Iubirea și binele nu știu să calculeze
de pr. Ioan Balan
De mici copii învățăm să numărăm, să jonglăm cu cifrele, să vindem și să cumpărăm diferite produse în joacă, să înmulțim, să scădem, să adunăm și să împărțim pentru a fi cât mai eficienți. Ne place sau nu, calculăm multe în viață!
Folosim brățări inteligente care socotesc pașii făcuți în 24 de ore; avem aplicații care numără cantitatea de alimente pentru a nu lua în greutate. Excesul de calorii dăunează grav sănătății, nu-i așa? Majoritatea iPhone-urilor și telefoanelor cu Android au senzori puternici care îți monitorizează activitatea fizică pentru a ține organismul în formă maximă. Pare că nimic nu se pierde: totul se calculează! La sfârșitul zilei afli câți kilometri ai mers pe jos, ce distanță ai făcut cu mașina, cât ai dormit, cât ai muncit, cât ai vorbit, cât ai învățat, cât ai slăbit... Cam totul se contabilizează. Doi plus doi fac patru. Trei înmulțit cu trei fac nouă...
Omul modern "calculează din cap" aproape fără greșeală; își pune neuronii la muncă când totul devine afacere. Îți împrumut 50 de lei, dar la sfârșitul lunii trebuie să-mi înapoiezi 60. Dobânda este obligatorie! Of! Aproape mereu trebuie să câștigi ceva, adică să-ți demonstrezi ție și celorlalți că ești o persoană de succes care se descurcă ieșind pe plus mereu. Copiii își cer negreșit recompensa pentru un lucru făcut: au luat nota 10 la matematică, automat trebuie să primească 10 bancnote; au fost atenți cu vecina de la etajul superior ajutând-o să-și ducă bagajele în casă, trebuie să-și îngroașe veniturile cu câteva parale; pentru că și-au ajutat frățiorul mai mic la teme, își vor impune remunerarea proprie... La finele semestrului, voluntarul își așteaptă adeverința pentru a demonstra la școală că a ajutat timp de 40 de ore copiii aflați în centrul de zi, și oricum țidula îi este necesară pentru a lua bursă!
Cam totul costă și totul s-a transformat într-o mică afacere cu profit. Trist și păcat în același timp! Astfel se pierde din vedere gratuitatea unui act făcut în taină, se schilodește mâna și se atrofiază inima, se uită frumusețea binelui făcut fără să aștepți ceva în schimb, se distruge orice rămășiță de omenie de fiecare dată când fapta bună trebuie cântărită și recompensată. De ce oare totul poartă amprenta câștigului? Mă gândesc cât de mult sărăcește inima atunci când omul face calcule.
Nu uitați: iubirii nu-i folosesc calculele și cifrele roșesc în fața frumuseții binelui făcut gratuit și dezinteresat!