Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Legea si dreptul tau -

Curier juridic

de av. Mihaela Ciobanu

F.P. (jud. Neamț). Am studiat situația expusă de dv. În scrisoarea adresată redacției "Lumina creștinului" și pentru un răspuns complet ar fi fost nevoie de mai multe lămuriri. Pe baza susținerilor dv., apreciez că situația juridică a terenului și a imobilului casă de locuit va putea fi rezolvată doar în cadrul unui dosar de partaj succesoral și ieșire din indiviziune, pe cale judecătorească, și doar pentru terenul care este înscris în titlul de proprietate eliberat pe numele bunicului dv. Dezbaterea unei moșteniri prin intermediul unui birou notarial poate fi făcută doar dacă există învoială între moștenitori cu privire la componența masei succesorale (bunurile ce urmează a fi partajate) și cu privire la modalitatea de atribuire a acestora.

Problema prezentată de dv. Comportă mai multe discuții juridice legate atât de titlul de proprietate, cât și de imobilul casă de locuit care este locuința familiei dv., motiv pentru care urmează să aveți în vedere că răspunsul este dat doar pe baza explicațiilor din scrisoare:

1) Nu ați precizat pe numele cui este autorizația de construcție, pe numele tatălui sau pe numele bunicului. Deși autorizația de construcție se eliberează titularului dreptului de proprietate asupra terenului, în practică, sunt nenumărate cazuri în care acest act administrativ este eliberat pe numele celui care construiește casa, adică pe numele tatălui. Dacă autorizația de construcție este eliberată pe numele bunicului, atunci atât imobilul casă de locuit, cât și suprafața de teren pe care este edificată casa și care este trecută în titlul de proprietate emis pe numele bunicului vor fi împărțite între moștenitori. Totuși, având în vedere că imobilul a fost construit de părinții dv., că aceștia l-au stăpânit și au plătit impozit, iar după decesul acestora sau chiar înainte de acest eveniment, a intrat în posesia dv., puteți solicita să se constate în cadrul acțiunii de partaj succesoral că aveți un drept de creanță asupra acestui bun și să vă fie atribuit dv.

2) Pentru un răspuns complet, ar fi fost necesar să cunosc dacă în certificatul de moștenitor eliberat după decesul bunicului dv. În anul 1996 era menționat doar un imobil casă de locuit sau două și dacă vânzarea locuinței bunicilor a fost făcută prin act autentic sau cu act sub semnătură privată (zdelcă, chitanță). În situația în care în certificatul de moștenitor era indicat un singur imobil casă de locuit, iar aceasta a fost vândută cu act autentic, precum și cu alte probe (martori, chitanțe de plată impozit etc.), puteți proba că imobilul este proprietatea părinților dv. Și nu trebuie inclusă în masa succesorală după bunic.

3) Cu privire la greșelile din titlul de proprietate, nu se mai poate solicita eliberarea unui nou titlu de proprietate pentru diferența de teren care reprezintă curtea dv., dar în condițiile în care sunt greșiți indicatorii topocadastrali, în sensul că au fost inversate două parcele, trebuie să solicitați rectificarea sau modificarea titlului de proprietate pe cale administrativă. Rectificarea sau modificarea titlului de proprietate este obligatorie, întrucât la momentul la care veți dori să faceți ieșirea din indiviziune, fie la notar, fie pe cale judecătorească, titlul de proprietate trebuie să fie corectat, altfel procedura succesorală va fi suspendată.

4) Referitor la suprafața de teren care nu se regăsește în titlul de proprietate emis pe numele bunicului dv., acesta nu poate fi supus partajării și ieșirii din indiviziune, întrucât nu faceți dovada proprietății. Pentru această suprafață de teren care este situată în intravilanul localității, întrucât părinții dv. Și ulterior dv. Ați exercitat o posesie mai mare de 30 de ani, continuă, neîntreruptă și netulburată, ați plătit impozitul aferent, fiind recunoscuți de vecini ca fiind proprietarii terenului, aveți posibilitatea să solicitați instanței de judecată să constate că ați dobândit prin uzucapiune un drept de proprietate cu privire la acest bun imobil. Identificarea suprafeței de teren va fi făcută printr-o expertiză topometrică, iar posesia va fi dovedită cu audierea a doi martori.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat