Memoria și încrederea la-nceput de an
Ne aflăm în pragul unui nou an calendaristic. Am încheiat un capitol și începem să scriem, cu ajutorul Domnului, un altul în cartea vieții noastre.
Privind spre ceea ce a fost anul trecut, fiecare dintre noi poate fi cuprins de diferite sentimente. Unii îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru multe împliniri și bucurii pe care le-au experimentat, în timp ce alții nu pot decât să spere și să-I ceară Domnului un an mai bun, cu mai multă bucurie și pace în suflet.
Important este, asemenea păstorilor în noaptea nașterii Domnului, să mergem înaintea Celui Preaînalt și să-I oferim lui tot ceea ce suntem: bucuriile și durerile, reușitele și eșecurile, pacea și contradicțiile noastre. La el să mergem și lui să-I cântăm împreună cu toată Biserica: Pe tine, Dumnezeule, te lăudăm; pe tine, Doamne, te mărturisim. Pe tine, veșnice Părinte, tot pământul te cinstește.
În general, sfârșitul și începutul unui nou an reprezintă și un moment de bilanț. Totuși, cred că ceea ce contează cu adevărat în astfel de momente este memoria și încrederea, pentru că sensul profund a ceea ce a fost și perspectiva a ceea ce va fi se află în mâinile lui Dumnezeu. În calitate de creștini, suntem îndemnați să privim toate cu ochii credinței, convinși fiind că "toate conlucrează spre binele celor care îl iubesc pe Dumnezeu" (Rom 8,28).
În acest sens, ne putem lăsa stimulați de exemplul Sfintei Fecioare Maria, care a știut mereu să vadă lucrarea lui Dumnezeu în viața ei și să-I mulțumească "pentru că a privit la umilința slujitoarei sale" (Lc 1,48). Descoperind și noi iubirea Domnului, care nu ne abandonează niciodată, să cântăm împreună cu ea: "Sufletul meu îl preamărește pe Domnul" (Lc 1,46).
Ca oameni, suntem tentați de multe ori să privim spre ceea ce ne lipsește sau este imperfect în viața noastră, uitând sau neglijând binele și frumosul care ne învăluie existența. În schimb, ar trebui să privim și să apreciem mai mult toate acele daruri de care ne bucurăm zi de zi, începând cu cel mai mare dar pe care l-am primit - viața însăși. Doar intrând în această logică a darului vom reuși să înțelegem iubirea lui Dumnezeu, care ne oferă mereu nu ceea ce dorim noi, ci ceea ce crede el că este spre binele nostru trupesc și sufletesc.
Așadar, la începutul noului an, să privim cu recunoștință spre anul pe care l-am încheiat și să-I mulțumim Domnului pentru toate harurile pe care le-a revărsat asupra noastră, a familiilor, a comunităților și a diecezei noastre. Am trăit atâtea momente frumoase care ne-au umplut inima de bucurie. În ciuda încercărilor, am simțit mereu mâna ocrotitoare și duioșia paternă ale Tatălui ceresc, prezența Domnului Cristos și lumina Duhului Sfânt. Aceste momente frumoase și experiențe pline de har pe care le-am trăit să le păstrăm mereu vii în memoria noastră, deoarece ele ne vor ajuta și în viitor, mai ales în momentele mai dificile pe care va trebui să le traversăm în viață. Memoria harului primit va stimula în noi încrederea că Dumnezeu nu ne va abandona niciodată, ci va fi mereu de partea noastră.
Vă doresc tuturor un An Nou binecuvântat de Dumnezeu, în care să simțiți din plin iubirea și mângâierea lui. Sfânta Fecioară, Maica lui Cristos și a Bisericii, să ne păstreze sub mantia sa ocrotitoare și să mijlocească pentru noi la Fiul ei!
+ Iosif Păuleț, episcop de Iași