Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Figuri ilustre -

Un om între oameni - amintiri despre dascălul Mihai Lucaci (I)

Este greu să scrii despre oamenii care au trecut deja dincolo de lumea celor vii. Tocmai de aceea nu vreau să-mi dau odihnă sufletului, pentru că nu fac nimic altceva decât o datorie sfântă.

În acest demers al meu, am beneficiat de contribuția generoasă a trei preoți care s-au format la "școala" dascălului Mihai Lucaci din Butea, care s-a născut la 9 august 1913 și a trecut la Domnul la 19 noiembrie 1983. Este vorba despre triunghiul "tineresc" format din Anton Săboanu, Iosif Dorcu și Eugen Lucaci.

Iată termenii în care îl vedea mult mai târziu pr. Anton Săboanu pe dascălul Mihai Lucaci, amintindu-și de el cu mult respect și recunoștință: ,,Pot spune, pe de o parte, din ceea ce vedeam atunci, că, după părintele paroh Petz, era cea mai respectată persoană din comunitate, iar, pe de altă parte, prezența sa zilnică la celebrările liturgice, stilul său deschis, jovial, l-au făcut să se apropie și mai mult de oameni, să fie alături de toți cu autoritatea pe care nu o avea nimeni în satul Butea. Situația materială relativ bună i-a oferit o viață fără griji deosebite. El a rămas deschis tuturor: pe toți ne asculta, pe toți ne încuraja, pe toți ne mângâia cu un cuvânt bun sau cu o îmbărbătare. A rămas în amintirea comună ca un om excepțional, în primul rând calm în toate și un exemplu de trăire a valorilor umane și spirituale".

Al doilea preot care a mărturisit alte aspecte importante din viața dascălului Mihai este Pr. Iosif Dorcu: "Era mic de statură, cu pașii mărunți și fără grabă, cu un zâmbet absolut binevoitor și amabil față de toți, căci totdeauna știa să fie pentru toți o autoritate în sensul deplin al cuvântului. Era un excelent dascăl și organist destoinic, putea să abordeze lucrări polifonice clasice. Urmarea era că mulți rămâneau după sfânta Liturghie pentru a-și delecta auzul cu diferite piese executate la orgă. Era un lucru nespus de rar, domnul dascăl cultiva și simțul muzicii pentru cei ce iubeau cu adevărat notele muzicale.

Era rezervată tot domnului dascăl pregătirea copiilor pentru prima sfântă Împărtășanie. Cred că sunt mulți dintre buteni care mai țin încă minte tonul sacadat și cu bătăi scurte, grandios și solemn, specific promisiunilor făcute, doi câte doi, în ziua primei Împărtășanii - o zi cu adevărat de neuitat! Aș mai spune încă ceva: era un liturgist cu adevărat meticulos și exact în toate, căci puțini erau în Dieceza de Iași asemenea lui.

În tinerețe a primit o formare foarte temeinică la Hălăucești, unde era, de altfel, școala de dascăli. Așa se explică și cultura sa intelectuală și teologică fără cusur. Preotul fiind prezent mai rar printre oameni, dascălul Mihai cred că era și un formator de opinie continuă printre sătenii din Butea. A fost și este mereu iubit, chiar și după moarte. Dacă ați vedea acele liste cu numele pomenite la cimitir de către buteni, ați putea observa că întotdeauna lumea, după numele foștilor parohi, îl scriau pe acela al dascălului Mihai. Ca o concluzie, se poate spune că la Butea nu numai ecoul vocii și al cântărilor sale răsună până și astăzi, dar și urmele unui om care a lăsat o amprentă în formarea și în conștiința multora".

Al treilea preot care a ținut să relateze și el despre dascălul Mihai a fost pr. Eugen Lucaci: "Într-adevăr, ca dascăl bisericesc stăpânea foarte bine orga și știa să organizeze coruri deosebit de frumoase. O făcea cu multă pasiune și - trebuie să o spun - a fost primul care a introdus corul pe patru voci în biserica din Butea. Apoi îmi amintesc cum venea în fiecare zi la sfânta Liturghie cu cel puțin o oră înainte și pregătea totul cu multă minuțiozitate, iar apoi se așeza în bancă și recita Rozariul". (va urma)

Pr. Vladimir Petercă



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat