- Stiri • Stiri • Stiri - |
Știri externe
Cu bunicii și bătrânii
"Milostivirea lui rămâne din neam în neam" (Lc 1,50) - cuvinte ale Sfintei Fecioare Maria din cântarea "Magnificat" - este tema aleasă de Papa Francisc pentru cea de-a III-a Zi Mondială a Bunicilor și Bătrânilor, care va fi marcată duminică, 23 iulie.
Colaboratori în diplomație
Sâmbătă, 22 aprilie, Papa Francisc a celebrat o Sfântă Liturghie în Capela Casei "Sfânta Marta" împreună cu participanții la întâlnirea colaboratorilor cu rol diplomatic din cadrul reprezentanțelor pontificale. Este vorba de diplomații cu funcții de secretari sau de atașați ai nunțiaturilor apostolice. Au concelebrat și preoții români din serviciul diplomatic al Sfântului Scaun: Ionuț Strejac, Mihăiță Blaj, Claudiu Carteș, Paul Butnaru și Laurențiu Dăncuță.
Alături de români
Aflat în vizită la Roma, ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București, a ținut să participe la celebrările liturgice din comunitățile romano-catolice ale românilor din Roma în duminica Divinei Milostiviri, 16 aprilie: la San Vitale și la Grotte Celoni. La ora 16.00, a prezidat a doua Sfântă Liturghie în Bazilica "San Vitale", la care au participat pr. paroh Isidor Iacovici, Mons. Claudiu Carteș și Mons. Paul Butnaru, de la Secretariatul de Stat al Vaticanului, și preoții studenți sau prezenți la Roma și împrejurimi. Credincioșii, împreună cu dascălul comunității, au susținut cântarea liturgică.
Nunțiu în Marea Britanie
Papa Francisc l-a numit pe Monseniorul Miguel Maury Buendía nunțiu apostolic în Marea Britanie. Se încheie misiunea diplomatică în România și Republica Moldova începută la 5 decembrie 2015, și respectiv la 25 ianuarie 2016. Mons. Miguel a fost și decanul corpului diplomatic acreditat la noi în țară, după o veche tradiție conform căreia această demnitate îi revine reprezentantului Sfântului Scaun în România. În timpul misiunii sale diplomatice în România, Mons. Buendía s-a îngrijit de numirea mai multor episcopi catolici și a coordonat realizarea vizitei apostolice a Papei Francisc în țara noastră, desfășurată în perioada 31 mai - 2 iunie 2019. Prelatul s-a născut la Madrid în anul 1955 și a fost sfințit preot în anul 1980.
Reprezentant
La Mar de Plata, în Argentina, a avut loc, între 15 și 21 aprilie, adunarea plenară a Federației Biblice Catolice. Joi, 20 aprilie, pr. Eduard Patrașcu, din partea Conferinței Episcopilor din România, a fost ales reprezentantul Europei în Comitetul Executiv. Au participat 228 de persoane - laici, persoane consacrate și preoți delegați ai conferințelor episcopale și ale organismelor asociate din peste 100 de țări. Pr. Eduard este membru din anul 2014, iar din 2018 este coordonator al zonei Europa Centrală și de Est (una dintre structurile din cadrul federației). Federația Biblică Catolică este un organism al Sfântului Scaun care are ca sarcină fundamentală susținerea și coordonarea acțiunilor de pastorație biblică din toată lumea prin intermediul conferințelor episcopale.
Catedrală renovată
După cel mai amplu proiect de renovare și refacere din istoria sa (2019-2023), a fost resfințit Domul "Sfântul Gheorghe", catedrala Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara, lăcaș ridicat în perioada 1736-1774. Sâmbătă, 22 aprilie, Sfânta Liturghie a fost prezidată de ÎPS Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, concelebrând ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit al Arhidiecezei de București, PS József Csaba Pál, episcop al Diecezei de Timișoara, și numeroși episcopi și preoți din țară și de peste hotare. Dieceza de Iași a fost reprezentată de PS Petru Sescu, episcop auxiliar, și PS Petru Gherghel, episcop emerit. Cu acest prilej, a fost binecuvântat un nou altar "versus populum" și a fost sfințit un nou amvon.