Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Figuri ilustre -

Arhiepiscopul Paul Iosif Palma

de pr. Petru Ciobanu

Anul acesta, la 27 aprilie, se împlinesc 140 de ani de la înființarea Arhidiecezei de București. Pentru tânăra Biserică locală din Muntenia, de o mare importanță a fost păstorirea arhiepiscopului Paul Iosif Palma, care a cârmuit-o din anul 1885 până la moartea sa, șapte ani mai târziu.

Antonio, acesta fiind numele de botez al viitorului întâistătător, s-a născut la 5 iunie 1830, la Roma, într-o familie ilustră, care i-a asigurat o educație aleasă. La 12 ani și-a început studiile la Colegiul "Ghislieri", devenind în anul 1853 membru al Congregației Pasioniștilor. Hirotonit preot, i s-a încredințat misiunea de profesor de teologie dogmatică la Seminarul Congregației, îndeplinind, totodată, și funcțiile de consilier, secretar și prim-consilier al superiorului general.

În anul 1878, Paul Iosif Palma a fost chemat la București de episcopul Ignazio Paoli, devenindu-i unul dintre cei mai importanți colaboratori ca superior al reședinței episcopale, secretar episcopal, vicar general al Vicariatului Apostolic al Valahiei, iar apoi și al Arhidiecezei de București. După moartea arhiepiscopului Paoli, la 19 mai 1885, Papa Leon al XIII-lea l-a numit pe Palma arhiepiscop de București. Consacrarea episcopală a avut loc la 24 mai 1885, în Biserica "Sfinții Ioan și Paul" a Curiei Generale a Congregației Pasioniștilor. Consacrator principal a fost cardinalul Giovanni Simeoni, prefectul Congregației De Propaganda Fide. A revenit la București în luna iulie, "intrarea sa în capitala României fiind un adevărat triumf", după cum se exprima părintele Basilio Laureri. Liturghia întronizării a avut loc în Catedrala "Sfântul Iosif" la 26 iulie 1885, în prezența familiei regale, a miniștrilor, a reprezentanților diplomatici, a preoților arhidiecezei și a unui mare număr de credincioși.

Una dintre primele realizări ale lui Paul Iosif Palma a fost să mai scape de datoriile acumulate în timpul construirii Catedralei "Sfântul Iosif" din București. Dar inima arhidiecezei necesita și alte îmbunătățiri. Așa se face că în anul 1887 s-a renunțat la acoperișul din țiglă colorată pentru unul din tablă; în 1888 au fost montate cele două altare laterale, catedrala îmbogățindu-se, în același an, și cu stațiunile Căii crucii. Însă cea mai importantă realizare a fost orga meșteșugită la firma "Merklin" din Paris, inaugurată în solemnitatea Sfinților Apostoli Petru și Paul din anul 1892.

Primind din partea Papei Leon al XIII-lea permisiunea de a înființa capitulul canonicilor catedralei, la 13 ianuarie 1887, Palma i-a numit pe primii trei canonici: Basilio Laureri, Iuliu Heinisch și Alois Irwin. La 26 februarie 1889, capitulul a fost completat cu alți trei canonici: Iosif Baud, Paul Steiner și Pius Armellini. În aceeași zi, au fost numiți și trei canonici onorifici: Sebastian Millaut, Henri Ollivier și Augustin Struzina. Inima nu i-a fost străină, la fel ca și eforturile, de școlile catolice din Arhidieceza de București, mai ales de Seminarul arhidiecezan, fie cel mic, fie cel mare, pentru cel din urmă căutând surse financiare pentru a-l dota cu un nou edificiu propriu lângă Catedrala "Sfântul Iosif".

În contextul neînțelegerilor dintre episcopul de Iași, Nicolae Iosif Camilli, și Ordinul Franciscan, s-a propus înființarea celei de-a treia episcopii în România acelor vremuri. Din discuțiile lui Camilli cu arhiepiscopul Palma, cel din urmă era de acord să cedeze șase parohii din Dobrogea și părțile Brăilei, iar episcopul Camilli, încă vreo șase parohii, pentru a forma astfel o nouă episcopie, cu centrul la Galați. Proiectul însă nu a fost pus în practică.

La 30 septembrie 1889, bolnav, Paul Iosif Palma a plecat la Viena pentru a-și căuta de sănătate. Nu i-a mai fost dat să se întoarcă în România. A fost chemat în casa Tatălui la 2 februarie 1892.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat