Începe Postul Mare. Din nou!
Anul acesta, timpul Postului Mare începe la 26 februarie. O sărbătoare atât de mare precum este Paștele cere o pregătire adecvată a minții, a inimii, a trupului cu toate simțurile sale.
Isus Cristos e purtătorul de cruce, dispus să însoțească pe orice creștin în munca de convertire. În fiecare an se aude o invitație veche și nouă în același timp: "Convertiți-vă!" În fiecare an se aude o invitație veche și nouă în același timp: "Convertiți-vă!"
Când mă gândesc la post îmi revin în memorie cele învățate de când eram copil: este un timp asociat cu renunțarea - idee cu care am și intrat în viața religioasă. Cu trecerea anilor, reflecția a fost în jurul unei întrebări pe care mulți și-o pun: Ce ar trebui să facem în Post? Este mai bine a renunța la ceva sau mai degrabă a face ceva? Răspunsul stă în invitația de la începutul Postului: "Convertiți-vă și credeți în evanghelie!" (Mc 1,15). Astfel, "din nou" sunt chemată la a vedea unde sunt eu în raport cu această invitație. Postul este, în primul rând, despre relația mea cu Dumnezeu. În această optică, timpul Postului îmi va arăta ceea ce trebuie să fac sau să evit pentru a crește spiritual, fiind necesar să implic ceea ce poate fi dificil sau chiar dureros.
Biserica Romano-Catolică a preluat cele trei practici ebraice: postul, rugăciunea și pomana (cf. Mt 6,1-18; Tob 12,8), dându-ne posibilitatea, an de an, de a "măsura" relația noastră cu Dumnezeu. Există ceva în viața mea care să mă împiedice să-i slujesc numai lui Dumnezeu? Postul îmi spune: "Folosește acest timp pentru a te elibera de orice te împiedică în relația ta cu El!" Rugăciunea îmi vine în ajutor, spunându-mi că trebuie să-l caut pe Dumnezeu în tăcere, pentru a asculta de el și de adevărul cuvântului său, răspunzând la provocarea sa de a merge către ceilalți practicând caritatea. Toate implică ceva ce trebuie să ofer - timpul meu!
Relația cu Dumnezeu necesită purificare profundă. Purificarea nu este un lucru negativ; ea trebuie îmbrățișată din iubire, știind că misterul pascal este un drum de la Calvar la Paște și până la Rusalii, drum ce presupune și prezența crucii. Ea este un semn al sfârșitului morții, un semn de speranță și de posibilitate. Acest gând mă animă atunci când, zi de zi, port crucea congregației mele, dăruită la prima profesiune, o cruce care se află în interiorul unui cerc, simbol al plinătății, o cruce fără Cristos răstignit, care îmi vorbește despre misterul morții și învierii - Cristos viu prin cruce. Astfel, Postul Mare nu este o perioadă tristă, ci un timp de bucurie, acea bucurie a unei noi posibilități de reînnoire, bucurie susținută și de faptul că nu suntem singuri în acest drum spiritual, deoarece este un pelerinaj eclezial, unde Biserica ne însoțește și ne susține prin cuvânt și sacramente.
Sr. Iuliana Neculai, NDS