Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Ne-au arătat o bunăvoință neobișnuită

Aspirația Bisericii la unitate între toți creștinii este permanentă. În cursul anului ea dedică o săptămână unor rugăciuni intense, cu un caracter pregnant ecumenic, pentru ca acest deziderat, care este și al Domnului Isus, să devină realitate. E vorba de Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, celebrată în perioada 18-25 ianuarie.

Tema de anul acesta se bazează pe un citat luat din cartea Faptele Apostolilor (Fap 28,2): "Ne-au arătat o bunăvoință neobișnuită". Materialul și rugăciunile au fost pregătite de Bisericile creștine din Malta și Gozo, Christians Together in Malta (Creștini împreună în Malta). La 10 februarie 2019, aceștia au celebrat sărbătoarea Naufragiul Sfântului Paul, moment descris pe larg în ultimele capitole ale cărții Faptele Apostolilor.

Paul împreună cu 276 de pasageri (centurion, soldați, marinari și prizonieri) se îndreaptă pe o corabie spre Roma. Chiar dacă este prizonier, Dumnezeu lucrează prin intermediul lui. Aflați pe mare, ei sunt la voia valurilor și a furtunii care se dezlănțuie. Situația escaladează, iar diviziunea și neîncrederea grupurilor crește. În tot acest context vulnerabil, Paul se arată ca un factor de coeziune. Elementele naturii se dezlănțuie, însă mai presus de toate este providența divină. Paul este un om al credinței, pe care o trăiește și pe care o insuflă și altora. El îndeamnă la unitate, la împărțirea hranei și la renunțarea la siguranțele omenești, fapt ce trezește curajul și încrederea tuturor.

Cel care conduce destinele oamenilor este Dumnezeu. El poate salva viețile chiar și în împrejurări în care pieirea este iminentă. De aici, o primă concluzie: unitatea creștinilor pretinde abandonarea în mâinile providenței, care poate cere renunțarea la anumite lucruri în vederea obținerii salvării supreme.

Naufragiind, toți ajung pe insula Malta, unde sunt surprinși de ospitalitatea locuitorilor oferită tuturor membrilor corabiei, fără nicio discriminare. Aceeași providență lucrează de data aceasta prin bunăvoința neobișnuită și neașteptată a unor străini. Fără a fi atenți la diferențe, ei oferă hrană și căldură sufletească. De aici se desprinde o nouă concluzie: în fața atâtor migranți din zilele noastre, unitatea creștinilor transpare în atitudinea de bunăvoință și primire nediferențiată a tuturor.

Ne însușim rugăciunea Bisericilor din Malta pentru instaurarea unității creștine: "Doamne, noi îți mulțumim pentru darul iubirii tale pline de compătimire. Te rugăm ca Bisericile noastre să fie mereu gata să primească darurile tale, unele de la altele. Dăruiește-ne un spirit de generozitate față de toți, pe măsură ce înaintăm împreună pe calea unității creștine. Amin".

Pr. Cristian Diac



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat