Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Citind Scriptura -

Darul Duhului Sfânt

de pr. Iulian Butnaru, FDP

Cum ne putem bucura și noi de darul Duhului Sfânt, asemenea diferitelor persoane prezentate în Biblie? Sfintele Scripturi ne arată că Domnul vrea să împărtășească tuturor darul Duhului Sfânt.

Evangheliile ne vorbesc despre așteptarea acestui dar prin vocea lui Ioan Botezătorul, anunțând venirea celui care va "boteza în Duhul Sfânt" (Mt 3,11; Mc 1,8; Lc 3,16; In 1,33). El dă mărturie: "Am văzut Duhul coborând ca un porumbel din cer și a rămas deasupra lui. Eu nu-l cunoșteam, însă cel care m-a trimis să botez cu apă, el mi-a zis: «Acela deasupra căruia vei vedea Duhul coborând și rămânând peste el, el este cel care botează în Duhul Sfânt»" (In 1,32-33).

Indicându-l pe cel care "botează în Duhul Sfânt", Ioan nu se referă la o acțiune punctuală a unui Cristos botezător, ci anticipează faptul că Isus ne face pe toți părtași de această plinătate a Duhului de care se bucură el, prin întreaga sa misiune.

În întâlnirea sa cu Nicodim, Isus ne dezvăluie ce înseamnă să primești darul Botezului în Duhul Sfânt (cf. In 3,1-21). Nicodim vine la Isus în timpul nopții. Era o obișnuință în acele vremuri ca persoanele să se întâlnească noaptea pentru a discuta cu calm. Totodată, noaptea poate indica și întunericul din inima lui Nicodim. Acesta începe să vorbească, dar nu vorbește despre căutarea sa interioară, nu are curaj. Folosește capacitatea sa intelectuală făcând o deducție logică, justificând aparent venirea sa la Isus, referitoare la faptele acestuia, care arată ceva misterios. Cu toate acestea, nu reușește să înțeleagă mai mult și nici să găsească sensul vieții sale.

Isus vede în inima lui și-l ajută să înțeleagă că, de fapt, prin acele aprecieri, speculații intelectuale, caută viață. Îi transmite că, pentru a avea această viață, pentru a simți această împlinire, viață de fiu al lui Dumnezeu trebuie să se nască din nou (cf. In 3,5). Capacitatea lui este insuficientă, nu poate înțelege cum este posibil să se întâmple această renaștere. Isus îi explică faptul că este vorba de o renaștere spirituală, o renaștere din apă și Duh Sfânt: o aluzie clară la darul Botezului. Acest dar este oferit din iubirea lui Dumnezeu, care "l-a dat pe Fiul său, unul născut, ca oricine crede în el să nu piară, ci să aibă viață veșnică" (In 3,16).

Prin nașterea din apă și Duh îi transmite că, pentru a renaște în Duhul iubirii, este necesară acea purificare în apă, care înseamnă moartea pentru păcat.

Apariția oricărei vieți noi implică mereu o "moarte". Părinții care așteaptă un copil, în cele nouă luni trebuie să se transforme și ei, transformări fizice ale mamei, transformări interioare ale amândurora; trebuie să facă unele renunțări, unele sacrificii, pentru a face loc în viața familiei persoanei care se naște.

Isus îi cere lui Nicodim și fiecăruia dintre noi să înfruntăm durerile nașterii la o viață nouă. Ne cere să renunțăm la păcatele care ne țin prizonieri, la anumite obișnuințe dăunătoare, mai ales la egoismul nostru; să fim atenți la poftele care ne lasă subjugați, pentru a ne bucura de darul Botezului, pentru a ne bucura de acțiunea Duhului Sfânt și renașterea spirituală.

Redescoperind darul Duhului Sfânt, ne vom bucura de identitatea noastră de fii ai lui Dumnezeu, vom înțelege limbajul iubirii lui Dumnezeu, vom vorbi și noi această "limbă", trăind în comuniune cu semenii noștri.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat