Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul episcopului -

Luna mai - Luna Sfintei Fecioare Maria

Conform unei vechi tradiții, care s-a născut în Evul Mediu, luna mai este dedicată Sfintei Fecioare Maria. Motivul care i-a făcut pe creștini să-și îndrepte mintea și inima spre Sfânta Fecioară în această lună este ușor de înțeles: luna mai este luna florilor, iar natura renăscută iradiază de frumusețe și prospețime. Pajiștile sunt verzi, pline de flori multicolore, iar în grădinile oamenilor sunt nelipsiți trandafirii înfloriți. Florile, în general, și trandafirul, în special, reușesc mereu să trezească în sufletele noastre sentimente nobile, care ne trimit cu gândul la frumusețe, puritate și dragoste. Aceleași sentimente își găsesc loc în inimile noastre și atunci când ne gândim la Sfânta Fecioară Maria, cea care, pe drept cuvânt, a fost numită de Alfons al XIII-lea, zis "cel Înțelept", "trandafirul trandafirilor, floarea florilor, lumina sfinților".

Ritmul frenetic al vieții de zi cu zi, numeroasele griji cu care ne confruntăm, dezamăgirile și eșecurile pe care le experimentăm, presiunile care vin din exterior - toate acestea riscă să ne dezorienteze și să ne disperseze, făcându-ne să ne simțim adesea fragmentați în interiorul nostru. Este ușor să pierdem reperele, sensul și controlul vieții noastre, resemnându-ne sau trăind în mod superficial.

Luna mai, trăită alături de Sfânta Fecioară Maria, poate reprezenta o oportunitate pentru toți de a redescoperi planul pe care Dumnezeu îl are cu noi și calea care ne conduce la adevărata bucurie și realizare de sine. Asemenea Fecioarei din Nazaret, ne putem lăsa și noi luminați și călăuziți de cuvântul lui Dumnezeu, pentru a putea găsi puterea și înțelepciunea de care avem nevoie pentru a face față fiecărei situații pe care viața ne-o oferă. Ba mai mult, orientarea privirii inimii spre Dumnezeu, asemenea Mamei noastre cerești, ne poate ajuta să vedem totul dintr-o altă perspectivă, cea a Domnului, și să descoperim că nimic nu este întâmplător, pentru că, în ciuda aparențelor, el este mereu cel care conduce și ghidează istoria lumii și a fiecăruia dintre noi. Este minunat să putem gândi, să știm cu certitudine și să putem spune tuturor că nu ne naștem și nu existăm din întâmplare; că Dumnezeu ne cunoaște și ne iubește pe fiecare în parte și pe toți împreună încă din veșnicie; că viața noastră este încredințată responsabilității noastre, dar este și continuă să fie întotdeauna în mâinile unui Tată care ne iubește și ne ocrotește.

Sfânta Fecioară a avut mereu această privire plină de credință și s-a pus în întregime la dispoziția lui Dumnezeu. Ea ne poate ajuta și pe noi să descoperim și să trăim aceste lucruri. Ea este Mama noastră, a tuturor, mijlocind efectiv pentru toți cei care o invocă cu pietate, așa cum ne amintește Conciliul Vatican II: "În iubirea ei maternă, are grijă de frații Fiului său care sunt încă pe cale și amenințați de primejdii și strâmtorări, până ce vor fi duși în patria fericită. De aceea, Sfânta Fecioară este invocată în Biserică sub titlurile de Apărătoare, de Sprijinitoare, de Ajutătoare, de Mijlocitoare" (LG 62).

Într-adevăr, așa cum obișnuim să ne adresăm ei, Sfânta Fecioară este "viața, dulceața și mângâierea noastră". Ca Mamă spirituală a tuturor creștinilor, ea dorește ca toți să se mântuiască și îi ajută pe cei care o invocă cu încredere și perseverență.

În această lună mai să ne apropiem mai mult de Preacurata Fecioară Maria, să ne rugăm mai mult, să o iubim mai mult. Să ne adăpostim sub mantia ei maternă și să luăm mâna pe care ea ne-o întinde, convinși fiind că prin ea putem ajunge mai ușor la Fiul ei.

+ Iosif Păuleț, episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat