Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Am rămas impresionat de credința lor vie și de dorința de a crește spiritual!

Interviu cu pr. Valeriano Giacomelli, FDP, realizat de pr. Claudiu Bulai

Congregația "Mica Operă a Divinei Providențe" (Orionini) sărbătorește anul acesta jubileul de 25 de ani de prezență în Dieceza de Iași. Momentul va fi marcat printr-un simpozion și o Sfântă Liturghie în perioada 13-14 mai. Vă propunem în continuare un interviu cu pr. Valeriano Giacomelli, FDP, unul dintre frații care au fost prezenți la Iași încă de la începuturile acestei opere.

- Jubileu de 25 de ani de prezență în Dieceza de Iași. Pentru a vă cunoaște mai bine congregația, vă rog să faceți un scurt rezumat al acestor ani.

Ca primă activitate pentru noi a fost formarea viitorilor preoți orionini, o sarcină foarte frumoasă, de o mare responsabilitate. Fiind vorba de o responsabilitate atât de importantă, am căutat și am realizat o colaborare frumoasă și constructivă cu toți rectorii Seminarului Mare din Iași. Primul cu care am colaborat a fost pr. Alois Bulai. Am colaborat și cu ceilalți preoți formatori, dar și cu preoții parohi din Iași și cei din parohiile de la care proveneau seminariștii noștri. Împreună cu confrații am încercat să oferim seminariștilor noștri, pe lângă formarea intelectuală, și o posibilitate concretă de a dezvolta anumite sensibilități și capacități care reprezintă o componentă esențială a carismei noastre. În acest sens, implicând tinerii de la liceu și facultate, am înființat Oratoriul pentru copii și tineri. Tot cu tinerii din liceu și facultate am organizat o activitate lunară de ajutorare a familiilor nevoiașe. Din vara anului 1999, am organizat, în diferite parohii ale diecezei, campusuri care apoi au fost numite "Vara împreună". În 2005, am înființat "Asociația Cluburilor Alcoolicilor în Recuperare", pentru persoane dependente de alcool, în special, dar și alte "dependențe". Acest proiect l-am realizat în colaborare cu Centrul Diecezan Caritas Iași, coordonat pe atunci de pr. Egidiu Condac. Tot în anul 2005, s-a deschis casa "Sfântul Ieronim Emiliani" pentru tinerii defavorizați. Apoi, în anul 2011, în parteneriat cu Primăria Iași, cu Inspectoratul Școlar și cu Poliția locală, s-a înființat "Grădinița Don Orione", o grădiniță atât pentru copiii români, cât și pentru copiii din familii de etnie rromă. Din anul 2005, am început și o activitate de îngrijire pastorală a italienilor din Iași și împrejurimi. Aș dori să subliniez faptul că toate acestea s-au realizat și se realizează în continuare datorită binecuvântării și încrederii episcopilor Petru Gherghel și Aurel Percă, pe când eram eu acolo, și acum a episcopilor Iosif Păuleț și Petru Sescu.

- Ați locuit mai mult timp în Dieceza de Iași. Cum simte pr. Valeriano comunitatea din Moldova?

La Iași am stat, în două intervale de timp, mai bine de 14 ani. Am ajuns aici în august 1998. Cu mine era și un student cu voturile pe viață, Damian Ciobanu, din Adjudeni, care, în prezent, slujește în centrul din Voluntari. Nouă ni s-a încredințat formarea spirituală și carismatică a viitorilor preoți orionini din România. Tinerii noștri frecventau cursurile de filozofie la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași. Un an mai târziu, superiorii au mai trimis încă un confrate, pr. Maurizio Macchi, cu el venind și alți seminariști de-ai noștri care frecventau liceul. Timp de un an de zile am stat în ceea ce era pe atunci numită "Casa dascălilor" care se afla lângă Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", din cartierul Nicolina, Iași. În anul următor, ne-am mutat într-o casă mai mare în zona Podul de Piatră, iar în anul 2004, în "Seminarul Don Orione" din Iași din cartierul Păcurari.

La Iași, datorită unei bune colaborări cu clerul local, în frunte cu Preasfințitul Petru Gherghel, dar și cu oamenii, m-am simțit "de-al casei". Cu limba română am reușit să mă descurc destul de repede, însușindu-mi chiar și un pic de accent moldovenesc. Un alt lucru care m-a ajutat să mă simt "în apele mele" a fost prezența la Iași a mai multor congregații feminine și masculine cu care am început o colaborare foarte bună, chiar și din punctul de vedere al formării seminariștilor. Am avut posibilitatea de a cunoaște destul de bine oamenii din regiunea Moldovei și de la început am rămas plăcut impresionat de credința lor vie și, în același timp, de dorința de a crește spiritual, de a îmbunătăți stilul lor de viață. Am admirat și admir în continuare spiritul de sacrificiu, mai ales al femeilor.

- Cum îl prezentați pe Don Orione, fondatorul congregației, oamenilor pe care îi întâlniți?

Pentru a răspunde la această întrebare mă folosesc de un comentariu făcut de un ziarist comunist italian la moartea lui Don Orione, când întrebase cineva: "Cine a murit? Cine era acest Orione?" și ziaristul a răspuns: "Un preot, dar era un om bun". Don Orione a fost un om bun, un preot bun și sfânt, care a știut să îndemne oamenii să creadă că singura cale care garantează o viață fericită aici pe pământ este cea a "carității", a iubirii lui Dumnezeu și a aproapelui. "Cea mai mare caritate care I se poate face lui Dumnezeu este să-I dăruiești un suflet; iar cea mai mare caritate care poate fi făcută unui suflet este să i-l dai pe Dumnezeu." Cine a fost Sfântul Alois Orione? A fost, mai presus de toate, un sfânt, un preot sfânt dedicat carității. Ioan Paul al II-lea, într-una dintre predicile sale, a rezumat astfel personalitatea lui: "Don Alois Orione ne apare ca o expresie minunată și genială a carității creștine. El a avut caracterul și inima Apostolului Paul, afectuos și sensibil până la lacrimi, neobosit și curajos până la acțiuni îndrăznețe, tenace și dinamic până la eroism, înfruntând pericole de tot felul, apropiind mari personalități din politică și cultură, luminând oameni fără credință, convertind păcătoșii, adunând întotdeauna în rugăciune continuă și încrezătoare, uneori însoțită de penitențe teribile".

- Ce evenimente pregătiți pentru a marca jubileul de 25 de ani de prezență la Iași?

Evenimentul va începe sâmbătă dimineață cu un simpozion intitulat "Educația ca expresie a carității". La eveniment vor fi prezenți PS Iosif Păuleț, pr. Valeriano Giacomelli și pr. Alessandro Lembo. La final, cei prezenți vor putea prezenta propriile mărturii. Vor fi și două recitaluri: unul de chitară și unul de muzică jazz, susținute de foști seminariști. Duminică, la ora 11.00, PS Iosif Păuleț va prezida Sfânta Liturghie solemnă, după care sărbătoarea va continua cu o agapă frățească. Cu acest prilej, tinerii din diferitele noastre opere de caritate din Iași, București și Oradea, implicați în diferite voluntariate, se vor întâlni și vor trăi împreună emoțiile acestui eveniment. Va fi și un moment animat de tineri, iar programul se va termina la 18.30 cu adorația euharistică.

- La final, vă rog să lăsați un mesaj cititorilor noștri. Ce ar trebui să știm despre "Mica Operă a Divinei Providențe" sau Don Orione, cum este cunoscută de publicul larg?

Cred că "publicul larg" ar trebui să cunoască Congregația "Don Orione" și pe Sfântul Alois Orione prin acțiunile de caritate și educare ale membrilor săi, care încearcă și astăzi să-I urmeze pașii. Don Orione, ascultând de Duhul Sfânt, a înființat mai multe congregații care au ca finalitate caritatea. Astăzi, ele s-au extins în toată lumea, pe toate continentele și în aproape 40 de țări. În concluzie, aș îndemna cititorii să citească despre fondatorul nostru, pentru a-l cunoaște mai bine, și să reușească cât mai mult "să imite iubirea arzătoare și generoasă, pe care Sfântul Alois Orione a avut-o față de Dumnezeu, de Maica Domnului, de Biserică, de papa și de toți cei îndurerați".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat