Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Vocația, drum spre libertate

de pr. Gabriel-Iulian Robu

Evanghelistul Marcu ne relatează că Isus, trecând pe lângă malul Mării Galileei, i-a văzut pe Simon și pe Andrei, fratele lui Simon, aruncând năvodul în mare. Isus le-a spus: "Veniți după mine și vă voi face să deveniți pescari de oameni. Lăsând îndată năvoadele, l-au urmat" (Mc 1,17-18).

Frapează libertatea cu care cei doi au lăsat îndată toate și l-au urmat pe Isus. Cu siguranță, Petru și Andrei aveau planurile lor. Visau să pescuiască și mai mult pentru ca afacerea de familie să prospere. Visau să ajungă la bătrânețea fericită și odihnitoare pe care o meritau. Dar iată că întâlnirea cu Isus le schimbă viața și planurile. Ceea ce a determinat această schimbare a fost găsirea mărgăritarului de mare preț pentru care merită să lași toate. Cei doi au ajuns la aceeași concluzie ca Sfântul Paul: "Cele care erau pentru mine un câștig, de dragul lui Cristos, eu le-am considerat o pierdere, ba, mai mult, de acum consider că toate sunt o pierdere în comparație cu superioritatea cunoașterii lui Cristos Isus, Domnul meu. De dragul lui am pierdut toate și le consider gunoi ca să-l câștig pe Cristos" (Fil 3,7-8). Cei doi pescari au fost fascinați de invitația lui Isus: "Veniți după mine și vă voi face să deveniți pescari de oameni". Din pescari de pești, ei devin pescari de oameni. Dumnezeu se folosește de competențele deja însușite de cei doi. De exemplu, ca pescar trebuie să ai o răbdare deosebită, să ai curaj să înfrunți marea, spirit de sacrificiu să pleci la muncă devreme, disciplină să pregătești din timp mrejele, maturitate să nu te lași învins după câteva eșecuri. Isus vede în ei aceste competențe, îndemnuri pescărești, și îi invită să le pună în slujba evangheliei. Competențele dobândite până acum vor fi puse în slujba unei cauze mai nobile.

Ce este libertatea? Un dar al lui Dumnezeu. Este capacitatea de autodeterminare, posibilitatea de a alege ceea ce este mai bine pentru noi și pentru ceilalți, este capacitatea de a alege ceva superior. Totuși, este o sabie cu două tăișuri. Omul, folosindu-și libertatea, se poate dezvolta, se poate asemăna cu un înger. Istoria însă ne arată și cazuri în care omul, folosindu-și greșit libertatea, coboară, se degradează. Astfel, destinul omului este în strânsă legătură cu modul în care își folosește libertatea. Viața lui este un șantier în lucru, un puzzle care se construiește zi de zi, iar ceea ce decide fizionomia lui finală este tocmai modul în care își folosește libertatea.

Cei doi frați de mai sus, Simon și Andrei, au înțeles că urmându-l în toate pe Isus nu renunță la libertatea lor, ci vor fi mai liberi. Au ales ceva superior. Ca pescari de oameni, vor avea valuri și furtuni de înfruntat, dar conștiința că Isus este cu ei le va da putere în viață și predică. Simon și Andrei ne arată că libertatea își află împlinirea atunci când îl alegi pe cel care ți-a dăruit-o, pe Dumnezeu. Viața omului este un drum spre împlinire, un șantier în lucru. Omul, alegând să aplice în această construcție planul celui care a proiectat universul întreg, permite ca harul să facă din viața lui o capodoperă, o bijuterie.

La final, dragi cititori, vă invit să vă rugați pentru vocații, pentru ca Domnul să cheme în continuare pescari de oameni care să arunce năvodul bucuriei și al speranței creștine în toate oceanele existenței umane.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat