Răspundem cititorilor
• Ne-au scris de sărbători: Viorica Făgărășan și Vasile Creța (București); Elena Dascălu (Iași); Maria Pârvulețu (Călan, jud. Hunedoara); Marinela Doina Becheș (Arad); Muntean Constanța (Ploiești); pr. Ioan Pop (Lugoj); pr. Dominic Hîrja (Buzău); Misionarele Carității (Bacău); Fundația Surorile Clarise (Brăila); Congregația Inimii Neprihănite (Odorheiu-Secuiesc); Congregația Fiicele Sfântului Paul (București); Eparhia Greco-Catolică de Oradea; Acțiunea Catolică (Iași); Editura IHTYS (Oradea); fam. Marin Șpam (Baia Mare); fam. Maria Elisabeta Niculescu (Constanța).
Vă mulțumim pentru felicitările și gândurile frumoase pe care ni le-ați trimis!
*A. (e-mail). "Prin acest mesaj doresc să-mi exprim mulțumirea pentru Anul dedicat Sfintei Liturghii. Am citit aproximativ toate articolele și catehezele de pe site-ul ercis.ro și din această revistă. Mă bucur foarte mult că noi, credincioșii de rând, avem ocazia să înțelegem mai mult importanța acestui mare mister, sfânta Liturghie, și că pe altar se jertfește Isus ori de câte ori se celebrează. Citind articolele, mi-am făcut mea culpa de multe ori. Am aflat multe lucruri noi; poate le știam, dar nu le puneam în practică. Acum văd și la alții defectele. De exemplu, nu înțeleg de ce unele persoane își aleg un loc în biserică, mai ales în bancă, și nu vor să se miște nici dacă insiști. E locul lor! e banca lor! Într-o zi a venit o mămică având un copil în brațe și avea căruciorul copilului lângă ea. A dorit să se așeze la marginea băncii deoarece avea cele necesare copilului în cărucior. Credeți că s-a mișcat cineva? Erau trei, patru bănci la rând cu o persoană în margine și nici că s-au mutat. Oare sfânta Liturghie sau rugăciunea e primită numai dacă stai la marginea băncii? Oare trebuie să ne etalăm ceva atunci când venim în fața lui Isus? Nu avem ce ne etala decât micimea noastră. În ochii lui Dumnezeu suntem speciali chiar dacă stăm la mijlocul băncii sau la margine... Nu sunt de acord și nu e totuna să stau pe afară cu ochii pe telefon și să zic: oricum sunt special în ochii Domnului, mă pot ruga și de la colțul bisericii sau din curtea ei! (...)".
Ne bucurăm că ne-ați împărtășit din trăirile avute și vă mulțumim că ne-ați scris. Sperăm ca persoanele din comunitatea dv. și nu numai, care din neatenție au acest comportament, să fie mai prudente cu cei din jur. Într-adevăr, e o mare bogăție atunci când un creștin conștientizează și aprofundează misterul sfintei Euharistii. La sfânta Liturghie îl întâlnim pe Isus, iar acela care îl întâlnește pe Cristos nu mai poate fi ca înainte, viața i se schimbă. Sfințenia se obține și atunci când întâlnirea cu Isus se transformă în dialog cu ceilalți, în caritate pentru cei nevoiași, o caritate dezinteresată. Cuvântul lui Dumnezeu care se proclamă la sfânta Liturghie ne ajută să-l întâlnim pe Mântuitorul în Sfânta Scriptură. Toate acestea ne transformă viața dacă le facem în spirit de umilință și cu mare încredere în Dumnezeu.
*Maria (Iași). "Anul acesta am participat, cu un pic de efort, ce-i drept, la celebrările din cele opt biserici sau capele unde s-au înălțat rugăciuni pentru unitatea creștinilor. Am participat și în anii trecuți, dar nu în fiecare zi, și mi-a plăcut foarte mult. De multe ori îmi ziceam că e o tradiție și un îndemn al Bisericii să se facă rugăciuni în această perioadă, dar nu se vede nicio schimbare! După aceste zile de rugăciuni, să știți că marea transformare s-a făcut mai întâi în viața mea și nutresc speranța că roadele lor se vor vedea și în viețile celorlalți. Este frumos în Biserica lui Cristos pentru că rugăciunea «Tatăl nostru» am înălțat-o pentru același scop, am cântat împreună extraordinarul cântec «Unde doi sau trei se adună în numele meu / Sunt prezent și eu în mijlocul lor»...".
Vă felicităm pentru credința și efortul de a participa la aceste zile, dar mai ales pentru transformarea care s-a produs în viața dv. Credem că tema Octavei de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor "Ne-au arătat o bunăvoință neobișnuită", inspirată din cartea Faptele Apostolilor 28,2, ne-a ajutat să aprofundăm mai mult bunătatea și iubirea lui Dumnezeu care se manifestă prin semenii noștri. Pentru ziua a treia din octavă, Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor și Comisia "Credință și Constituție" a Consiliului Ecumenic al Bisericilor au scris, pentru reflecție, următoarele: "Noi, creștini din Biserici și tradiții care încă nu sunt reconciliate pe deplin între ele, ne simțim de multe ori descurajați de lipsa de progres spre unitatea vizibilă. Unii chiar au renunțat la speranță și nu văd această unitate ca pe un ideal la îndemână. Alții nici măcar nu mai consideră unitatea ca o cerință a credinței lor creștine. Să ne rugăm pentru a implora darul unității vizibile cu o credință fermă, o răbdare constantă și o speranță neîncetată, încrezători în providența iubitoare a lui Dumnezeu. Pentru a fi una este rugăciunea pe care Domnul a făcut-o pentru Biserică și ne însoțește în această călătorie. Nu ne vom pierde!"