Păstrez și iau cu mine o profundă impresie despre Biserica voastră!
Interviu cu Mons. Miguel Maury Buendía, realizat de pr. Claudiu Bulai
Mons. Miguel Maury Buendía, arhiepiscop titular de Italica, și-a încheiat misiunea în România ca nunțiu apostolic la 13 aprilie. Aceasta a început la 5 decembrie 2015. Papa Francisc l-a numit nunțiu apostolic în Marea Britanie. Înainte de a-și începe noua misiune, Mons. Buendía a acceptat să răspundă întrebărilor redacției "Lumina creștinului", referitor la anii de slujire ca nunțiu în România.
- Excelența Voastră, ați ajuns la finalul mandatului ca nunțiu apostolic în România și Republica Moldova. Cum au fost acești mai mult de șapte ani de slujire?
Au fost ani intenși, cu multă muncă și experiențe spirituale bogate. Am împărtășit cu poporul român momente de bucurie și situații grele, precum pandemia de COVID-19, dar cu speranță. Am încercat mereu să fac simțită prezența Sfântului Părinte și să încurajez dialogul.
- Nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, dar și decan al Corpului Diplomatic din România. Cum ați reușit să uniți aceste două responsabilități?
Nunțiu apostolic fiind, am urmat calea comunității catolice, cu o responsabilitate aparte pentru reînnoirea episcopatului. Dieceza de Iași a primit un nou episcop titular și un nou episcop auxiliar, iar PS Aurel Percă a fost promovat în funcția de mitropolit. Ca decan al Corpului Diplomatic, am activat în favoarea României asigurând funcționarea raporturilor interne și pe cele dintre ea și reprezentanții diplomatici.
- Un moment important în mandatul Excelenței Voastre a fost organizarea vizitei Papei Francisc în România în anul 2019. Ce a însemnat pentru nunțiul apostolic, Mons. Miguel Buendía, vizita papei în România?
Sfântul Părinte a transmis un mesaj foarte important: "Să mergem împreună". Împreună cu credincioșii care aparțin altor confesiuni religioase, împreună cu cei din regiunile apropiate, împreună cu membrii minorităților etnice... Cu privirea spre Isus și spre Sfânta sa Mamă.
- Pentru credincioșii catolici din Moldova, momentul cel mai important al vizitei Papei Francisc în România a fost, evident, cel de la Iași. Cum ați trăit acel moment istoric?
Creștinii din Moldova au avut privilegiul de a participa la singura celebrare publică care să nu fie și liturgică: întâlnirea cu tinerii și cu familiile creștine. Această ocazie i-a permis Sfântului Părinte să vorbească liber și să confere întâlnirii un caracter festiv, ceva special.
- Ați vizitat Dieceza de Iași de mai multe ori. Ce impresie v-au lăsat credincioșii din această zonă a țării?
Am fost, într-adevăr, de mai multe ori în Dieceza de Iași, mai ales în primii ani, în timpul mandatului PS Petru Gherghel. Am fost mereu bine impresionat, atât în vizitele de prin parohii, cât și în instituțiile vizitate. Oamenii din Moldova sunt onești, harnici, primitori și plini de speranță în vâltoarea încercărilor, precum denotă fenomenul larg al emigrării.
- La final, vă invităm să transmiteți un mesaj cititorilor noștri. Chiar dacă este la final de mandat, nu l-aș numi un mesaj de despărțire, ci mai degrabă un mesaj de încurajare și de speranță.
Păstrez și iau cu mine o profundă impresie vizavi de Biserica voastră. V-aș ruga să vă dăruiți cu entuziasm, împreună cu episcopul vostru, Mons. Iosif Păuleț, și cu auxiliarul său, Mons. Petru Sescu; să susțineți slujirea preoților voștri și a celor care s-au consacrat vieții călugărești. Toți împreună formăm poporul lui Dumnezeu. Fiți frați ai fraților voștri ortodocși și ai celor care aparțin altor confesiuni de credință! Fiți fideli evangheliei Domnului nostru Isus Cristos! Încercați mereu să vă păstrați și să trăiți în harul lui Dumnezeu.