Beatificarea Mariei Barrecheguren
de sr. Monica Bogdănel, Surorile Providenței
"Iubirea mea va fi un Dumnezeu răstignit, hrana mea va fi rugăciunea, tăria mea va fi Euharistia." Acesta a fost programul de viață al tinerei de 22 de ani, Maria de la Concepción Barrecheguren García, beatificată la Granada (Spania) pe 6 mai 2023. O viață pământească scurtă, marcată de suferință și de fragilitatea bolii acceptate și trăite ca vocație, în simplitatea cotidianului.
Maria de la Concepción "Conchita" s-a născut la Granada, la 27 noiembrie 1905, din părinți provenind din familii înstărite și profund creștine. Încă din copilărie a avut o sănătate șubredă din cauza unei enterocolite acute. Pentru a evita expunerea la pericole, părinții au decis să nu frecventeze nicio școală publică, ei înșiși devenind educatorii fiicei lor. De la tată a primit pregătirea catehetică necesară pentru a primi Prima Sfântă Împărtășanie și Mirul. Educația religioasă primită de la părinți a ajutat-o să accepte cu seninătate și bucurie numeroasele neplăceri cauzate de sănătatea tot mai fragilă. Frecventarea sacramentelor, în special Împărtășania zilnică căreia i-a fost fidelă, au susținut-o și au dispus-o să recunoască și să accepte în toate voința lui Dumnezeu. I-a fost de mare ajutor devoțiunea către Maica Domnului, pe care o onora prin recitarea Rozariului. Deseori, familia se aduna pentru a se ruga în fața icoanei Inimii lui Isus din salonul casei. După ce a rămas văduv, tatăl Conchitei, Francisc, a devenit preot în Congregația Sfântului Răscumpărător și astăzi este venerabil.
De mică a simțit chemarea la viața consacrată, dorind să devină carmelită. Din păcate, boala a împiedicat realizarea acestei alegeri de viață. În anul 1917, i-a fost diagnosticată o inflamație intestinală ce îi cauza puternice dureri și o obliga să respecte o dietă alimentară rigidă. În anul 1924, a fost lovită de o gravă boală moștenită de la mamă, motiv pentru care a fost internată într-un sanatoriu.
În ciuda sănătății șubrede, a cultivat în mod eroic virtuțile creștine și a realizat mai multe călătorii și pelerinaje, între care la Lisieux, unde nu a cerut vindecarea, ci să accepte tuberculoza, boală pe care o avusese și Sfânta Tereza a Pruncului Isus. În octombrie 1926, s-a manifestat prima hemoptizie, motiv pentru care medicii i-au sfătuit pe părinți să se mute în casa familiei din apropierea pădurilor Alhambra, în speranța că aerul proaspăt va opri avansarea tuberculozei. Din păcate, această schimbare nu a adus ameliorarea sperată, dimpotrivă, boala s-a agravat rapid. A murit la Granada la13 mai 1927.
În acest scurt arc de viață, a ajuns la gradul eroic de trăire a virtuților, angajându-se cu simplitate și hotărâre să facă binele în contextul vieții cotidiene. Viața ei poate fi sintetizată în trei verbe: a iubi, a suferi, a se ruga. Urmând calea cea mică a Sfintei Tereza a Pruncului Isus, căreia îi era foarte devotată, s-a angajat să facă bine orice lucru, chiar și pe cel mai mic.
A trăit propria boală și boala mintală a mamei din perspectiva dăruirii de sine. Considera suferința drept vocația personală pentru a-l urma pe Cristos răstignit, renunțând la sine însăși din iubire. Era fidelă rugăciunii personale, Sfintei Liturghii zilnice, lecturii textelor religioase și a biografiilor sfinților; se străduia să răspândească persoanelor din preajmă cuvântul Domnului prin catehizare. A exercitat speranța eroică nu doar prin suportarea bolilor, ci și prin puterea de a le asuma cu bucurie și docilitate, încredințându-se cu totul bunătății lui Dumnezeu. Iubirea față de Dumnezeu, cultivată și susținută de părinți, i-a orientat toată viața.
Fericită Maria Conchita, susține-ne în drumul spiritual de conformare la Cristos, Iubirea răstignită!