- Stiri • Stiri • Stiri - |
Știri interne
Pastorația familiilor
La inițiativa PS József Csaba Pál, episcop de Timișoara și președinte al Comisiei pentru Familie, din cadrul Conferinței Episcopilor din România, la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian (NT) a avut loc, în perioada 14-16 martie, întâlnirea reprezentanților pentru pastorația familiilor din diecezele și eparhiile din România. Tema întâlnirii s-a axat pe documentul Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, "Itinerare catecumenale pentru viața matrimonială. Orientări pastorale pentru Bisericile particulare". Invitat special a fost Mons. Renzo Bonetti, preot specialist în pastorația familiilor, din Dieceza de Verona, Italia. Au participat reprezentanți din diecezele și eparhiile din România și Republica Moldova.
Noua conducere AC
În prezența delegațiilor din 29 de parohii din zonele Bacău, Roman și Iași, însoțite de asistenți spirituali parohiali, a avut loc sâmbătă, 11 martie, în Parohia "Sfânta Tereza" din Roman, Adunarea Generală a Acțiunii Catolice "Sfântul Iosif", moment de bilanț pentru perioada 2019-2023 și alegerea noii conduceri. În mandatul 2023-2026, Consiliul director va fi alcătuit din: Marius Lucian Balint - președinte, Simona Enășoaie - vicepreședinte sector adulți, Andreea Vințilă - vicepreședinte sector tineri, Georgiana Pustianu - vicepreședinte sector copii și Bernadeta Moreanu - administrator. Secretar general a fost aleasă Bernadeta Moreanu, iar Radu-Marian Moise, colaborator pentru responsabilitatea de web developer și media.
Membru de onoare
În cadrul ședinței Academiei Române din 2 februarie, domnului profesor universitar doctor în filologie și etnolog Ion H. Ciubotaru (n. 1940) i-a fost decernat titlul de membru de onoare al Academiei Române. La evenimentul "Seară etnologică", desfășurat vineri, 24 martie, în Sala Voievozilor din Palatul Culturii din Iași, în cinstea acestei decernări, printre cei prezenți a fost și PS Petru Gherghel, episcop emerit, care a amintit de prestigioasa lucrare a prof. Ion H. Ciubotaru, intitulată "Catolicii din Moldova. Universul culturii populare", în trei volume, apărute între 1998 și 2005, la Editura "Presa Bună", la care au fost tipărite și alte titluri ale profesorului omagiat. A fost lansat volumul "Portul popular din Moldova", semnat de Ion H. Ciubotaru și Silvia Ciubotaru, apărut la Editura Universității "Al.I. Cuza" din Iași, fiind cea mai amplă cercetare asupra vestimentației tradiționale din Moldova.
Misiuni populare
La redacție au fost primite informații despre următoarele parohii în care au fost misiuni populare: Moara (23-26 februarie; tema: "Duhul Sfânt și familia"; predicator: pr. Felician Tiba); Bacău "Sfântul Nicolae" (1-5 martie; tema: "Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea"; predicator: pr. Marius Taloș, SJ); Zăpodia și filiala Roșiori (3-5 martie; cu vizita relicvei Fericitei Veronica Antal; predicator: pr. Claudiu Cocuț); Săveni (10-12 martie; tema "Nu tremur la cutremur"; predicator: pr. Petru Sebastian Tamaș); Iași "Sfânta Tereza" (16-19 martie; tema: "Nu tremur la cutremur"; predicator: pr. Petru-Sebastian Tamaș); Iași "Adormirea Maicii Domnului" (16-19 martie; tema: "Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea"; predicator: pr. Marius Taloș, SJ; Liturghia de deschidere prezidată de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, iar cea de încheiere de PS Petru Gherghel, episcop emerit); Mogoșești-Siret (21-26 martie; tema "Familia care se hrănește din Euharistie este reînsuflețită mereu de Duhul Sfânt"; predicator: pr. Ioan Balan;); Bălțați (23-26 martie; predicator: pr. Lucian Păuleț); Tuta (23-26 martie; tema: "Duhul Sfânt și familia"; predicator: pr. Felician Tiba); Ciugheș (24-26 martie; tema: "Nu tremur la cutremur!", predicator: pr. Petru Sebastian Tamaș); Galbeni (24-26 martie; tema: "Forța speranței"; predicator: pr. Felix Roca); Valea Mare (24-26 martie; cu vizita relicvei Fericitei Veronica Antal; predicator: pr. Iosif Cadar, OFMConv.).
Din agenda episcopului Iosif Păuleț
Pe lângă evenimentele menționate deja în acest număr al revistei, PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, a făcut în luna martie vizite pastorale în parohiile Bălușești (3-5), Focșani (10-12), Bacău "Fericitul Ieremia" (24-26). A prezidat Liturghia de înmormântare a pr. Valentin Bulai la Fundu Răcăciuni (2), ora de rugăciune cu preoții din Iași în catedrală (9), Liturghia de hram a Seminarului Mic din Bacău (20), Liturghia în sărbătoarea Sfântului Iosif urmată de concertul de muzică sacră al Corului "Gavriil Musicescu" al Filarmonicii "Moldova" în catedrala din Iași (20).
