Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În sprijinul semenilor -

Chemarea la asistență socială

de Monica Butacu, asistent social

Vocația de asistent social mi-am descoperit-o după un lung drum interior parcurs în timp. După ce am absolvit Facultatea de Asistență Socială, am avut convingerea că, prin cunoștințele acumulate, știam (aproape) tot despre asistență socială, cel puțin la nivel teoretic.

Mereu urmăream un program, fără să fiu deranjată prea mult de beneficiarii pe care îi aveam în grijă. Într-o zi, o doamnă care avea o problemă m-a căutat și mi-a spus că are nevoie de ajutorul meu. Eu i-am răspuns că programul s-a terminat, deși mi-aș fi găsit timp și pentru problema ei.

După câteva zile, m-am interesat de ea, dar am primit următorul răspuns: "Atunci când v-am căutat, aveam cea mai mare nevoie, acum nu mai am trebuință".

M-am simțit foarte rău după această experiență. În asistență socială, timpul are doar azi! Azi trebuie să vrei să poți face ceva pentru aproapele tău. Am înțeles că, dincolo de a fi un profesionist, este nevoie să ai o atitudine umană, să fii empatic, să fii la locul potrivit pentru cel care are o nevoie.

Pentru mine, a fi asistent social este o vocație. Nu poți fi profesionist doar pentru că ești chemat să lucrezi cu persoane fragile, expuse, excluse și/sau etichetate de societate, bolnave, flămânde și sărace. De multe ori, în fața acestor oameni suntem neputincioși sau frustrați, pentru că nu putem să îndeplinim ceea ce trebuie sau nu reușim să-I ajutăm. A fi asistent social este o chemare, o misiune, un mod de a fi.

Într-o zi, am fost solicitată să intervin pentru a ajuta o familie al cărei copil de 10 ani a fost adus din Baia Mare în Iași cu elicopterul SMURD pentru o intervenție chirurgicală pe creier. După câteva zile, tatăl m-a căutat și mi-a spus: "Copilul meu este grav și credem că nu scapă". Am tăcut. Și Dumnezeu a tăcut când Fiul său murea. Dincolo de tăcere e prezență.

În fața suferinței rămâne tăcerea, iar simpla ta prezență poate transmite persoanei: "Nu ești singur, merg cu tine pe acest drum al suferinței". Așa cum spunea Maica Tereza de Calcutta: "Dacă nu poți hrăni o sută de oameni, hrănește unul singur!"

Asistența socială nu este pentru mine doar o profesie; ea este o pasiune, o aventură zilnică, un mod unic de a fi creativ și perseverent pentru a-I ajuta pe toți beneficiarii care au nevoie. Asistența socială este maniera de a identifica tot ceea ce este mai bun și mai frumos lucru din viața oricărui beneficiar.

În derularea misiunii mele de asistent social, consider că educația este cel mai important element. A fost mereu o provocare să fac acea conexiune între elementul social și cel educațional.

De când sunt în această misiune, am descoperit cât sunt de bogată, privilegiată și iubită de Dumnezeu, deoarece binele pe care îl pot face îmi aduce bucurie și pace sufletească, care nu pot fi cumpărate cu nimic în lume.

Ca o concluzie la cele spuse: a fi asistent social creștin astăzi înseamnă a fi o speranță pentru cel de lângă tine, este modul meu de a arăta că Isus Cristos a venit în lume sărac, pentru ca noi să ne îmbogățim, și că doar el ne poate vindeca rănile.

Mă întorc la un citat al Maicii Tereza de Calcutta care afirma: "O singură dată trec prin viață. Tocmai de aceea, orice lucru bun pe care îl pot face trebuie să-l fac acum, pentru că nu trec din nou pe aici".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat