O lecție importantă
de pr. Florin-Petru Sescu
De aproximativ 30 de ani, Episcopia Romano-Catolică de Iași, prin intermediul Centrului Misionar Diecezan, a susținut și continuă să susțină diferite zone de misiune din lume. Recunoștința oamenilor de acolo este mare, lucru despre care pot da mărturie toți cei care au vizitat misiunile.
Ajutorul oferit de Dieceza de Iași nu se rezumă doar la rugăciuni și ajutor material, ci s-a transpus și într-o implicare progresivă în a susține tot mai mult activitatea de evanghelizare, mai exact a avut grijă față de mântuirea sufletelor, trimițând preoți pretutindeni în lume. Din Dieceza de Iași există preoți plecați în toate zonele lumii, începând din Japonia și, făcând înconjurul Pământului, până în America.
Amintind aici de Japonia, zilele trecute am avut bucuria de a vorbi cu unul dintre misionarii români aflați acolo, părintele franciscan minorit Petru Iștoc. Discuția cu dânsul mi-a amintit de un articol dintr-o publicație italiană care relatează ca fiind adevărat următorul fapt:
"În perioada Evului Mediu, un bătrân înțelept, care era și noul guvernator al unei cetăți din Japonia, a invitat la masă toate persoanele importante din cetate. A organizat un ospăț special pentru persoanele cu funcții de responsabilitate.
După ce oaspeții s-au așezat la masă, bucatele apetisante și aburinde au fost așezate înaintea lor. Nimeni nu avea voie să se hrănească cu mâna, ci doar cu tacâmurile așezate pe masă. Mai exact, erau două bețișoare tradiționale japoneze, dar de o dimensiune atât de mare, încât participanților le era imposibil să apropie mâncarea apetisantă de propria gură. O atmosferă de tăcere și un soi de stânjeneală se citea pe chipul tuturor, când și-au dat seama că nu au cum să se înfrupte din bucate.
Tăcerea s-a transformat în dezamăgire și apoi, ușor-ușor, în furie, până când unul dintre invitați a avut ideea genială de a apuca cu bețișoarele sale lungi o bucată de carne și de a o oferi celui care stătea în fața sa. Acesta a primit cu bucurie îmbucătura și imediat a făcut la fel, nu numai cu cel care-l servise, ci și cu un alt comesean. Ușor-ușor, banchetul a început să se învioreze și toți se ajutau unul pe celălalt pentru a se bucura de bucatele pregătite. Atmosfera plăcută de dialog și prietenie a cuprins întreaga sală, întrecând toate celelalte mese la care au participat și la care se gândeau doar la ei înșiși și la propria porție de mâncare. La acest ospăț se întrebau unul pe celălalt ce ar avea nevoie, iar cel care avea nevoie de ceva cerea. Toți au început să vorbească între ei și să se cunoască mai bine.
Spre finalul ospățului fără precedent, guvernatorul a luat cuvântul și a spus: «V-am adunat pentru a vă da o lecție importantă. Viața cetății noastre se aseamănă cu acest banchet. Nu vom găsi niciodată bucuria vieții și nici buna orânduire dacă ne vom gândi doar la noi înșine, fără să ne preocupăm și de cei din jur. Cetatea noastră se va schimba în bine doar atunci când vom ști să ne îngrijim unii de alții»".
La acea masă, cei mai mulți dintre invitați au învățat lecția cea mai importantă: grija față de aproapele stă la baza oricărei schimbări în bine a societății.
Într-o lume în care oamenii sunt din ce în ce mai interesați de acumularea de bunuri și de confortul personal, creștinii au această capacitate de a arăta că ei au înțeles lecția cea mai importantă: grija spirituală și materială față de aproapele stă la baza oricărei transformări în bine. Doar cu astfel de oameni și cu un astfel de comportament lumea se va schimba.