Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Supliment In memoriam pr. Cornel Cadar (5.III.1964 - 25.XII.2019) -

Rămas bun, prieten drag!

La 23 decembrie 2019, pe un grup de Whatsapp, am primit un mesaj că starea de sănătate a părintelui Cornel Cadar s-a agravat mult și era foarte posibil ca drumul ce cobora din paradis să ni-l aducă pe Prunc să aibă anul ăsta și un sens invers, pe care să pornească părintele. Seara ne-am adunat vreo 25-30 de adulți și copii să facem un Rozariu pentru sănătatea părintelui și poate să mergem să-l și colindăm.

Am reușit. Părintele ne aștepta într-un fotoliu cu ochii închiși, slăbit de boala cu care lupta de mai bine de un an de zile. A clătinat de câteva ori din cap ca semn că e prezent. Se oprise probabil din a asculta corul îngerilor pentru a ne asculta și pe noi.

Miercuri dimineața, în prima zi de Crăciun, Dumnezeu a decis să curme suferința părintelui și să îl cheme la el. Și am început să vorbim de părintele Cornel la trecut...

A fost coordonatorul redacției "Lumina creștinului", a fost purtător de cuvânt al Episcopiei în relația cu mass-media, a fost... Mi-ar lua vreo 5-10 minute să înșir tot ce a fost părintele Cornel, dar nimic din toate astea nu mi-ar trezi în minte amintirea lui.

Pentru mine părintele Cornel a fost pescar de oameni. Pe unii ne-a pescuit când pluteam în derivă prin viață, pe alții, care știau cât de cât direcția, luminându-le drumul și ducându-i mai departe. A fost pescar de oameni în apele tulburi ale anilor '90, când mulți dintre noi căutăm libertatea, dar nu știam cum arată, mulți dintre noi doream să facem alegeri, dar nu reușeam să distingem între bine și rău. Am fost sute de tineri prinși în năvod și trași către mal de părintele Cornel. Cum spunea cineva, "a fost preotul tinereții noastre".

Pe strada Colonel Langa era mai demult o casă veche, dărăpănată, care avea la parter o sală mai mare. Acolo intram 100-120 de tineri din Iași sau studenți veniți din toate satele catolice ale Moldovei și țineam cateheza de sâmbătă după-amiaza împreună cu părintele și alți invitați. Acolo mi s-a dărâmat și mi-am zidit la loc destinul. Acolo mi-am aruncat cârjele și am învățat să merg pe propriile picioare (...).

Unii l-am urmat pe părintele Cornel și pe un alt drum, pe care părintele l-a deschis și l-a bătătorit cu pas apăsat: Acțiunea Catolică. Năvodul pescarului de oameni se întindea acum peste toată Moldova. Alte sute de tineri și-au găsit drumul alături de el.

Mai târziu, episcopul a decis ca părintele Cornel să preia responsabilitățile Editurii "Presa Bună" și a tuturor celor ce țin de comunicare media. Personal, m-a supărat lucru acesta pentru că părintele nu mai era atât de accesibil ca înainte. Avea mult mai multe de făcut. Tot un fel de pescuit, dar mult mai amplu și mai tehnologizat.

Noi, grupul de familii care se formase în Iași, rod al întâlnirilor din centrele studențești și al catehezelor săptămânale de sâmbătă, am continuat să profităm de părintele Cornel. N-am ratat nicio ocazie să îl scoatem din "bârlogul" lui de la redacție. Întotdeauna am găsit motive: zile de reculegere înainte de Crăciun, excursii cu tematică (pelerinaj la Sighet, pe urmele ceangăilor din Moldova, drumul Unirii la Blaj și Alba Iulia), întâlniri cu cei plecați din țară, care reveneau în Iași după mulți ani, sfințiri de case... Toate pentru a-l avea din nou între noi. Totul pentru a profita și copiii noștri măcar puțin de ceea ce a însemnat părintele Cornel pentru noi. Și nu ne-a dezamăgit niciodată...

Ieri pescarul de oameni a coborât pe mal și a plecat în bucuria Tatălui veșnic, lăsând năvoadele în grija noastră...

Va fi mereu lângă noi atunci când vom deschide albumele cu poze din tinerețe, când ne vom uita pe casetele de la nunțile noastre sau de la botezul copiilor noștri. Va fi mereu în amintirile noastre și îi vom auzi glasul blând, vorbindu-ne despre cer și despre o viitoare revedere...

Rămas bun, prieten drag!

Dragoș Florean



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat