Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Figuri ilustre -

Papa Grigore al IX-lea

de pr. Petru Ciobanu

Cronicarul Grigore Ureche scria că "de la Rîm ne tragem", iar ceea ce ne unește cu Cetatea Eternă a Romei nu este numai latinitatea, ci și credința manifestată în graiul nostru românesc de termenii fundamentali proveniți din limba vechilor romani. Dar pe unii dintre noi ne unește și comuniunea cu urmașul Sfântului Petru, de aceea, începând cu acest articol, vor fi prezentate figurile unor pontifi care au avut legături speciale cu spațiul românesc. Și vom începe cu Papa Grigore al IX-lea.

Ugolino de Anagni s-a născut în jurul anului 1170 la Anagni, descinzând, pe linie maternă, din puternicii conți de Segni, care l-au dat Bisericii pe Papa Inocențiu al III-lea (1198-1216). De copil, a fost elev la școala episcopală de pe lângă catedrala din Anagni. Că a studiat dreptul la Universitatea din Bologna nu este la fel de sigur ca faptul că a studiat teologia la Universitatea din Paris, unde a obținut doctoratul. Oricum, Grigore al IX-lea se înscrie pe linia pontifilor juriști care au marcat evoluția papalității până la Papa Bonifaciu al VIII-lea (1294-1303).

După activitatea sa ca auditor al Tribunalului Rotei Romane, după alegerea lui Inocențiu al III-lea, a fost numit capelan papal, fiind creat cardinal diacon cu titlul de "Sant'Eustachio" și numit arhipreot al bazilicii din Vatican. În anul 1206, a fost creat cardinal episcop de Ostia și Velletri, iar din 1219 a fost și decan al Colegiului Cardinalilor. A îndeplinit mai multe misiuni diplomatice în Germania, Lombardia și Toscana, căpătând o influență tot mai mare în Curia Romană. În perioada pontificatului Papei Honoriu al III-lea (1216-1227) s-a implicat activ în organizarea Cruciadei a VI-a, pe care papei, în pofida promisiunilor împăratului Frederic al II-lea (1212-1250), nu i-a fost dat să o vadă. Prieten bun și mare admirator al Sfântului Francisc din Assisi, a contribuit la aprobarea Regulii Fraților Minori de către Honoriu al III-lea în anul 1223.

A fost ales pontif la 19 martie 1227 și încoronat după două zile, luându-și numele de Grigore al IX-lea, voind prin aceasta să arate continuitatea politicii de supremație a papei inițiată de Grigore al VII-lea (1073-1085). Una dintre primele sale acțiuni a fost să-i ceară lui Frederic al II-lea inițierea cruciadei promise, iar când împăratul a amânat iarăși plecarea ei, la 27 septembrie 1227, Grigore al IX-lea l-a excomunicat, declanșând astfel începutul unui lung conflict cu împăratul. În această luptă, a susținut revolta din Sicilia împotriva lui Frederic al II-lea.

S-a remarcat și ca un luptător aprig contra ereticilor, în 1231 instituind tribunalele bisericești împotriva ereziei (Inchiziția), pe care le-a încredințat tot mai mult dominicanilor. În același an, prin bula "Parens Scientiarum", a definit privilegiile și obligațiile Universității din Paris. Prin bula "Pietati proximum" din anul 1234 a confirmat Ordinul Teutonic, iar în anul 1235 a aprobat Ordinul Sfintei Fecioare Maria a Milostivirii (mercedarii), înființat de Sfântul Petru Nolasco pentru răscumpărarea sclavilor creștini. I-a ridicat la cinstea altarelor pe Francisc din Assisi (1228), Anton de Padova (1232), Virgil de Salzburg (1233), Dominic Guzmán (1234) și Elisabeta a Ungariei (1235).

Chiar în primul său an de pontificat, Grigore al IX-lea a înființat prima episcopie la est de Carpați, Episcopia Cumanilor sau a Milcoviei, care a supraviețuit atât cât a trăit papa. Dintr-o scrisoare a sa din anul 1238 avem și prima menționare a franciscanilor la est de Carpați, iar prin scrisoarea Cum hora undecima din 11 iunie 1239 chiar le cerea fraților minori să meargă în misiune "în țările... Cumanilor și ale altor necredincioși".

Grigore al IX-lea a trecut la cele veșnice la 22 august 1241, fiind înmormântat în vechea Bazilică "Sfântul Petru" din Roma.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat