- Stiri • Stiri • Stiri - |
Știri externe
Ziua Mondială a Tineretului
La finalul Liturghiei celebrate în bazilica vaticană la 22 noiembrie, în solemnitatea Cristos, Regele Universului, Sfântul Părinte a anunțat că, din anul 2021, Ziua Mondială a Tineretului se va sărbători în solemnitatea Cristos, Regele Universului: "După ce au trecut 35 de ani de la instituirea Zilei Mondiale a Tineretului [...], am decis să transfer, începând de anul viitor, celebrarea diecezană a ZMT din Duminica Floriilor în Duminica lui Cristos Rege [...]". Apoi un grup de tineri din Panama au încredințat simbolurile ZMT (crucea și icoana Sfintei Fecioare Maria "Salus Populi Romani") unui grup de tineri din Portugalia. Crucea și icoana mariană însoțesc pregătirile pentru edițiile internaționale ale ZMT.
Numărul preoților
Oficiul central de statistică al Bisericii Catolice a analizat variațiile numărului de preoți la nivel mondial între anii 2013 și 2018. Numărul preoților a scăzut cu 3%, de la 415.348 la 414.065, mai accentuat în Europa, cu peste 7%. Au fost consacrați peste 43.000 de preoți, dintre care jumătate în țări din Africa și Asia. A crescut cu 0,5% numărul preoților diecezani, însă a scăzut cu 2% numărul preoților călugări. Numărul deceselor în rândul preoților a fost cu aproximativ 4.000 mai puțin decât cel al hirotonirilor (în Europa, cele 23.365 de decese în rândul preoților au depășit hirotonirile cu aproximativ 15.000). Fenomenul renunțării la misiunea sacerdotală a afectat la nivel mondial aproximativ 6.000 de preoți, în perioada 2014-2018.
Sinodalitate misionară
"Din Panama spre Lisabona - Chemați la sinodalitate misionară" a fost tema întâlnirii internaționale convocate de Oficiul pentru Tineri din cadrul Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață. La întâlnirea on-line, desfășurată în perioada 18-21 noiembrie, au participat reprezentanții conferințelor episcopale și ai diferitelor asociații și mișcări bisericești. România a fost reprezentată de pr. Felix Roca, responsabilul Oficiului Național pentru Pastorația Tineretului, și de Raluca Cocuț.
"Speranță după furtună"
După furtuna care a afectat peste 500 de familii, la jumătatea lunii octombrie, în misiunea Maikona din Kenya, a urmat o mobilizare deosebită din partea Diecezei de Iași prin intermediul Centrului Misionar Diecezan, pentru a-i ajuta pe toți cei loviți de soartă. Prin proiectul "Speranță după furtună", "suma de 10.050 euro alocată de Centrul Misionar Diecezan a fost folosită astfel: 7.150 euro - alimentele oferite celor 476 de familii sinistrate; 200 euro - transportul alimentelor; 2.700 euro - ajutor pentru reconstruirea colibelor celor mai afectate familii", a precizat pr. Claudiu Iștoc.
Speranța și solidaritatea
Președinții Conferințelor Episcopale ai tuturor statelor membre UE, printre care se numără și ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop de București, au adresat miercuri, 18 noiembrie, un mesaj de speranță și un apel la solidaritate către instituțiile UE și statele membre, în acest moment istoric, dureros și incert, marcat de pandemia Covid-19. Conferințele Episcopale ale UE afirmă: "Ne străduim să construim o fraternitate universală care să nu lase pe nimeni exclus". Biserica Catolică din Uniunea Europeană își reafirmă angajamentul deplin față de construcția Europei. Împreună cu valorile sale fundamentale: "solidaritatea, libertatea, inviolabilitatea demnității umane, democrația, statul de drept, egalitatea și apărarea și promovarea drepturilor omului - declară episcopii -, [proiectul european] a adus pace și prosperitate continentului nostru".