Papa Ioan al XXII-lea
de pr. Petru Ciobanu
La 20 aprilie 1314 se stingea Papa Clement al V-lea, cel care a mutat reședința papală la Avignon (Franța). A fost nevoie de doi ani ca să-i fie ales un urmaș, și acesta a fost Papa Ioan al XXII-lea.
Noul papă ales, pe numele său Jacques Dueze, s-a născut în anul 1244 în orașul Cahors din Franța, într-o familie de burghezi, fiind primul dintre cei cinci copii ai lui Arnaud Dueze și ai lui Hélene de Béraldi. A învățat la școala dominicanilor din orașul natal, după care a studiat dreptul la Universitatea din Montpellier și teologia la Universitatea din Paris, luându-și doctoratul în drept la Universitatea din Orléans. După hirotonire, a îndeplinit mai multe oficii ecleziastice, printre care și cea de canonic al Catedralei "Sfântul Front" din Périgueux. La 4 februarie 1300, Papa Bonifaciu al VIII-lea l-a numit episcop de Fréjus, fiind consacrat la 5 septembrie același an. După opt ani, a fost chemat la Neapole de regele Carol al II-lea de Anjou, aici îndeplinind funcția de cancelar. La 18 martie 1310, a fost numit episcop de Avignon, iar la 23 decembrie 1312, Clement al V-lea l-a creat cardinal cu titlul de "Porto și Santa Rufina". A fost ales al 196-lea urmaș al Sfântului Petru la 7 august 1316, la vârsta de 72 de ani, fiind încoronat cu tiara pontificală la 5 septembrie, în catedrala din Lyon.
Și-a stabilit reședința la Avignon, în palatul episcopal, pe care a început să-l adapteze noii sale demnități de palat papal. Admirator al artelor, a chemat la Avignon cei mai renumiți artiști ai timpului pentru înfrumusețarea noii reședințe. Bun administrator, a refăcut rapid finanțele papalității, fiind supranumit "papa bancher". A declarat eretică afirmația franciscană despre sărăcia absolută a lui Isus și a apostolilor și l-a depus din funcția de ministru general al fraților minoriți pe Michele da Cesena. A intrat în conflict cu împăratul Ludovic de Bavaria, pe care l-a excomunicat. Drept răspuns, Ludovic de Bavaria a intrat în Roma, l-a declarat pe papă decăzut din demnitatea de pontif și a convocat o adunare, care l-a ales pe antipapa Nicolae al V-lea.
În domeniul spiritual, Ioan al XXII-lea a introdus procesiunea din solemnitatea Trupul și Sângele Domnului și solemnitatea Preasfintei Treimi; a prescris recitarea zilnică, la apus, a Îngerului Domnului; a declarat erezie vrăjitoria, magia și alchimia și a înființat Tribunalul Sfintei Rote. A fost un promotor zelos al misionarismului, trimițând numeroși dominicani și franciscani în Orientul Mijlociu și Asia. A ridicat la cinstea altarelor și trei sfinți: pe Ludovic de Anjou, episcop franciscan de Toulouse, pe Toma de Cantilupe, episcop de Hereford, și pe Toma de Aquino.
În 1318, Papa Ioan al XXII-lea a înființat la Caffa, în Crimeea de azi, o dieceză, numindu-l episcop, la 22 februarie 1322, pe franciscanul Ieronim. În hotarele noii episcopii intrau și teritoriul Moldovei, după cum rezultă din indicațiile limitelor episcopiei: "De la orașul Varia (= Varna) în Bulgaria până la Saray (= Astrahan) inclusiv, în lungime, și de la Marea Pontică (= Neagră) până în țara rutenilor (= Galiția), în lățime". Sub jurisdicția episcopului de Caffa s-au aflat și catolicii din Cetatea Albă. După anul 1330, pierzând suzeranitatea asupra Țării Românești, regele Ungariei, Carol Robert, i-a cerut lui Ioan al XXII-lea să restabilească Episcopia Milcoviei prin numirea franciscanului Vito de Monteffereo, capelanul regelui maghiar, episcop de Milcovia. Însă intenția, agreată de Ioan al XXII-lea, nu a putut fi realizată, pentru că regiunea era încă sub ocupație tătară.
Papa Ioan al XXII-lea a murit la 4 decembrie 1334, la vârsta de 90 de ani, fiind înmormântat în Catedrala "Notre-Dame des Doms" din Avignon.