. Dar cel mai important punct îl constituie casa Maicii Domnului, situat la 8 km de orașul antic.

După învierea lui Isus, probabil de teama persecuțiilor, apostolul Ioan a luat-o cu sine pe Fecioara Maria și a părăsit Ierusalimul, căutând un loc cât mai ferit pentru a o proteja. S-au îndreptat spre Efes și se pare că au rămas aici între anii 37 și 48. Ei au locuit într-o casă (Meryem Ana Evi), situată pe o colină împădurită, de unde este o vedere panoramică spre mare, spre port și spre insulele din preajmă. Venind dinspre Izmir, la un moment dat, la indicator, trebuie virat la dreapta și, cam la un kilometru, se vede pe marginea drumului o statuie impunătoare a Maicii Domnului. Apoi se urcă încă 5 km pentru a ajunge pe colina sanctuarului, numită și "Muntele Privighetorii".

Deja în secolul al II-lea exista credința că Maria a locuit aici, iar creștinii se adunau la casa ei o dată pe an pentru a o cinsti. Ulterior, locul a rămas în uitare până pe la anul 1800. Redescoperirea locului începe odată cu revelațiile vizionarei germane Ana Ecaterina Emmerich (1774-1824), beatificată de Papa Ioan Paul al II-lea la 3 octombrie 2004. Deși ea nu a fost niciodată la Efes, a descris exact existența acestei case. Citind cărțile Ecaterinei, un poet german, Clemens Brentano, s-a retras pe această colină de la Efes și a scris "Viața Sfintei Fecioare Maria". În jurul anului 1881, urmând descrierile vizionarei, un preot lazarist, Julien Gouyet, face cercetări și, într-adevăr, descoperă ruinele unei capele, care corespundea exact celor spuse de Ecaterina Emmerich. Prezintă un raport cu rezultatele cercetărilor la Paris și la Roma, dar nimeni nu i-a dat importanță. Zece ani mai târziu, alți doi preoți, Jung și Poulin, desăvârșesc cercetările. Ei descoperă o capelă în ruine și o statuie a Mariei, cu mâinile sfărâmate. Trei ani s-a lucrat la refacerea capelei. Bisericuța, așa cum o vedem azi, are la bază ruinele din secolul I, o casă dreptunghiulară, din piatră. În prezent, este precedată de un vestibul din secolul al VII-lea. Partea centrală a casei a fost folosită ca loc de rugăciune încă din secolul al IV-lea.

Complexul descoperit a fost declarat oficial loc sacru de către Papa Leon al XIII-lea în anul 1896. La 20 mai 1896, s-a celebrat prima Liturghie. Ulterior, au fost aici în pelerinaj trei papi: Paul al VI-lea în anul 1967, Ioan Paul al II-lea în anul 1979 și Benedict al XVI-lea la 29 noiembrie 2006.

Nu departe de casa Mariei, în localitatea Selçuk de azi, se află bazilica constantiniană dedicată Sfântului Ioan, apostolul, care și-a scris lucrările și a fost înmormântat la Efes. Se păstrează doar fragmente de zid și coloane, dar se poate vizita. Tot aici se mai păstrează ruine ale unei biserici antice dedicate Fecioarei Maria, unde în anul 431 s-a ținut conciliul ecumenic în care s-a afirmat solemn maternitatea ei divină.

În anul 1950, când s-au făcut lucrări de restaurare, s-a descoperit un izvor puțin sărat, cu proprietăți curative.

Mai merită amintit faptul că Sfântul Paul a rămas la Efes timp de doi ani și trei luni, fondând o comunitate creștină căreia îi adresează cunoscuta scrisoare. Nu departe de orașul vechi, se poate vizita grota Sfântului Paul, ornată cu picturi antice.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat