Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Anul Sfintei Liturghii - 2019-2020 -

Isus a luat pâinea

La ultima cină și la fiecare sfântă Liturghie, Isus se oferă din iubire Tatălui și fraților săi. Pentru a se oferi pe sine, el a luat pâinea în mâinile sale. Acest gest a devenit izvor de sens pentru ritul Bisericii și pentru viața creștină.

Rugăciunea euharistică I descrie astfel prima acțiune a lui Isus cu privire la pâine și la potirul cu vin: "El, în ajunul pătimirii, a luat pâinea/acest prețios potir în sfintele și preacinstitele sale mâini". Rugăciunea Bisericii redă cu solemnitate un gest care, în aparență, este destul de simplu și funcțional. Însă, de fapt, când a luat în mâinile sale pâinea și potirul cu vin, Cristos avea intenția de a le transforma în trupul și sângele său. El vedea deja în acea pâine propriul său trup care se va jertfi pe cruce, iar în potir, propriul sânge care va fi vărsat pentru iertarea păcatelor. Aceasta pentru că, în mentalitatea ebraică, "trup" nu se referă doar la materia corpului, la carnea, țesuturile și oasele sale, ci este un mod de a spune "persoana, viața". Luând în mâini pâinea și potirul cu vin, Isus a luat în mâinile sale realitatea propriei persoane, propria sa viață, cea de Fiu al lui Dumnezeu și de Fiu al Omului, cu toate evenimentele sale, cu trecutul, prezentul și viitorul său. Atunci, Cristos și-a luat viața în mâini și a oferit-o din iubire Tatălui ca jertfă de recunoștință, iar nouă, ca medicament al nemuririi.

Gestul lui Cristos stă la baza ritului ofertoriului de la sfânta Liturghie. Biserica săvârșește aceeași acțiune atunci când preotul, mergând la altar, ia în mâinile sale pâinea și potirul cu vin, binecuvântându-l pe Dumnezeu, care le va transforma în "pâinea vieții și băutură spirituală". Acel moment este precedat la sărbătorile mari de procesiunea de la ofertoriu, în cadrul căreia câțiva credincioși, reprezentanți ai întregii comunități, iau în mâinile lor pâinea și vinul și le aduc spre preot la altar. Fiecare credincios este chemat atunci să își ia viața în mâini și să o ofere Tatălui ceresc împreună cu jertfa lui Cristos. Căci pâinea și vinul sunt rodul pământului și al viței de vie, dar și al muncii mâinilor omului. Sunt un simbol al fiecărei persoane, al vieții fiecărui credincios.

Dar există o condiție pentru a realiza cu adevărat acest gest împreună cu Mântuitorul. Pentru ca ritul liturgic să devină gest existențial, trebuie să descoperim că viața noastră este deja în mâinile lui Dumnezeu. Isus poate să își ia viața în mâini, să o binecuvânteze, să o frângă și apoi să o dăruiască, întrucât știe că această viață izvorăște din iubirea Tatălui său. Cristos știe că viața lui se află mereu în mâinile Tatălui: deja de la începutul misiunii sale publice, la botezul său în Iordan, Tatăl îi spune: "Tu ești fiul meu cel iubit, în tine îmi aflu toată plăcerea" (Lc 3,21-22); iar culmea vieții sale este marcată de strigătul: "Tată, în mâinile tale îmi încredințez sufletul" (Lc 23,46).

Asemenea lui Cristos și împreună cu Cristos, și noi avem nevoie să descoperim că am fost luați în mâinile lui Dumnezeu. Iar în loc de "luați", am putea alege un termen sinonim care este și mai conform cu adevărul biblic: "aleși". Noi am fost aleși de Dumnezeu ca fii în și prin Fiul său. Aceasta înseamnă că el ne-a văzut dintotdeauna ca persoane iubite într-o manieră unică. Înainte ca părinții să ne dorească și ca prietenii să ne recunoască darurile, ochii iubirii lui Dumnezeu ne-au văzut ca o realitate prețioasă cu o valoare veșnică. Sfânta Liturghie transformă această certitudine de credință într-o convingere personală: eu am fost luat de Dumnezeu în mâinile sale, de aceea sunt ales de Domnul. Doar pentru că sunt mereu în mâinile Domnului pot să îmi iau viața în mâini și s-o ofer, pentru că poate fi oferit doar ceea ce este prețuit.

Pr. Daniel Iacobuț



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat