Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Curajul de a evangheliza

de pr. Florin-Petru Sescu

Când se vorbește despre cooperarea misionară dintre două dieceze, ca de exemplu Dieceza de Iași (România) și Dieceza de Marsabit (Kenya), marea majoritate a credincioșilor sunt tentați să se gândească doar la ajutorul pe care îl pot oferi în bani. Este un gând nobil, dar restrictiv. De fapt, ar fi o greșeală ca legătura dintre două dieceze să se oprească doar la ajutorul financiar.

Primul gând care îmi vine în minte este imaginea unui copil care trebuie să crească și care are nevoie, pe lângă susținerea financiară a părinților, de atenția lor, de cuvintele lor, de încurajarea lor, de apropierea lor și, cel mai mult, de rugăciunea lor. Părinții care nu se roagă pentru copiii lor nu sunt părinți cu adevărat, pentru că ar însemna să uite că în viață sunt lucruri care nu depind de ei, ci de Altcineva.

Acest lucru l-am înțeles în călătoria pe care am făcut-o în luna martie în Kenya, mai exact la misiunea din Maikona a Diecezei de Iași. Aici am avut posibilitatea de a vedea multe dintre proiectele pe care Dieceza de Iași le-a susținut și continuă să le susțină acolo, atât în ceea ce privește educația - susținerea grădinițelor și a școlilor, cât și în ceea ce privește viața, cele necesare pentru viață - hrană și apă. Am văzut școli și grădinițe construite și pline de prezența copiilor; am văzut cantina având magazia plină și locurile la mese ocupate; am văzut fântâna săpată și cisternele pline cu apă. Am văzut toate și m-am bucurat. M-am bucurat însă doar pe jumătate. Bucuria nu era deplină, pentru că în călătoria noastră am văzut pământul uscat și arid, fără niciun fir de iarbă sau buruiană uscată pe care animalele să o poată mânca. Am văzut animalele căzute pe marginea drumului chiar lângă o fântână, răpuse nu de sete, ci de foame. Mi-am dat seama că noi nu putem face totul, că lucrurile mari depind doar de Dumnezeu. Cei mai mulți dintre oamenii pe care i-am întâlnit erau recunoscători pentru tot ceea ce am făcut, dar ne mai cereau un lucru: să ne rugăm pentru ei, să ne rugăm ca bunul Dumnezeu să le dea ploaie bună și curată, atât de necesară pentru viața animalelor, dar și pentru viața lor. Chiar directorul liceului de băieți din Maikona ne-a cerut să ne rugăm pentru ca tinerii de acolo să reușească în viață, pentru că învățătura este doar o parte din drum, cealaltă parte a drumului este ajutorul pe care orice tânăr îl primește de la Dumnezeu.

În această lună, în care celebrăm Învierea, biruința lui Isus Cristos asupra răului și a morții, să retrezim în noi și în oamenii din misiuni sentimentul de speranță. Colaborarea misionară înseamnă generozitate, dar nu se oprește aici, ci trece dincolo. Noi ne gândim și suntem aproape de misionarii și oamenii din misiuni: ne rugăm pentru misionari - mâna care mângâie chipul celor sărmani în locul nostru; ne rugăm pentru oamenii din Kenya, Coasta de Fildeș și Panama ca, pe lângă ajutorul nostru, să fie însoțiți mereu de binecuvântarea lui Dumnezeu.

Oamenii din misiuni au nevoie de însoțirea și rugăciunea noastră așa cum noi avem nevoie de însoțirea și rugăciunea lor. Orice rugăciune pe care o rostim pentru cineva este o rugăciune care ne unește și care aduce mult har înapoi. Este imposibil ca o rugăciune rostită să nu se întoarcă spre noi, să nu aibă un ecou, o reverberație în viața noastră. În rugăciune, speranța noastră învie.

Cristos a înviat! Cristos este viu, Aleluia!



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat