Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Partasi la viata Bisericii -

Abolirea torturii - rugăciune și sprijin

Intenția de rugăciune pentru luna iunie

de Diana Bejan

Conform Amnesty International, o mișcare internațională care luptă pentru drepturile omului, tortura reprezintă producerea unei severe dureri fizice sau psihice unei persoane sau unei colectivități, ca pedeapsă a unei instanțe autoritare, cu un anumit scop.

Tortura fizică îmbracă multe forme și poate avea consecințe devastatoare, însă cea mai complexă este cea de ordin psihologic, întrucât se intervine asupra celei mai sensibile și mai importante dimensiuni a ființei umane: spiritul.

În acest context, nu este de mirare că Papa Francisc a inclus subiectul abolirii torturii în calendarul intențiilor sale pentru anul 2023, deoarece, deși suntem în secolul al XXI-lea, multe state ale lumii, inclusiv cele foarte dezvoltate economic, încă recurg la diverse metode de tortură. Și astăzi sunt servicii secrete, chiar în țările democratice, care încă folosesc programe de tortură, sub pretextul apărării securității naționale și al prevenirii terorismului. Tortura este aplicată protestatarilor, refugiaților de război, deținuților sau, pur și simplu, oamenilor de rând, în scopul descurajării sau al obținerii de informații.

Deși în lume există mai multe organizații care luptă împotriva torturii, în principal prin interzicerea producției de arme specifice, Papa Francisc accentuează schimbarea mentalității prin conștientizarea riscurilor asupra ființei umane și, implicit, a societății. Este cunoscut faptul că victimele torturilor rămân cu diverse dizabilități și depresii, fapt pentru care se încurajează susținerea lor prin asistență medicală, consiliere psihologică și campanii de reintegrare în societate. "Torturarea oamenilor este un păcat de moarte!", declara Papa Francisc în anul 2018, la ONU, în cadrul Zilei Internaționale pentru Susținerea Victimelor Torturii. "Cruzimea nu s-a încheiat în lagărul de la Auschwitz-Birkenau. Oamenii sunt torturați și astăzi. Și astăzi este război. Isus a purtat această realitate pe proprii săi umeri și ne cere să ne rugăm", a mai adăugat el.

Așadar, suntem îndemnați să acționăm și noi împotriva violenței cu arma cea mai puternică a oricărui creștin: rugăciunea. Să ne încredem că doar aceasta face minuni și că, acolo unde unora nu le-a mai rămas nimic, decât durerea, cuvântul sfânt al rugăciunii este calea sigură spre vindecare.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat