O familie martiră din iubire
de sr. Monica Bogdănel, Surorile Providenței
În urma decretului promulgat de Papa Francisc în cadrul Consistoriului din 17 decembrie 2022, pentru prima data în istoria Bisericii va fi beatificată o întreagă familie: Ulma, din Polonia, care a fost masacrată de naziști, pentru că au adăpostit opt evrei în timpul Celui de-Al Doilea Război Mondial.
Era anul 1942. În contextul persecuției naziste împotriva evreilor din Polonia, profitând de faptul că locuiau într-o zonă izolată, în ciuda dificultăților economice și conștienți de riscul asumat, soții Ulma au adăpostit în casa lor timp de un an și jumătate familia de evrei a lui Saul Goldman.
În dimineața zilei de 24 martie 1944, poliția nazistă a înconjurat locuința familiei Ulma și i-a capturat pe cei opt evrei găzduiți clandestin, care au fost uciși cu câte un glonț în ceafă. A venit rândul gazdelor, vinovate pentru că i-au ascuns pe evrei: Józef și Wiktoria au fost ciuruiți de gloanțe în pragul casei, în fața copiilor și a numeroșilor martori constrânși să asiste la execuție. Plânsul disperat al celor șase copii i-a deranjat pe naziști atât de tare, încât nu au ezitat să îi extermine pe toți: Stanisława, în vârstă de 8 ani; Barbara, 6 ani; Władysław, 5 ani; Franciszek, 4 ani; Antoni, 3 ani; Maria, un an și jumătate. Masacrul a fost "sărbătorit" cu chiote și vodcă din abundență, ca într-un ritual macabru.
"V-am scutit de grija lor", a fost replica naziștilor în fața consătenilor împietriți care, în câteva minute, au văzut murind în fața lor 16 persoane, mai precis 17, deoarece Wiktoria era însărcinată în luna a șaptea. Îngropați inițial în locul masacrului de către consătenii constrânși să sape gropile, după zece luni au fost exhumați pe ascuns, cu riscul represaliilor, și au fost înmormântați cu demnitate în cimitirul parohial din Markowa. Cu această ocazie, s-a descoperit că al șaptelea copil era aproape născut.
Józef Ulma, născut la 2 martie 1900, era un abil pomicultor și un pasionat apicultor. La 7 iulie 1935, s-a căsătorit cu Wiktoria Niemczak. Aveau o fermă agricolă la Markowa. Józef comercializa legume, preda în sat tehnici de creștere a albinelor și a viermilor de mătase, gestiona o cooperativă de produse lactate și era înscris la cooperativa sanitară din Markowa. Era un creștin fervent, care frecventa în mod normal biserica parohială. Era bibliotecarul Cercului Tinerilor Catolici și membru activ al Uniunii Rurale a Tinerilor "Wici". Era iubit de toți în sat și avea relații de prietenie cu evreii. Cultiva și un hobby: fotografiatul, grație căruia astăzi există o bogată documentație fotografică a familiei sale.
Wiktoria Niemczak, născută la 10 decembrie 1912, după căsătoria cu Józef Ulma, s-a dedicat casei și copiilor, ajutându-și soțul și participând împreună cu acesta la viața comunității parohiale. Se dedica și teatrului în grupul teatral al Uniunii Rurale a Tinerilor "Wici". Împreună cu soțul, era membră a Confraternității Rozariului Viu și participa activ la inițiativele de rugăciune și de apostolat. Din căsătoria lor s-au născut șase copii, fiind însărcinată cu al șaptelea în momentul morții.
Józef și Wiktoria Ulma au fost rebotezați "samaritenii de la Markowa", deoarece în Biblia găsită în casa lor erau subliniate în roșu chiar câteva versete din parabola bunului samaritean. Este clar că decizia de a-i ajuta pe evrei a fost luată la lumina poruncii iubirii și a exemplului evanghelic. Faima martiriului acestei familii a rămas constantă în timp, în ciuda vicisitudinilor istorice ale Poloniei, și a ajuns până astăzi.
O familie ridicată la cinstea altarelor este semn de speranță în aceste timpuri în care familia este supusă atâtor crize, semn că sacramentul Căsătoriei poate fi trăit în plinătate doar punându-l pe Cristos în centru.