Maria, influencer al lui Dumnezeu.Existență grandioasă
de pr. Felix Roca
Dacă ar fi să facem un profil al celor care astăzi sunt numiți influencer, nu ar fi foarte greu să remarcăm că faima lor se bazează pe exaltarea imaginii de sine și a propriilor acțiuni. De cele mai multe ori, aceștia se afișează, vorbesc și se comportă în așa fel încât să atragă atenția, de multe ori chiar să șocheze, pentru a câștiga cât mai mulți urmăritori. Poziția pe "bursa" notorietății devine un mic idol, înaintea căruia se jertfește chiar și propria demnitate.
Maria, tânăra din Nazaret, se poziționează total diferit în fața măreției vieții. La vestea că Domnul a ales-o să fie mama Mântuitorului, ea nu se gândește că va dobândi o faimă, ci, în prezența Elisabetei, îl preamărește pe Dumnezeu pentru darurile sale: "Mi-a făcut lucruri mari Cel Atotputernic!" (Lc 1,49). Dumnezeu este pe primul loc, lui I se datorează totul, el este cel care dă valoare vieții sale și face să fie o existență grandioasă. Maria nu se grăbește să pozeze ca vedetă, ci înalță rugăciunea preamăririi și a recunoștinței. Știe că a fost aleasă nu pentru calitățile și meritele sale, ci pentru ca Domnul să își manifeste măreția sa. Descoperă că atunci când Dumnezeu cheamă și încredințează o misiune, nu ia în calcul ceea ce suntem sau ceea ce am făcut, ci privește la tot ceea ce am putea să facem, la orizontul care se deschide în fața noastră și care face ca și existența noastră să fie grandioasă, pentru că pornește din inima lui Dumnezeu.
Pentru a putea spune împreună cu Maria: "Mi-a făcut lucruri mari Cel Atotputernic", avem misiunea de "a descoperi firul roșu al iubirii lui Dumnezeu care conectează toată existența noastră", așa cum spune Papa Francisc. Înseamnă a contempla tot ceea ce Dumnezeu a făcut pentru noi, a fi recunoscători și, astfel, să nu ne arogăm faimă nemeritată. Această aducere de mulțumire ne ajută să nu ne fixăm numai pe probleme și pe dificultăți, ci să privim la Dumnezeu care dorește să lărgească orizonturile vieții noastre, în toate direcțiile.
E adevărat că unele experiențe întunecate din trecut ne pot împiedica să ne deschidem acțiunii lui Dumnezeu în viața noastră. Sfântul Apostol Paul ne asigură că Domnul poate manifesta forța sa prin slăbiciunile noastre: "Îți este suficient harul meu, căci puterea mea se împlinește în slăbiciune" (2Cor 12,9). Aceste cuvinte ne amintesc că "nu există sfânt fără trecut, nici păcătos fără viitor", citându-l din nou pe Papa Francisc. Trecutul nostru nu poate fi șters, nici arhivat, nici salvat într-un cloud, ci, prin milostivirea lui Dumnezeu, prin iertarea sa, poate fi o forță imensă pentru a căuta și a împlini binele. Amintirea paralizantă, prin harul lui Dumnezeu, se poate transforma într-un generator de dăruire și de bine.
Cel care se lasă atins de Dumnezeu devine capabil de acțiuni cu adevărat grandioase. Câți tineri își trăiesc atât de frumos credința, merg în întâmpinarea necesităților aproapelui, se implică în tot ceea ce poate face lumea mai bună! Își deschid inima și întreaga viață, nu se îngrijesc doar de propria imagine, nu se lasă contaminați de vedetism. Prin aceștia, Dumnezeu continuă să facă lucruri mari și să transforme această lume, așa cum a acționat și prin Maria.