Arhiepiscopul Stanisław Bohusz Siestrzeńcewicz
de pr. Petru Ciobanu
Anul 1812. Pacea de la București marchează ciopârțirea nedreaptă (și ilegală) a Moldovei istorice prin anexarea spațiului dintre Prut și Nistru la Imperiul Țarist. Acest eveniment a marcat și viața credincioșilor catolici din regiune care, până la acea dată, făceau parte din Episcopia de Bacău. Acum au primit un nou ierarh și au devenit parte a altei realități ecleziastice. În această schimbare un rol important l-a avut și arhiepiscopul Stanisław Bohusz Siestrzeńcewicz.
Siestrzeńcewicz s-a născut în ziua de 3 septembrie 1731 în Zańki, voievodatul Troțk (azi în Bielorusia), într-o familie de calvini. Primele cunoștințe le-a căpătat de la un învățător ambulant, după care a studiat la Gimnaziul Calvin din Sluțk, pe care l-a absolvit în anul 1745. Aflat în drum spre Berlin, a decis să se înroleze în armata prusacă, însă a fost rănit în bătălia de la Kasseldorf din 15 decembrie 1745, motiv pentru care, 11 zile mai târziu, a și părăsit armata. După ceva studii la Berlin, la 4 octombrie 1748 a mers la Frankfurt-pe-Oder pentru a studia filozofia la universitatea din oraș. După absolvire, s-a dedicat călătoriilor prin Europa, oprindu-se la Londra și Amsterdam, reluându-și apoi cariera militară în infanteria prusacă și cavaleria lituaniană. A trecut în rezervă în anul 1761.
Prin anul 1754 s-a convertit la catolicism, iar după un an în care a fost învățător în vechea familie nobiliară Radziwiłł, în 1762 a urmat un curs de pregătire teologică la piariștii din Varșovia. Peste un an, la 12 iunie 1763, a primit diaconatul, la 3 iulie același an fiind hirotonit preot. După hirotonire, a activat ca paroh la Gomel și Bobruisk, fiind numit mai târziu canonic al Catedralei din Vilnius.
La 2 iulie 1773, a fost numit episcop auxiliar de Vilnius, cu titlul de Mallus (Turcia de azi), la 3 octombrie același an fiind consacrat de episcopul emerit de Smolensk, Jerzy Mikołaj Hylzen.
La începutul lunii decembrie 1773, împărăteasa Ecaterina a II-a (1762-1796) a înființat Dieceza de Moghilău (Bielorusia), titular al noului sediu fiind numit Stanisław Bohusz Siestrzeńcewicz, care-I avea în subordinea sa pe toți catolicii din Imperiul Țarist. În anul 1774, Siestrzeńcewicz a pus bazele unei tipografii în care erau tipărite lucrări bisericești și laice. La 14 februarie 1782, Ecaterina a II-a a reorganizat Dieceza de Moghilău, ridicând-o la rang de arhiepiscopie, Siestrzeńcewicz fiind numit acum arhiepiscop, funcție pe care o va îndeplini până la sfârșitul vieții. Întrucât și înființarea Diecezei/Arhidiecezei de Moghilău, și numirea lui Siestrzeńcewicz s-au făcut fără aprobarea Sfântului Scaun, în 1783, la Sankt Petersburg a fost trimis arhiepiscopul Giovanni Andrea Archetti, nunțiu apostolic extraordinar pe lângă suverana rusă. Rezultatul tratativelor a fost recunoașterea lui Siestrzeńcewicz ca arhiepiscop. Mai mult, la 22 februarie 1784, a primit din partea Papei Pius al VI-lea paliumul.
Binefăcător generos, din propriile resurse a zidit la Sankt Petersburg Biserica "Sfântul Stanislau" și biserica dedicată aceluiași sfânt din Moleatici (Bielorusia), a plătit studiile pentru 15 studenți din zona pe care o păstorea și a ajutat financiar patru fete din familii sărace.
După anul 1812, sub jurisdicția lui Stanisław Bohusz Siestrzeńcewicz au trecut și catolicii dintre Prut și Nistru. În anul 1814, Siestrzeńcewicz i-a trecut în păstorirea episcopului catolic de Camenița. Este tocmai perioada în care numărul catolicilor din Basarabia începe să crească semnificativ, tot acum fiind înființate și unele parohii - cum ar fi cea din Chișinău și Bălți - care, în pofida timpurilor grele prin care le-a fost dat să treacă, activează și astăzi.
Arhiepiscopul Stanisław Bohusz Siestrzeńcewicz a trecut la cele veșnice la 1 decembrie 1826, la vârsta de 95 de ani, fiind înmormântat în Biserica "Sfântul Stanislau" din Sankt Petersburg.