"Slujiți Domnului cu bucurie"
Pe lângă evenimentele menționate deja în acest număr al revistei, PS Petru Sescu, episcop auxiliar al Diecezei de Iași, a celebrat în luna martie Sfinte Liturghii în cadrul misiunilor populare în parohiile: Bacău "Sfântul Nicolae" (3), Zăpodia (4) și filiala Roșiori (3), Săveni (12), Iași "Sfânta Tereza" (19), Iași "Adormirea Maicii Domnului" (20), Mogoșești-Siret (22), Valea Mare (24), Ciugheș și Galbeni (25), Bălțați (26), Roman "Fericitul Ieremia" (30) și Bahna (31). A prezidat Liturghia cu ocazia aniversării trecerii la cele veșnice a Fericitului Ieremia, în sanctuarul din Onești (5) și Liturghia de hram a Seminarului Mare din Iași (20). S-a întâlnit cu preoții din promoțiile 2014 (2), 2012 (9), 2011 (17) și 2010 (30).
Dascăli și animatori
În perioada 25 februarie - 25 martie, Oficiul pentru Muzică Sacră a organizat cinci întâlniri de formare pentru dascălii și animatorii muzicali din parohiile Diecezei de Iași, în cinci zone ale diecezei: Iași, Roman, Bacău, Onești și Suceava. La fiecare întâlnire a participat și reprezentatul Comisiei muzicale din respectiva zonă. S-a discutat despre importanța respectării principiilor și normelor cu privire la părțile fixe și mobile ale Liturghiei, cântarea psalmului responsorial, implicarea credincioșilor, importanța cântului gregorian și valorificarea colecției de cântece "Magnificat".
Adeziuni
În biserica din Iugani, 36 de mame au depus adeziunea la Uniunea Mamelor Milostive Creștine în cadrul Sfintei Liturghii solemne celebrate de PS Petru Gherghel, episcop emerit, duminică, 26 martie. În cadrul cuvântului de învățătură, pr. Alois Bulai, asistentul spiritual, a evidențiat că imaginea familiei din Betania cu Marta, Maria și Lazăr a fost un ajutor în înțelegerea vieții de familie pentru mamele milostive. Fondată în Italia, Uniunea Mamelor Milostive Creștine este prezentă din anul 2010 și în România, mai întâi la Butea și apoi în multe alte comunități.
Olimpiada de Religie
Aproximativ 400 de elevi catolici din Dieceza de Iași au participat sâmbătă, 11 martie, la etapa județeană a Olimpiadei de Religie, cultul romano-catolic. Pentru prima dată, au participat elevi din toate cele opt județe ale diecezei, în centrele de examinare din Bacău (175 de elevi), Botoșani (1), Focșani (13), Galați (5), Huși (19), Iași (77), Roman (93) și Solonețu-Nou (12). Cei mai buni dintre ei vor participa la etapa națională, care se va desfășura între 19 și 23 aprilie la Oradea.
Transportul nr. 40
În luna martie 2022, mai exact la 4 martie, Organizația Kolping România organiza primul transport umanitar către frații ucraineni aflați în plin șoc al războiului. După un an, joi, 2 martie 2023, s-a ajuns cu ajutorul donatorilor la transportul cu numărul 40 și la un număr impresionant de microbuze, peste 80, care au transportat tot ce era necesar pentru susținerea vieții oamenilor aflați în suferință. De-a lungul timpului, au fost transportate alimente, medicamente, produse de prim ajutor, haine, încălțăminte, generatoare, butelii (camping), lumânări și multe alte lucruri atât de necesare în vremuri dificile. Au fost sprijinite: cantina socială coordonată de Kolping Ucraina în Cernăuți, centrul pentru refugiați, familiile nevoiașe din diferite localități, precum și voluntarii aflați pe linia frontului.
Pentru familii
Printre activitățile pastorale ale Oficiului pentru Pastorația Familiei, din luna martie, se numără: "Duhul Sfânt, însuflețitorul familiei" - zile dedicate familiei la Adjud și Mărășești (2-5) și Tuta (23-26); întâlnire cu mamele (8) și întâlnire cu profesorii (11), ambele la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian, și întâlnire cu un grup de familii la Iași (12).
Pe scurt
- 25 februarie: Workshopul formativ "Rebel la misiunea încredințată" adresat animatorilor și educatorilor sectorului copii, organizat de Acțiunea Catolică în Parohia Barticești
- 27-28 februarie: Misiune umanitară în localitățile Boryspil și Kiev din Ucraina, desfășurată de patru frați franciscani conventuali ai Provinciei "Sfântul Iosif" din România, prin intermediul Fundației Umanitare Pacea din Roman
- 18 martie: reculegerea din Postul Mare a laicilor și a persoanelor consacrate din zona Onești, coordonată de pr. Albert Goșman, OFMCap., și pelerinajul și reculegerea personalului sanitar angajat al Spitalului de Urgență din Roman, condusă de pr. Albert Babiaș, capelan, susținută de meditațiile pr. Leon Budău, OFMCap., ambele la Sanctuarul Diecezan "Fericitul Ieremia Valahul" din Onești
-25 martie: Zi de reculegere pentru 50 de persoane consacrate din zona Bacău, la Barați, cu tema "Ad formam panis - După forma pâinii", predicator fiind pr. Ciprian Vacaru, OFMCap.
- 25 martie: Zi de reculegere pentru membrii și simpatizanții Mișcării Focolarelor din Dieceza de Iași, cât și oaspeți din Miercurea Ciuc, Cluj Napoca și de peste hotare, la Luncani
- 25 martie: la Traian (NT), zi de reculegere cu tema "Suntem templul lui Dumnezeu și Duhul lui Dumnezeu locuiește în noi", pentru 53 dintre lucrătorii din domeniul sociao-caritativ și medical, ghid spiritual fiind pr. Mihai Galațanu, responsabil cu Oficiul pentru Pastorația Sanitară, Liturghia fiind prezidată de PS Petru Gherghel, episcop emerit.