Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Speranța, modul de a realiza visurile

de pr. Felix Roca

A vorbi la începutul anului despre speranță poate fi o obișnuință sau o formalitate, deoarece, în această perioadă, se spun numai lucruri frumoase și se fac urări care să ne ajute să privim cu mai multă încredere timpul ce ne stă în față, transformându-l într-un nou început.

Dincolo de toate acestea, speranța este sădită în inima omului, face parte din el, deoarece viața fără speranță este ca o corabie fără pânze. Tinerețea este caracterizată de speranță, visuri, dorințe mărețe, dar și riscul ca speranța să se transforme în disperare este atât de amenițător. Cum putem face să fim oameni ai speranței?

Papa Benedict al XVI-lea a scris o enciclică tocmai despre speranță. Papa spunea la începutul scrierii sale: "În speranță am fost mântuiți. [.] Mântuirea ne este oferită în sensul că ne-a fost dăruită speranța, o speranță în care putem avea încredere, în virtutea căreia noi putem înfrunta prezentul nostru: prezentul, chiar și un prezent plin de greutăți, poate fi trăit și acceptat dacă îndreaptă spre un țel și dacă de acest țel noi putem fi siguri, dacă acest țel este atât de mare, încât să justifice drumul". Spre cine ar trebui să ne îndreptăm noi? Care ar trebui să fie țelul vieții noastre? Papa ne spune că a ajunge să-l cunoaștem pe Dumnezeu - adevăratul Dumnezeu. Aceasta înseamnă să primim speranța. Întâlnirea cu Dumnezeu este o întâlnire cu speranța care este mai puternică decât suferința prezentului, deoarece deschide spre realitatea vieții veșnice. Omul are multe speranțe în viața sa, mai mici sau mai mari. "În tinerețe - continuă papa - poate fi speranța marii și împlinitei iubiri; speranța unei anumite poziții în profesie, a unui succes sau altul, care să fie important pentru toată viața. Când însă aceste speranțe se realizează, ni se arată cu claritate că aceasta, în realitate, nu era totul. Devine evident că omul are nevoie de o speranță care să treacă dincolo. Devine evident că îi poate fi de ajuns doar ceva infinit, ceva care va fi mereu mai mult decât poate să atingă el. Această mare speranță poate să fie doar Dumnezeu, care îmbrățișează universul și care ne poate propune și dărui ceea ce, singuri, nu putem atinge".

Aceasta este speranța care trebuie să caracterizeze viața fiecărui creștin, a fiecărui tânăr. Nu putem însă ascunde că, de multe ori, orizontul nostru este atât de întunecat. Întorcându-ne în trecut, privind viața noastră de acum, visând viitorul, suntem, uneori, ca Zaharia, care, deși are marea ocazie de a fi față în față cu Dumnezeu, nu este antrenat să spere și își îndeplinește slujirea cu obișnuința celui care știe că nu se poate bucura de "surprize". Rămâne mut tocmai pentru că nu vrea să accepte că speranța lui Dumnezeu, ce i-a fost dăruită, acum se realizează în el, deoarece speranța vede spicul, atunci când ochii noștri de carne nu văd decât bobul care putrezește. Tocmai pentru că "esențialul este invizibil ochilor".

Așadar, speranța nu este un vis, ci modul de a realiza visurile. Atunci când intervine Dumnezeu, "ținutul pustiu și uscat se va veseli, deșertul se va bucura și va înflori cum înflorește trandafirul", spune profetul Isaia (Is 35,1). Iar Cristos confirmă că în el această speranță devine realitate: "Mergeți și faceți-I cunoscut lui Ioan ceea ce auziți și vedeți: orbii văd, șchiopii umblă, leproșii sunt curățați și surzii aud, morții învie, iar săracilor li se aduce vestea cea bună!" (Mt 11,4-5).

Speranța este aceea care re-începe mereu, iar lumea va aparține mâine celor care îi vor fi oferit speranța cea mai mare, tocmai pentru că tot întunericul din univers nu poate stinge o candelă aprinsă!



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat