Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Fericitul Anton Durcovici - seminarist la București

La 9 septembrie 1901, la recomandarea pr. Lucius Fetz și a fratelui Egesius, dintre Frații Școlilor Creștine și director al Școlilor arhiepiscopale, tânărul Anton Durcovici a fost primit printre alumnii Seminarului Arhiepiscopal "Sfântul Duh" din București. A fost admis - în baza certificatului eliberat de Școala arhiepiscopală de pe Calea Călărașilor din București - de pr. superior Raymund Netzhammer, OSB, și examinat de pr. Carol Auner, studiile fiindu-i finanțate de către Damele Engleze de pe strada Pitar Moș din capitala României.

Chiar de la începutul studiilor sale, seminaristul Anton Durcovici s-a dovedit a fi fidel chemării sale preoțești, inclusiv prin respectarea Regulamentului și a programului prevăzut de acesta. Florian Müller îl caracteriza drept "un băiat inteligent și harnic", calități de care a dat dovadă mai ales în studiu, în același an începând să frecventeze clasa a III-a la Liceul "Sfântul Iosif", condus de Frații Școlilor Creștine. Reprezentativă pentru ceea ce a însemnat pentru seminaristul Durcovici studiul este mărturia mamei sale Maria, care spunea că "și acasă se așeza în spatele ușii, cu fața la perete, pentru a studia nestingherit". Cu toate acestea, a reușit să încheie primul an de seminar doar cu media 7,11. Eforturile pentru studiu l-au propulsat la sfârșitul clasei a IV-a primul între cinci, cu media de 7,83, având purtarea exemplară, atențiunea foarte mare și silința foarte mare. Clasa a V-a liceală, pe care a absolvit-o în anul 1904, a încheiat-o tot primul între patru, cu media de 7,38, cu purtarea exemplară, atențiunea mare și silința foarte mare. Începând cu clasa a VI-a a început cursurile de filozofie, la sfârșitul clasei având media 7,92. De la sfârșitul clasei a VII-a liceale, pe care a urmat-o între anii 1905-1906, datează și ultimul certificat de studii al seminaristului Anton Durcovici, care se plasează iarăși pe primul loc între patru alumni, cu media de 8,63. La capătul acestor cinci ani de studii liceale, viitorul episcop de Iași a susținut cu succes examenul de bacalaureat, diploma fiindu-i înmânată de pr. Carol Auner la 6 octombrie 1906. La 23 octombrie același an i-a fost emis și Certificatul de maturitate, prin care "studentul Anton Durkowitsch" era declarat "matur pentru studiul sfintei teologii, pe care absolvind-o, va putea fi hirotonit ca preot misionar pentru Arhidieceza latină de București".

Paralel cu dedicarea sa studiului, Anton Durcovici a dat dovadă și de o mare evlavie, observată și admirată de noul arhiepiscop de București, Raymund Netzhammer. Chiar dacă din această perioadă a vieții sale nu avem vreo mărturie a trăirii sale spirituale, cu siguranță cei doi stâlpi ai spiritualității sale - Euharistia și iubirea pentru sfânta Fecioară Maria -, preluați de la mama sa, s-au maturizat pe parcursul anilor de studii seminariale. Viitorul episcop de Iași a fost într-adevăr "cucerit total de iubirea lui Dumnezeu... Toată persoana și comportamentul său erau umplute de prezența lui Dumnezeu", iar "unirea interioară cu Preasfânta Treime era continuă".

Concluzionând cu referire la această perioadă din viața fericitului Anton Durcovici, elocvente sunt, pentru a o caracteriza, cuvintele arhiepiscopului Raymund Netzhammer adresate cardinalului Gotti, la 4 august 1906: "Acești doi seminariști (este vorba de Anton Durcovici și Cristofor Feisthammel) au fost deja admiși sub direcția mea în Seminarul din București și au fost cu adevărat întotdeauna buni tineri". Această caracteristică de a fi fost "bun tânăr" a făcut ca Durcovici să fie admis printre studenții din Cetatea Eternă, unde a început să studieze în anul 1906, la Colegiul Urbanian.

Pr. Petru Ciobanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat