Gherăești. Primul hram în Biserica "Isus Milostiv"
de pr. Paul Budău, paroh
Duminică, 16 aprilie, când frații creștini greco-catolici și ortodocși au prăznuit Învierea Domnului, într-o atmosferă caldă, de bucurie și de emoție copleșitoare, s-a celebrat Sfânta Liturghie solemnă a sărbătorii Divinei Îndurări.
A fost primul hram al noii Biserici "Isus Milostiv" din Gherăești, celebrat în interiorul bisericii, cu participarea PS Iosif Păuleț, care a ținut cuvântul de învățătură, a PS Petru Sescu, episcop auxiliar, și a PS Petru Gherghel, care a prezidat Sfânta Liturghie pontificală. Au luat parte la sărbătoare preoți din sat și oaspeți, autoritățile locale, surorile de la Căminul pentru Persoane Vârstnice, precum și cele de la Grădinița "Sfânta Familie", numeroși credincioși oaspeți și din parohie.
Biserica a fost pregătită de sărbătoare de un grup de credincioși harnici și inimoși. Cântările au fost susținute de corul parohiei și de tineri instrumentiști, coordonați de dascălul Toma Neculai.
S-au alăturat celor prezenți în biserică numeroși credincioși din țară sau din străinătate, care au urmărit Sfânta Liturghie pe undele radioului ERCIS FM și pe internet. Deși am pornit inițial cu ideea simplă a unei Liturghii mai restrânse, "în familie", ulterior a apărut gândul că de la această celebrare nu poate lipsi PS Petru Gherghel, care are o iubire predilectă față de această ctitorie și care așteaptă cu nerăbdare ziua sfințirii acesteia.
Și pentru că nu se profila a fi un moment oarecare, ci o adevărată "primiție", am adresat PS Iosif Păuleț și PS Petru Sescu invitația de a ne onora cu prezența lor la celebrare. De aceea, nutrim speranța ca această "repetiție" sau "simulare", cum spunea cineva la un moment dat, să ne fie de folos pentru evenimentul mult așteptat al consacrării altarului și al sfințirii bisericii, de la care nu poate lipsi niciunul dintre episcopi.
Lucrările la Biserica "Isus Milostiv" au demarat în anul 2009, în luna noiembrie fiind sfințită și pusă piatra de temelie. Un proiect îndrăzneț îi era încredințat bine-cunoscutului și, din anul 2020, regretatului arhitect Mihai Maica, o biserică în stil neogotic, cu lungimea de 63 m și lățimea în crucieră de 33 m. Proiectul este coordonat acum de arhitectul Gheorghe Hereș, care pune mult suflet și pricepere în desăvârșirea acestei capodopere arhitectonice.
Au fost 14 ani de muncă asiduă, rugăciuni, jertfe și multă speranță. De aceea, ajunși la această etapă, îl rugăm pe Domnul să fie milostiv cu noi în continuare, ca să ducem la bun sfârșit ceea ce a început pe timpul parohului precedent, pr. Daniel Ghitiu.
De asemenea, ne simțim obligați să aducem vii mulțumiri tuturor binefăcătorilor de ieri, de astăzi și de mâine. Biserica nu ar fi ajuns niciodată în stadiul în care se află fără contribuția statornică a credincioșilor. La fel de important a fost de-a lungul timpului și rămâne în continuare sprijinul pe care îl oferă Secretariatul de Stat pentru Culte. Totodată, de mare ajutor au fost sponsorizările venite din partea prietenilor și a cunoscuților Preasfințitului Petru Gherghel, sensibilizați de ideea unui sanctuar închinat Iubirii Milostive a lui Isus. Și, desigur, de un real folos au fost și rămân în continuare rugăciunile și ofertele făcute de atâtea și atâtea suflete și inimi generoase, care au simțit că milostivirea lui Dumnezeu poate avea o transpunere concretă și în gestul anonim al donațiilor lor.
Dumnezeu, la care toate sunt cu putință, să ne ajute ca, împlinind întru toate voința sa, să conlucrăm în bună-credință și pace pentru ca terminarea și sfințirea acestui sfânt lăcaș de cult închinat Milostivirii sale să aibă loc cât mai curând.
De aceea, spunem tuturor cititorilor revistei Lumina creștinului: Pe curând!