- Anul Sfintei Liturghii - 2019-2020 - |
Acolo este țara mea...!?
Intenția de rugăciune pentru luna februarie
Acolo este țara mea, / Și neamul meu cel românesc! / Acolo eu să mor aș vrea, / Acolo vreau eu să trăiesc!
La aproximativ 100 de ani după ce poetul Ioan Nenițescu a scris aceste versuri, națiunea română se confruntă cu un fenomen de o amploare fără precedent: migrarea. Populația, silită să nu părăsească liber țara în perioada comunistă, s-a lăsat atrasă după 1989 de mirajul posibilităților promise de meleagurile altor țări. Aceasta s-a întâmplat, de multe ori, cu prețul unor mari sacrificii și drame: dezrădăcinare, depopulare a țării, copii lăsați de părinți în grija altora, căsnicii destrămate, trafic de persoane, exploatare prin muncă. Au luat naștere, astfel, mai multe categorii de persoane vulnerabile.
La nivel european se constată o adevărată criză generată de valurile de persoane care fug din zonele de conflict armat ale Orientului Mijlociu. În condițiile deplasării, multe dintre ele au murit sau au dispărut, majoritatea în Marea Mediterană. De asemenea, populații și din alte zone, precum Asia, sunt tot mai prezente pe continent.
Fenomenul migrării se manifestă la nivel mondial, iar motivațiile sunt diverse: economice, educaționale (studii), politice, conflicte armate, calamități naturale etc.
Pentru a atrage atenția asupra numărului foarte mare și în continuă creștere a migranților, dar și asupra dificultăților cu care se confruntă aceștia, Organizația Națiunilor Unite a proclamat, la 4 decembrie 2000, Ziua Internațională a Migranților.
Atentă la semnele timpului, Biserica Catolică stabilise încă din anul 1914 Ziua Mondială a Migrantului și a Refugiatului.
În mesajul pentru pace din prima zi a anului, papa Francisc îndemna la a vedea în migrant și în refugiat nu numai "o problemă de înfruntat, ci un frate și o soră, care au nevoie să fie primiți, respectați și iubiți, o ocazie pe care Providența ne-o oferă pentru a contribui la construirea unei societăți mai drepte".
Îi încredințăm Sfintei Familii - care, în mod providențial, a plecat în Egipt pentru a proteja viața Mântuitorului de mânia regelui Irod - pe toți aceia care sunt nevoiți să-și părăsească țara de origine, pentru ca ei să primească protecție și sprijin în vederea integrării în noile culturi pe care le întâlnesc.
Celina Romila