Martori bucuroși ai Împărăției
În fiecare an, pe 2 februarie, în sărbătoarea "Întâmpinarea Domnului", Sfânta Biserică celebrează Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate. Această zi deosebită reprezintă o bună ocazie pentru noi toți de a ne îndrepta gândul, rugăciunea și recunoștința noastră spre acele persoane pe care Dumnezeu le-a chemat să-l urmeze și să-l slujească într-un mod cu totul deosebit prin consacrare.
Asemenea Sfintei Fecioare Maria și a Sfântului Iosif, care l-au prezentat și încredințat pe copilul Isus lui Dumnezeu în templul din Ierusalim, și persoanele consacrate s-au oferit în întregime Domnului pentru toată viața. La originea consacrării lor a stat întâlnirea cu Isus și harul său gratuit, așa cum spunea atât de frumos Sfântul Părinte Papa Francisc: "Și voi, dragi frați și surori care v-ați consacrat Domnului, sunteți bărbați simpli și femei simple care ați văzut comoara ce valorează mai mult decât toate avuțiile lumii. [.] Pentru că v-ați îndrăgostit de Isus, ați văzut totul în el și, răpiți de privirea sa, ați părăsit totul. Viața consacrată este această viziune. Înseamnă să vezi ceea ce contează în viață. Înseamnă să întâmpini darul Domnului cu brațele deschise, așa cum a făcut Simeon. Iată ce văd ochii consacraților: harul lui Dumnezeu s-a revărsat în mâinile lor. Persoana consacrată este cea care privește în fiecare zi și spune: Totul este dar, totul este har" (1 februarie 2020).
Prin chemarea care le-a fost adresată și prin alegerea lor liberă și generoasă de a-I aparține doar lui Dumnezeu, persoanele consacrate sunt în mijlocul nostru adevărate semne profetice, martori bucuroși ai Împărăției care va veni, ajutându-ne și pe noi să ne îndreptăm atenția spre realitățile cerești. Într-adevăr, într-o lume dominată de nenumărate încercări și neliniști, persoanele care s-au oferit cu totul lui Dumnezeu ne amintesc că nu suntem chemați să trăim cu frica unei lumi care se sfârșește, ci în așteptarea Domnului care vine (cf. Ap 22,20), având convingerea fermă că nu ne îndreptăm spre un sfârșit implacabil, ci așteptăm cu încredere înflorirea veșniciei pe care Domnul ne-a promis-o.
Prin îmbrățișarea și trăirea celor trei sfaturi evanghelice - sărăcia, ascultarea și castitatea -, persoanele consacrate doresc să ne spună tuturor că adevărata fericire nu o găsim în bucuriile amăgitoare ale acestei vieți, ci doar în Dumnezeu. Iubirea și slujirea lor dezinteresată în favoarea copiilor, a tinerilor, a celor bolnavi și înaintați în vârstă ne încurajează și pe noi să ne implicăm mai mult în ajutorarea celor care se află în dificultate, convinși fiind că nu există o cale mai autentică de a-l iubi pe Dumnezeu decât aceea de a-I iubi pe oameni. Celor care se află pe căi greșite și caută cu ardoare drumul care duce spre pace și mângâiere, persoanele consacrate le transmit, prin viața lor, că doar Cristos este Calea, Adevărul și Viața omului. Privind la exemplul vieții lor, putem învăța cu toții să-l iubim mai mult pe Dumnezeu și să ne dedicăm mai mult slujirii celorlalți.
Pentru tot ceea ce sunt și pentru tot ceea ce fac în mijlocul credincioșilor diecezei noastre, le mulțumim din toată inima și le arătăm prețuirea noastră. Ne rugăm ca toate acele persoane care s-au consacrat lui Cristos să rămână fidele chemării lor și să meargă înainte cu mult curaj și entuziasm. Domnul să le însoțească în viața de zi cu zi și să le ajute să fie lămpi aprinse care să strălucească și să lumineze în sânul poporului lui Dumnezeu și în fața lumii.
+ Iosif Păuleț, episcop de Iași