Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Figuri ilustre -

Arhiepiscopul Stanisław Bohusz Siestrzeńcewicz

de pr. Petru Ciobanu

Anul 1812. Pacea de la București marchează ciopârțirea nedreaptă (și ilegală) a Moldovei istorice prin anexarea spațiului dintre Prut și Nistru la Imperiul Țarist. Acest eveniment a marcat și viața credincioșilor catolici din regiune care, până la acea dată, făceau parte din Episcopia de Bacău. Acum au primit un nou ierarh și au devenit parte a altei realități ecleziastice. În această schimbare un rol important l-a avut și arhiepiscopul Stanisław Bohusz Siestrzeńcewicz.

Siestrzeńcewicz s-a născut în ziua de 3 septembrie 1731 în Zańki, voievodatul Troțk (azi în Bielorusia), într-o familie de calvini. Primele cunoștințe le-a căpătat de la un învățător ambulant, după care a studiat la Gimnaziul Calvin din Sluțk, pe care l-a absolvit în anul 1745. Aflat în drum spre Berlin, a decis să se înroleze în armata prusacă, însă a fost rănit în bătălia de la Kasseldorf din 15 decembrie 1745, motiv pentru care, 11 zile mai târziu, a și părăsit armata. După ceva studii la Berlin, la 4 octombrie 1748 a mers la Frankfurt-pe-Oder pentru a studia filozofia la universitatea din oraș. După absolvire, s-a dedicat călătoriilor prin Europa, oprindu-se la Londra și Amsterdam, reluându-și apoi cariera militară în infanteria prusacă și cavaleria lituaniană. A trecut în rezervă în anul 1761.

Prin anul 1754 s-a convertit la catolicism, iar după un an în care a fost învățător în vechea familie nobiliară Radziwiłł, în 1762 a urmat un curs de pregătire teologică la piariștii din Varșovia. Peste un an, la 12 iunie 1763, a primit diaconatul, la 3 iulie același an fiind hirotonit preot. După hirotonire, a activat ca paroh la Gomel și Bobruisk, fiind numit mai târziu canonic al Catedralei din Vilnius.

La 2 iulie 1773, a fost numit episcop auxiliar de Vilnius, cu titlul de Mallus (Turcia de azi), la 3 octombrie același an fiind consacrat de episcopul emerit de Smolensk, Jerzy Mikołaj Hylzen.

La începutul lunii decembrie 1773, împărăteasa Ecaterina a II-a (1762-1796) a înființat Dieceza de Moghilău (Bielorusia), titular al noului sediu fiind numit Stanisław Bohusz Siestrzeńcewicz, care-I avea în subordinea sa pe toți catolicii din Imperiul Țarist. În anul 1774, Siestrzeńcewicz a pus bazele unei tipografii în care erau tipărite lucrări bisericești și laice. La 14 februarie 1782, Ecaterina a II-a a reorganizat Dieceza de Moghilău, ridicând-o la rang de arhiepiscopie, Siestrzeńcewicz fiind numit acum arhiepiscop, funcție pe care o va îndeplini până la sfârșitul vieții. Întrucât și înființarea Diecezei/Arhidiecezei de Moghilău, și numirea lui Siestrzeńcewicz s-au făcut fără aprobarea Sfântului Scaun, în 1783, la Sankt Petersburg a fost trimis arhiepiscopul Giovanni Andrea Archetti, nunțiu apostolic extraordinar pe lângă suverana rusă. Rezultatul tratativelor a fost recunoașterea lui Siestrzeńcewicz ca arhiepiscop. Mai mult, la 22 februarie 1784, a primit din partea Papei Pius al VI-lea paliumul.

Binefăcător generos, din propriile resurse a zidit la Sankt Petersburg Biserica "Sfântul Stanislau" și biserica dedicată aceluiași sfânt din Moleatici (Bielorusia), a plătit studiile pentru 15 studenți din zona pe care o păstorea și a ajutat financiar patru fete din familii sărace.

După anul 1812, sub jurisdicția lui Stanisław Bohusz Siestrzeńcewicz au trecut și catolicii dintre Prut și Nistru. În anul 1814, Siestrzeńcewicz i-a trecut în păstorirea episcopului catolic de Camenița. Este tocmai perioada în care numărul catolicilor din Basarabia începe să crească semnificativ, tot acum fiind înființate și unele parohii - cum ar fi cea din Chișinău și Bălți - care, în pofida timpurilor grele prin care le-a fost dat să treacă, activează și astăzi.

Arhiepiscopul Stanisław Bohusz Siestrzeńcewicz a trecut la cele veșnice la 1 decembrie 1826, la vârsta de 95 de ani, fiind înmormântat în Biserica "Sfântul Stanislau" din Sankt Petersburg.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat