Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

În dialog cu cititorii

Bogdan Neculai (Bacău). Am primit poezia dv. Cu un mesaj înălțător despre învierea lui Isus. După cum vedeți, în revistă spațiul rezervat poeziei este redus. Vom încerca să o publicăm atunci când vom găsi un spațiu potrivit.

Anastasia (e-mail). "Fiica mea este studentă (master) la o facultate din Cluj-Napoca. Deși locuim în Bacău, ea a ales Clujul, deoarece a auzit atunci când era elevă, că în Ardeal ar avea mai multe șanse de angajare. Este în ultimul an și mă gândesc cu groază că visul ei se va spulbera ca puful de pe o păpădie. Cred că nu și-a ales facultatea potrivită sau pur și simplu nu este capabilă să gestioneze și să acumuleze suficiente cunoștințe pentru a putea fi acceptată de angajator. Majoritatea colegilor ei lucrează și au prins deja experiență. Mă întreb cum e posibil ca un student cu bursă de merit să nu găsească de muncă în domeniul pe care l-a studiat. Sunt și supărată pe ea, pentru că nu a voit să mă asculte atunci când și-a ales facultatea și, mai ales, că a mers așa departe de casă. Mi-aș fi dorit să studieze la Iași, așa cum au făcut cei doi băieți mai mari. Cu ei nu am avut nicio problemă, s-au descurcat din toate punctele de vedere. Au lucrat pe tot parcursul facultății câte zece ore pe săptămână și nu au cerut bani pentru cheltuielile personale. Le trimiteam din când în când câte un pachet și, bineînțeles, bani pentru a plăti căminul, și atât. În schimb, ea a stat în chirie și, cu toate că am ajutat-o toți din familie, iar ea a avut bursă, tot se plânge că nu îi ajung banii. O fi viața mai scumpă la Cluj, dar simt că situația e scăpată de sub control. Nu mai spun că nici la biserică nu mai merge în fiecare duminică, ci doar așa când are ea chef. Când erau mici, îmi făceam griji pentru băieți că o să se îndepărteze de Dumnezeu, că nu o să învețe ca să-și construiască un viitor decent. Sinceră să fiu, pentru ea nu mi-am făcut niciun fel de probleme, chiar dacă nu a fost așa sclipitoare la învățătură, în comparație cu băieții, dar mergea la biserică și era toată ziua cu nasul în carte. Oare cum aș putea să o ajut?"

V-am publicat mesajul aproape în întregime. Soluția cea mai bună pentru a o ajuta pe fiica dv. Este aceea de a nu o mai compara cu ceilalți. Mulți părinți își compară propriul copilul cu cel al vecinului: dacă vecinul duce copilul la cursuri de pian, îl duce și el; dacă îl duce la înot, îl duce și el, dacă face meditații pentru limbi străine, face și el la fel etc. Și de cele mai multe ori, copilul suferă pentru că se simte în competiție. Nu mai spunem de comparația greșită pe care o fac părinții între frați. Ar spune un părinte că nu intenționează să-și umilească în niciun fel copilul, ci vrea să-l motiveze. Acest sentiment de comparație este greu de digerat și pentru un adult, darămite pentru un copil. Redăm pentru dv. Și pentru cititorul revistei (fie el părinte sau cadru didactic) un pasaj din cartea "A fi și a rămâne «doar» om. Reconciliere cu propria umanitate", Bogdan Emilian Balașcă, Ed. "Serafica", pag. 84-85: "Dacă totul ar fi doar între tine și conștiința ta, atunci sentința s-ar pronunța într-un spațiu privat și personal. Dar când ți se livrează și exemple «din afară» de genul: «uite că el a reușit», «privește că ea este în stare», «ei cum de pot?!» etc., te simți ultimul din lume. Se zămislesc în tine sentimente și tendințe aprige, tulburătoare. Apar: invidia, ambițiile..., criticile și geloziile. Ți se consumă minima răbdare pe care o mai dețineai. Inima ți se slăbește. Gândirea se zbate obositor în analiză judiciară. Începe un tic-tac infernal: ei «au», tu «nu», ei «pot», tu «nu mai reușești», ei «sunt în stare», tu «nu ești bun de nimic» etc. Se declanșează în tine încruntarea, încordarea... malițiozitatea. Ești amețit de ură și gânduri covârșitoare. Așa cum frații lui Iosif se consumau privind invidios la darul și la înzestrarea fratelui minor și nu au rezistat să fie liniștiți (cf. Gen 37,3-11)".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat