Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Figuri ilustre -

Arhiepiscopul Alexandru Theodor Cisar (I)

de pr. Petru Ciobanu

Integrarea catolicilor din Basarabia în Biserica Catolică din România a avut loc pe când Dieceza de Iași era păstorită de Alexandru Theodor Cisar, primul episcop de Iași originar din România, iar vizitele pe care le-a efectuat în comunitățile catolice dintre Prut și Nistru l-au făcut cu adevărat părinte și păstor și pentru credincioșii basarabeni.

Alexandru Th. Cisar s-a născut la 21 octombrie 1880, la București. Tatăl său, Francisc Cisar, era de naționalitate cehă, iar mama sa, Ana, era de origine polonă. Din toamna anului 1892, a urmat cursurile Seminarului "Sfântul Duh" din București, fiind trimis în anul 1899 pentru continuarea studiilor la Roma. Aici, la 6 iunie 1903, în ajunul solemnității Preasfintei Treimi, în Colegiul De Propaganda Fide, a fost hirotonit preot. Întorcându-se în țară, a fost numit secretar al arhiepiscopului de București, Mons. Francisc Xaveriu Hornstein, după care a fost numit prefect de studii la Seminarul arhidiecezan din capitala României. După o scurtă perioadă de pastorație în Parohia "Bărăția" din București și la Craiova, în ianuarie 1918 a fost numit director al Școlii "Sfântul Andrei" din București. A fost numit episcop de Iași la 22 aprilie 1920, fiind consacrat în Catedrala "Sfântul Iosif" din capitala României la 15 august 1920 de arhiepiscopul Raymund Netzhammer. Luarea în posesie a Diecezei de Iași a avut loc la 22 august același an.

Încă de la începutul activității sale ca episcop de Iași, Alexandru Th. Cisar s-a îngrijit să redeschidă Seminarul din Iași, ale cărui cursuri au fost reluate la 18 octombrie 1920. Lui I se datorează și introducerea în Dieceza de Iași a calendarului gregorian, la 16 aprilie 1922. Pe plan diecezan, intențiile lui erau de a crea un climat favorabil, pacificator între preoții diecezani și franciscani, care activau în cadrul Diecezei de Iași. Dorea, de asemenea, să se dea uitării ororile Primului Război Mondial, amintirea și consecințele acestuia.

La 3 iulie 1924, arhiepiscopul de București, Mons. Raymund Netzhammer, și-a înaintat demisia din scaunul arhiepiscopal de București. Drept urmare, episcopul de Iași, Alexandru Theodor Cisar, a fost numit administrator apostolic al Arhidiecezei de București, la 12 decembrie 1924, fiind numit arhiepiscop. Până la 5 iulie 1925, a deținut și funcția de administrator apostolic ad interim al Diecezei de Iași. În anul 1928, în calitate de arhiepiscop de București, a cerut suprimarea termenului "schismatic" prin care erau desemnați ortodocșii.

Păstorirea lui Cisar la București a durat până la 12 ianuarie 1949, când, constrâns de regimul comunist, s-a retras de la conducerea Arhidiecezei de București, fiind înlocuit, în calitate de administrator apostolic, de Fericitul Anton Durcovici. A revenit la conducerea arhidiecezei la 29 iunie 1949, pentru ca, la 21 mai 1950, să-și depună din nou jurisdicția, cu doar câteva ore înainte de a fi internat, cu domiciliu obligatoriu, la mănăstirea de la Orăștie. În august 1953, a fost chemat la București de prim-ministrul Petru Groza pentru a fi recunoscut din nou în demnitatea de arhiepiscop. A murit, în condiții suspecte, la 7 ianuarie 1954, fiind înmormântat în capela catolică a Cimitirului "Bellu" din București.

O frumoasă caracterizare a lui Cisar a fost făcută de istoricul Romul Cândea: "Arhiepiscopul romano-catolic de București, Monseniorul Cisar [în original Ciser], este un prelat foarte cult și un mare patriot. De câte ori este o serbare națională sau de câte ori este vorba de sărbătorirea sau comemorarea unui mare bărbat de stat român, arhiepiscopul Cisar ia parte în mod vrednic la bucurie alături de noi ca și la durerile naționale".

Rămâne ca, în numărul următor, să prezentăm vizitele pe care acest vrednic urmaș al apostolilor le-a efectuat în Basarabia.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat