"Papa se simte acasă între voi"
de pr. Cristian Diac
Aceste cuvinte sunt desprinse din discursul pe care Papa Francisc l-a ținut pe 1 iunie 2019, la Iași, în fața Palatului Culturii, înaintea unei mari adunări de credincioși, umpluți de entuziasmul credinței și de dorința de a-l saluta pe Sfântul Părinte, aflat în vizită apostolică în capitala istorică a României.
Cu siguranță, această dată rămâne în memoria istorică a Diecezei de Iași cu însemnătatea ei unică și irepetabilă. Rămâne, e voie să presupunem, între amintirile cele mai frumoase și de neșters ale celor care au ocupat spațiul atât de larg și extins din fața Palatului Culturii pentru a se ruga și a ovaționa, pentru a simți vibrațiile credinței creștine catolice.
Înainte de a fi în mijlocul nostru, al celor din Dieceza de Iași, Sfântul Părinte a salutat autoritățile, societatea civilă și corpul diplomatic în Sala Unirii din Palatul Cotroceni de la București, la 31 mai 2019; i-a întâlnit pe patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și pe membrii Sfântului Sinod; s-a rugat împreună cu cei adunați în Catedrala Mântuirii Neamului rugăciunea "Tatăl nostru", după ce a oferit o reflecție asupra cuvintelor ei. În seara aceleiași zile, a celebrat Sfânta Liturghie în Catedrala "Sfântul Iosif" din București. După această suită de evenimente și întâlniri, s-a deplasat pe 1 iunie 2019 la sanctuarul marian de la Șumuleu-Ciuc pentru a oficia Sfânta Liturghie și a-i saluta pe cei veniți din acea parte a țării, în special comunitățile de limbă maghiară.
Ca un atlet neobosit, sfidând numărul anilor de viață (82 împliniți în 2019), Papa Francisc a ajuns în după-amiaza acelei binecuvântate zile de 1 iunie și la Iași pentru "Întâlnirea mariană cu tinerii și familiile". Totul era pregătit pentru o vizită de o anvergură incomparabilă: credincioșii, veniți din toate parohiile, spațiile, scena, corul, cântecele, rugăciunile etc. Ochii Sfântului Părinte i-au întâlnit, în primul rând, pe bătrânii și bolnavii din catedrală, pe cei care, pe lângă bucuria credinței, îi prezentau infirmitățile și neputințele lor. Lor le-a spus cu multă sensibilitate: "Vă mulțumesc vouă, dragi bolnavi, că suportați boala, oferind-o Domnului!".
O explozie de entuziasm s-a declanșat în mulțimea de oameni, când înaltul oaspete s-a făcut vizibil înaintea tuturor cu zâmbetul și salutul pe care le împărțea. În sufletul său - avea să ne spună în mai multe rânduri - a rămas întipărită imaginea bătrânei care ținea în brațele ei un prunc, pentru care cerea binecuvântare. Umanitatea cordială a Papei Francisc s-a văzut în gestul sărutării mâinilor Elisabetei, mamă a 11 copii, care, împreună cu soțul și familia, reprezenta toate familiile rodnice și purtătoare de credință.
În cuvintele unui tânăr, Sfântul Părinte a auzit preocupările tuturor tinerilor și lor le-a spus atunci: "Nu suntem ființe goale, nici superficiale... Noi aparținem unii altora, iar fericirea personală se realizează făcându-i fericiți pe ceilalți". Fiind Ziua Copilului, a cerut să ne rugăm pentru ei, ca să fie protejați de Fecioară "cu mantia sa". Cuvintele și gesturile papei exprimau simplu și magistral deopotrivă motoul vizitei sale apostolice la noi: "Să mergem împreună!". Cum e posibil acest lucru? Răspunde tot Sfântul Părinte: "Pentru a merge împreună acolo unde ești, să nu uiți de ceea ce ai învățat în familie. Nu uita rădăcinile tale".
Caracterul eminamente marian al întâlnirii s-a făcut simțit îndeosebi în rugăciunea de încredințare și consacrare a tinerilor și a familiilor diecezei înaintea icoanei Maicii Domnului de la Cacica.
Următoarea zi, 2 iunie 2019, a fost la Blaj pentru a celebra beatificarea celor șapte episcopi greco-catolici martiri. Însă nouă, celor din Dieceza de Iași, ne rămâne în suflet frumusețea acelei întâlniri mariane. Ne mândrim că papa s-a simți acasă la noi și ne imprimăm în suflete exemplul său de credință, de umanitate și simplitate, asumându-ne ca pe un testament cuvintele: "Să mergem împreună!".